raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Opozicija traži više prostora u medijima tokom izborne kampanje
12.01.2018.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay
Prvim zajedničkim saopštenjem 13 opozicionih stranaka i pokreta koji će učestvovati na predstojećim beogradskim izborima zatraženo je od Radio televizije Srbije (RTS) i Regulatornog tela za elektronske medije (REM) poštovanje zakona i medijskih standarda.
Kao jedan od ključnih problema izneli su to što se predstavnici vlasti u medijima pojavljuju višestruko više od opozicije.

„Posebno je nezakonit rad informativnog programa RTS kojim dominiraju nejednaka zastupljenost vlasti i opozicije, očigledno favorizovanje jedne političke organizacije, ali i netačnost i nepotpunost informacija koje se odnose na ostale političke subjekte”, navodi se u saopštenju u kome je zatražen i sastanak sa Upravnim odborom RTS-a.

Podsetimo, rezultati monitoringa „Dnevnika 2“ na RTS-u koji je radila Novosadska novinarska škola u predsedničkoj kampanji 2017. godine pokazala je da je dužina Vučićevih izjava bila 2374 sekunde. Drugoplasirani predsednički kandidat, Saša Janković imao je svega 285 sekundi.

Biro za društvena istraživanja – BIRODI je takođe pratio centralne informativne emisije televizija sa nacionalnom frekvencijom: RTS1, TV Pink, TV B92, TV Prva i Happy TV,televizije N1. Prema njihovim nalazima, Aleksandar Vučić je u prve tri nedelje kampanje kao premijer dobio više od 25.000 sekundi u okviru analiziranih emisija, i dodatnih 13.500 sekundi kao kandidat, što je deset puta više od prvog sledećeg kandidata.

„Zahteva se istinito, objektivno, nepristrasno i profesionalno informisanje građana, pristup opozicije javnom servisu i upotreba zakonskih ovlašćenja radi zaštite prava građana i javnog interesa u slučajevima očigledne i grube zloupotrebe medijskog uticaja“, navodi se u saopštenju 13 opozicionih stranaka i pokreta.

Od REM-a je posebnim dopisom zatraženo da počne da vrši svoje nadležnosti i obezbedi poštovanje osnovnih profesionalnih i etičkih principa, te principa medijskog pluraliteta.

Kako se u saopštenju navodi “od Saveta REM-a nije tražen sastanak jer je za njegove članove već formiran zahtev da podnesu ostavke“.

Zahteve RTS-u i REM-u su potpisali predsednici Pokreta slobodnih građana, Narodne stranke, Levice Srbije, Pokreta za preokret, stranke Zajedno za Srbiju, pokreta Protiv diktature, Socijaldemokratske stranke, pokreta Ne da(vi)mo Beograd, pokreta Čuvari Starog grada, Demokratske stranke, Nove stranke, pokreta Dosta je bilo i Srpskog pokreta Dveri.
  Vest
Televizijama dva miliona evra za beogradske izbore
Srpska napredna stranka potrošila je oko 1,4 miliona evra na oglašavanje na pet televizijskih sta...
  Vest
Naprednjaci vladaju naslovnim stranama
Izborna lista „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd!“ bila je ubedljivo najzastupljen...
  Lažna vest
Predizborne bitke provladinih tabloida
U nastavku kampanje protiv opozicije, prorežimski tabloid Alo i portal Srbijadanas.com objavili su ...
beogradski izbori
RTS
REM
opozicija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: