raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 04.12.2023. (Kurir)
Novinari tabloida oduševljeni što Šapić vređa novinare
04.12.2023.    Marija Vučić    Foto: Twitter/ZaNasKej
Novinari prorežimskih tabloida stali su u odbranu odlazećeg gradonačelnika Aleksandra Šapića koji je prošle subote na novobeogradskom Savskom keju izvređao novinara Dušana Čavića. Navode da je Čavić „provocirao“ a da ga je Šapić „razmontirao“. Prećutkuju, međutim, da je Šapić novinara nazvao „dripčinom“ i „magarcem“.
Agresivnost Aleksandra Šapića, doskorašnjeg gradonačelnika Beograda i sadašnjeg kandidata za istu funkciju, zaprepastila je tviteraše kada je aktivistička organizacija „Za naš kej“ objavila snimak incidenta koji se dogodio u prošlu subotu na Savskom keju. Naime, Šapić je novinara emisije „Marka Žvaka“ i aktivistu Dušana Čavića izvređao nazivajući ga besramnikom, dripčinom i magarcem.

Kako se na snimku može videti, Šapića je iznerviralo Čavićevo pitanje „Gde ste pred Ribnikarom da se poklonite senima mrtve dece“, na šta mu je Šapić odgovorio da je obišao porodice ubijene i povređene dece, usput ga sve vreme vređajući.
Da bi ga zaštitili i predstavili u pozitivnijem svetlu nego što se sam predstavio ovim „nastupom“, tabloidi poput Kurira, Informera i Srpskog telegrafa su Šapića u tekstovima prikazali kao pravednika koji je naprosto bio isprovociran. Niko od tabloida nije spomenuo da se Šapić najmanje deset puta obratio Čaviću sa „dripčino“, „besramniče“ i „magarče“.

Tako Kurir piše da je Čavić „počeo da vređa“ Šapića - što nije istina - i da ga provocira pitanjima o Ribnikaru. Reakcija bivšeg gradonačelnika je, kako interpretira Kurir, bila sasvim razumljiva.

„Šapić je na pomen ove teme, najosetljivije za sve normalne ljude, rešio da ostavi svoje obaveze na čas i verbalno se obračuna sa provokatorom. On jeste burno reagovao, ne štedeći Čavića u oslovljavanju, ali je njegova reakcija (...) bila suštinski - ljudska“, piše ovaj prorežimski tabloid.

Da ne bi baš izgledalo da ovim opravdavaju Šapićevo nasilničko ponašanje, Kurir je probao da se ogradi i iskritikuje bivšeg gradonačelnika ali neubedljivo - na kraju su opet došli do toga da je za Šapićev odabir reči odgovoran ne on sam, već Dušan Čavić:

„Šapić je do svoje poente stigao neprimerenim rečnikom. Kao političar, javna ličnost i pretendent na javnu funkciju mora da pazi šta i na koji način govori, iako je bez dileme bio isprovociran i izložen zaista niskom udarcu. Ne može niži biti ako se umesto argumenata pominju žrtve masakra“, objašnjava nam Kurir.

Koji je to „neprimereni rečnik“, u tekstu su uspešno izbegli da preciziraju, kao uostalom i Informer i Srpski telegraf. Od svega što je Šapić rekao, Srpski telegraf je probrao samo „primereni rečnik“:
   
Informer je slično postupio i napisao da je Šapić „razmontirao hejtera i opozicionara Čavića“.

„Opozicionar je pokušavao da se koprca bez ikakvog suvislog argumenta“
, piše Informer ne ulazeći u „argumente“ kandidata za gradonačelnika.

I dok su tabloidi pokušali da zaštite Šašpićevu reputaciju od njega samog, on je sam postavio snimak na instagram, gotovo se hvaleći svojim ponašanjem.

Šta se to dešava na Savskom keju?

Kako se može čuti na snimku koji traje manje od dva minuta, Šapić je Čavića najmanje deset puta nazvao dripčinom, besramnikom ili magarcem. Čavić je Šapiću, osim pitanja o Ribnikaru, postavio još dva pitanja: da pojasni svoju izjavu da „Savski nasip ne brani Beograd od visokih voda“ i kako je mogao da ozakoni svoj nelegalni objekat na Bežanijskoj kosi, o čemu je pisao BIRN. Nije dobio odgovore.

Rasprava je, međutim, trajala i duže: Šapić je tog dana zapravo pokušao da održi konferenciju za novinare (na video snimku se mogu videti mikrofoni Tanjuga i Studija B) o planovima za izgradnju pešačko-biciklističkog mosta od Novog Beograda do Ade Ciganlije.

Međutim, na ovu nenajavljenu konferenciju je došlo i nekoliko građana i aktivista iz bloka 70 na Savskom keju koji se ovoj izgradnji protive već nekoliko godina.Meštani novobeogradskih blokova 70 i 70a, okupljeni u inicijativu „Blok 70 - Zajednička akcija“ sakupili su preko 10.000 potpisa peticije protiv ove izgradnje. Smatraju da će, ako se ovaj most izgradi, Savski kej postati parkiralište svih koji dolaze na Adu Ciganliju iz drugih delova grada da bi šetali i vozili bicikle preko mosta. Strahuju da će izgradnja generalno povećati obim vozila u tom kraju i da će i lipe u Ulici Omladinskih brigada biti posečene za betoniranje parkinga.

„Problem nedostatka 1.000 parking mesta samo u ovom delu blokova bi se dodatno pogoršao jer je iluzorno očekivati da će ljudi iz Zemuna, Surčina itd. dolaziti biciklima sa porodicama kad je biciklističko-pešačka infrastruktura nefunkcionalna, nebezbedna ili ne postoji“, navodi se na Fejsbuku ove inicijative.

Umesto ovoga, smatraju da novac treba preusmeriti u razvoj biciklističko-pešačke staze duž Savskog keja od blokova do Ušća i dalje do ostatka grada, kako bi se generalno smanjilo veliko saobraćajno opterećenje u gradu, a time i zagađenje.

Izgradnja mosta nije jedini problem građana iz ovog dela grada - oni se, okupljeni u razne akcije i inicijative, godinama bore i da se smanji broj splavova na Savskom keju, da se zaustavi uništavanje vegetacije zarad betoniranja, a bore se i protiv bilo kakvih radova na nasipu koji brani Novi Beograd od poplava i čije zemljište može da erodira usled kopanja, bušenja i teške mehanizacije.


O tome da radovi na Savskom nasipu mogu da budu izuzetno opasni, stav je ne samo građana već i struke: Akademija inženjerskih nauka Srbije je saopštila da Savski nasip štiti Novi Beograd od velikih voda i da je ugrožen „raznim nelegalnim i opasnim aktivnostima“.

„To su oštećivanje nasipa nelegalnim iskopom rovova za postavljanje instalacija (recimo, postavljene vodovodne cevi kroz nasip za snabdevanje splavova i nelegalnih vikendica, prim. aut), ugrožavanje nasipa zloupotrebom saobraćaja (recimo, nelegalna gradnja vikendica zbog koje se na Savskom nasipu često mogu videti kamioni i građevinske mašine, prim. aut), i ugrožavanje zaštite od poplava građenjem ilegalnih poprečnih nasipa u koritu za velike vode reke Save (nasipi koje sami prave vlasnici ilegalnih objekata kako bi lakše došli do njih, prim. aut)“, piše Akademija.

Uprkos svemu tome, gradske vlasti nastoje da sprovode svoje planove na nasipu - od najava da će ovaj deo biti „nova Sava Promenada“, što bi značilo pretvaranje velikih zelenih površina u betonske, do nedavnih pokušaja gradskih službi da uklone pojedine nelegalne splavove, koje su aktivisti ocenili kao nestručne. Naime, građani su u oktobru sami morali da blokiraju put teškoj mehanizaciji koja je došla da ukloni splavove.

„Ponovo smo jutros zaustavili autodizalicu od 30 tona i sprečili je da vozi po nasipu kako bi došla do splava koji uklanja“, rekao je jedan aktivista inicijative „Za naš kej“, kako prenosi N1, i naveo da nemaju ništa protiv uklanjanja splavova, ali ne na način koji bi ugrozio nasip.
  Vest
Šapić uzeo slike vrtića u Boru i škole u SAD-u i predstavio ih kao buduće projekte u Beogradu
„Višnjička banja dobija vrtić, osnovnu školu, a proširenjem Slanačkog puta omogućava se dob...
  Lažna vest
RTL zavidno izveštava o sporazumu Srbije i EU o litijumu? Samo u montiranim video-snimcima!
Portal Informer je dva dana zaredom objavio tekstove koji govore o hvalospevima sa hrvatske televizi...
  Lažna vest
Video iz 2000-ih se zloupotrebljava za tvrdnje da je Kamala Haris radila kao „poslovna pratnja”
Mogućnost da trenutna potpredsednica SAD-a, Kamala Haris, bude kandidatkinja Demokratske stranke na...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Republika
 Informer
Aleksandar Šapić
Dušan Čavić
Izbori 2024
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: