raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Lažne vesti o lažnim vestima: Fabrikovanje nepostojećih CNN naloga
07.03.2022.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Prethodnih dana novinarke Raskrikavanja su na Tviteru uočile dve tvrdnje da je američki televizijski kanal CNN, jednom na svom Tviter nalogu, a jednom na sajtu, objavio dve lažne vesti u vezi sa ratom u Ukrajini. U jednom tvitu CNN je navodno podmetnuo sliku oronulih zidina hotela u Zvonačkoj banji navodeći da se radi o srušenom objektu u Ukrajini, dok je u drugom slučaju ovaj američki medij u istom kontekstu na svom sajtu „objavio“ fotografije NATO bombardovanja Beograda. Ništa od ovoga nije tačno i radi se o fotomontažama. Raskrikavanje vam daje i nekoliko saveta kako da ih prepoznate.

1. Slučaj „podmetanja“ fotografija CNN-u

Tviterašica Aleksandra Vojvodić 2. marta je objavila da je čovek iz Srbije uspeo da „navuče CNN da objavi fotke iz 1999. (tokom NATO bombardovanja SRJ, prim. aut) kao da su iz Ukrajine“. Kao „dokaz“ priložila je skrinšot sa sajta CNN-a na kom su navodno objavljene ove fotografije, uz tvrdnje da se radi o napadu Rusa na ukrajinske civilne ciljeve.
   

Međutim, radi se o montiranom skrinšotu ovog američkog sajta.

Kada se na internetu pretraži naslov na engleskom koji se vidi na slici, „Russia says it’s not hitting Ukraine’s civilian infrastructure“, takav tekst se zaista pojavljuje na pravom sajtu CNN-a. Međutim, u njemu se, umesto fotografija NATO bombardovanja, nalazi mapa sa napadnutim ciljevima u Ukrajini.
   

Kako znamo da tekst CNN-a nije promenjen u međuvremenu, odnosno da se u tekstu od samog početka nalazi ova mapa, a ne pomenute fotografije?

Prvo, vreme poslednjeg ažuriranja trenutno dostupnog teksta na sajtu CNN-a je 03:09 GMT (GMT - londonsko vreme, prim.aut). U pitanju je isto vreme ažuriranja koje stoji na ovom skrinšotu. Drugim rečima, sa sajta CNN-a se sugeriše da je u 26. februara u 03:09 stranica sadržala mapu, dok skrinšot sugeriše da je u tom istom trenutku na sajtu bilo fotografija iz Srbije.

Kako je tekst izgledao pre tog poslednjeg ažuriranja u 03:09?

Pretragom ove stranice na sajtu Wayback Machine, koji funkcioniše kao velika internet arhiva ranijih verzija sajtova, vidimo da je stranica dosad arhivirana, odnosno sačuvana, više puta. Prvi put je sačuvana 26. februara u 00:43, a na sačuvanoj stranici se vidi da je trenutak poslednjeg ažuriranja 00:36.
   

Klikom na tu verziju, koju možete naći ovde, vidimo da je stranica u tom, najranijem trenutku, sadržala istu mapu koja se i danas na njoj nalazi, a ne fotografije bombardovanja.

Stranica narednih nekoliko sati ostaje nepromenjena, što pokazuju naredna arhiviranja koja se mogu pregledati ovde.

U 05:18 tog dana, međutim, jedna stvar se promenila - piše da je trenutak poslednjeg ažuriranja 03:09 (dakle došlo je do izmene teksta u tom trenutku), a vidimo i šta je izmenjeno - pred kraj teksta je ubačena jedna fotografija čoveka čiji je stan u Čugujivu u Ukrajini izgoreo. Mapa sve vreme ostaje nepromenjena i nema nikakvih fotografija bombardovanja Srbije, ni pre 03:09 sati, a ni posle toga.

2. Slučaj hotela u Zvonačkoj banji

U drugom slučaju koji smo uočili, Tviter nalog „Kuke i motike“ podelio je 5. marta skrinšot tvita koji navodno potiče sa naloga CNN Breaking News (@cnnbrk). Takav nalog zaista postoji i jedan je od više naloga CNN-a na Tviteru na kome se dele udarne vesti i koji ima više od 60 miliona pratilaca.
   

U navodnom postu CNN-a piše da su ovo ostaci nekada poznatog ukrajinskog hotela „Mir“, nakon vadušnog napada Rusa. Kako se ispostavlja, ovo jeste stara fotografija oronulog hotela „Mir“, ali u Zvonačkoj banji kod Pirota.

Ukoliko ovaj tekst na engleskom ukucamo u Tviter pretragu, ne izlaze nikakvi rezultati, odnosno ne nalazimo ovaj navodni tvit CNN-a. Ukoliko je takav tvit napisan, pa obrisan, velike su šanse da bi ostao zabeležen u privremenoj memoriji Gugla, tim pre što bi ga veliki broj ljudi odmah podelio, s obzirom na veliki broj pratilaca ovog naloga. Međutim, ni Gugl pretraga nije dala nikakve rezultate. Drugim rečima, verovatno se radi o montaži načinjenoj preko neke od aplikacija za generisanje lažnih tvitova, koji izgledaju kao pravi. O takvim slučajevima je Raskrikavanje već jednom pisalo.

Međutim, pažljivijem oku neće promaći još jedan trag koji će i definitivno potvrditi da se radi o montaži. Naime, u gornjem desnom uglu ovog lažnog tvita piše „Majk Majkonski“.

Kada se ovo ime ukuca u Gugl pretraživač, saznajemo da je Majk Majkonski zapravo autor lažnog tvita, dobro poznat na društvenim mrežama po objavljivanju mimova (šaljivih slika i snimaka) i drugih humorističkih sadržaja. Kako pišu Pirotske vesti, zove se Milorad Usković, živi u Pirotu i smatra se „najpopularnijim Piroćancem na društvenim mrežama“.

„Majk na sebi svojstven šaljiv, katkad i satiričan način, kroz foto-montaže, takozvane mim-ove a u zadnje vreme i kroz video radove, oslikava našu svakodnevicu, događaje i ljude u Pirotu“, pišu Pirotske vesti.

Na njegovom Instagram nalogu koji ima oko 6.000 pratilaca, vidi se dosta sličnog sadržaja i još montiranih tvitova sa navodnog CNN naloga, među kojima i pomenuti sa hotelom „Mir“. Na svim montažama u uglu stoji natpis „Majk Majkonski“.
   

   

Inače, ovo nije prvi put da se pojavljuju lažne vesti koje uključuju falsifikovane CNN naloge.

Prethodnih dana su portali Istinomer i AFP činjenice raskrinkali tvrdnje da je ovaj medij u šest meseci, u dve različite prilike, objavio da je poginuo izvesni novinar Berni Gors. Prvi put su to navodno objavili avgusta prošle godine, tvrdeći da je ovaj čovek ubijen u Avganistanu, da bi ovih dana bilo „objavljeno“ da je ubijen u Ukrajini. Međutim, taj novinar ne postoji (u pitanju je Jutjuber), a nalozi koji su ovo objavili (CNN Ukraine i CNN Afghanistan) su neautentični, odnosno nemaju veze sa „pravim“ CNN-om. Otvoreni su nedavno, nemaju mnogo pratilaca, a u međuvremenu su i suspendovani. Osim toga, nisu imali ni plavu kvačicu pored naziva, kakvu imaju svi nalozi CNN-a, što označava da je nalog verifikovan i autentičan.

Kako da ne nasednete?

Raskrikavanje vam savetuje da budete naročito oprezni kada su bilo kakvi skrinšotovi (snimci stranica) u pitanju, jer se takve stvari vrlo lako montiraju. Tražite originalne linkove ka navodnim tvitovima, objavama na Fejsbuku i Instagramu, ili ka tekstovima. Ukoliko ih nema, to je ozbiljan znak da oni i ne postoje, već da su skrinšotovi montirani.

Obratite pažnju da nema oznake autora tog skrinšota (kao što u ovom slučaju na skrinšotu piše “Majk Majkonski”), što sugeriše da je verovatno reč o montaži ili šali. Takve objave nemojte deliti dalje, da ne bi naselo još ljudi.

Ukoliko se ne radi o skrinšotovima, već o tvitovima ili Fejsbuk postovima koje vidite, pazite šta piše u nazivima naloga koji to objavljuju. CNN Ukraine i CNN Afghanistan, u slučaju kojim su se bavili Istinomer i AFP Činjenice, nisu autentični. To što se neko predstavlja kao CNN (ili bilo ko drugi), iako ima logo ovog medija na profilnoj slici, ne znači da ima ikakve veze sa njima. Pogledajte koliko pratilaca ima taj nalog i kada je otvoren. Veliki svetski mediji u svojim nazivima na društvenim mrežama imaju plavu kvačicu, kao i ogroman broj pratilaca - od nekoliko stotina hiljada do više miliona.

Ukoliko i dalje niste sigurni, obratite se nama da proverimo - pišite nam na raskrikavanje@krik.rs, ili putem Tvitera ili Fejsbuka.
  Lažna vest
Novinarka CNN-a nije lažirala napad blizu granice Izraela i Gaze
„US sam scenarista, sam reditelj: kako zapadni propagandisti i novinari rade u Izraelu”, navodi ...
  Lažna vest
Užičko kolo ispred Skupštine: Niti je to preneo CNN, niti su to pristalice SNS
Tviteraš pod nadimkom „Bega bez ega“ objavio je snimak navodnog priloga televizije CNN na kome ...
  Lažna vest
Vučićev lik se NIJE ukazao na kuli u Beogradu na vodi
Više od 40.000 pregleda do ovog trenutka dobio je lažni video koji je sinoć okačio tviteraš Mar...
CNN
Montaža
Tviter
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: