raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 05.12.2018. (Informer)
Novosađani platili milion dinara da Informer prepisuje saopštenja vlasti
10.12.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Bez obzira na to što je plaćen novcem poreskih obveznika i trebalo bi da predstavlja izveštavanje u javnom interesu, novinarski izveštaj objavljen u Informeru o uređenju Kameničkog parka i drugih zelenih površina u Novom Sadu više zvuči kao tekst gradonačelnikove PR službe. Naime, prvi deo članka je zapravo prepisano saopštenje sa sajta Grada Novog Sada koje je objavljeno još u oktobru, dok ostatak čine prepisani delovi iz tekstova sa novosadskog portala 021.rs. Kako Informer navodi ovaj, uglavnom prepisani tekst, nastao je u okviru projekta za koji je taj list dobio milion dinara na poslednjem gradskom konkursu.
Iako se ispod teksta o uređenju Kameničkog parka navodi da “stavovi izneti u podržanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva”, gradonačelnik Novog Sada se ovog teksta sigurno ne bi postideo.

“Pored novih investicija, izgradnje i uređenja bulevara i gradskih ulica, kao i sređivanja infrastrukture u prigradskim naseljima, u Novom Sadu se dosta radi i na podizanju kvaliteta svakodnevnog života. Pored ostalog, tu spada uređenje i obnova postojećih parkova, kao i najava da će Novosađani uskoro dobiti nove zelene površine”, započinje priču autor teksta “Zeleniji grad za kvalitetniji život”.

Potom se navodi šta je sve Kamenički park dobio “zahvaljujući zajedničkom ulaganju grada i pokrajine” - mobilijare, pešačke staze, rasvetu, igralište, LED sijalice, solarne panele…

   


Sledi izjava Miloša Vučevića o velikoj akciji ozelenjavanja grada identična onoj koja je objavljena na sajtu Grada Novog Sada u novembru ove godine.

Nakon priče o fenomenalnoj investiciji od najmanje 70 miliona dinara za uređenje Kameničkog parka, kreće deo teksta o izgradnji drugog parka pored Bulevara Evrope. Šta će sve ovaj park imati, kao i izjavu iz JKP “Zelenila”, autor je doslovce prepisao sa portala 021.rs iz teksta “Novi Sad dobija novi park”, objavljenog još januara 2017. godine.

Istu praksu kopi-pejstovanja o trošku Novosađana, autor primenjuje i u poslednjem delu teksta, o Parku prisajedinjenja koji treba da bude otvoren do 24. novembra, prepisujući delove teksta “FOTO: Uređuje se Park prisajedinjenja između dva muzeja”, objavljen na novosadskom portalu septembra ove godine.

Pored očigledno plagiranog članka koji kombinuje tuđe tekstove i saopštena gradskih vlasti, navodi se da ga “sufinansira Grad Novi Sad”.

Informer je na konkursu u Novom Sadu ove godine preko firme „Info IT media“ inkasirao milion dinara (od 43 i po mliona koliko se na tom konkursu dodeljivalo) za projekat “Upoznajte opštine i gradove u Srbiji, Novi Sad - evropska prestonica kulture i omladine”.
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
  Neutemeljeno
Američka ambasada: Na našem sajtu nije bilo informacija o plaćanju usvojene dece
Oduzimanje troje dece jednoj majci u Novom Sadu izazvalo je veliko uznemirenje javnosti prethodnih n...
  Vest
Novinarki Ani Lalić isečena guma na automobilu
Novinarki portala nova.rs Ani Lalić jutros u Novom Sadu probušena je guma na njenom automobilu, s...
Novi Sad
gradonačelnik
Miloš Vučević
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: