raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Novinar iz Vrčina: Vrh policije štiti nalogodavce paljenja moje kuće
24.12.2018.    Marija Vučić, Vesna Radojević    Foto: Cenzolovka/ Perica Gunjić
Jedanaest dana nakon što su nepoznati počinioci zapalili kuću novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću iz Vrčina, uhapšene su tri osobe, objavio je juče ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Ovaj novinar kaže za Raskrikavanje da se ne oseća bezbedno, jer veruje da su pravi nalogodavci čelni ljudi Opštine Grocka koji su i dalje na slobodi jer ih “štiti vrh MUP-a”.
Kako je Stefanović saopštio, sumnja se da su porodičnu kuću Milana Jovanovića zapalili 25-godišnji A.M i 37-godišnja B.S.C, oboje iz Grocke. Zbog sumnje da ih je angažovao i platio im da zapale kuću uhapšen je 41 godinu star I.N, takođe iz Grocke.

Počinioci su se, prema Stefanovićevim rečima, odvezli do Jovanovićeve kuće, nakon čega je A.M. izašao iz vozila, razbio ciglom prozor na garaži i ubacio zapaljenu flašu sa benzinom, nakon čega su pobegli. Nakon toga je A. M. dobio novac za ovo paljenje.

“U ovom trenutku policija je obezbedila potpuno priznanje osumnjičenog za direktno izvršenje ovog krivičnog dela i ovog lica za koje se sumnjiči da je zapalilo objekat i to pred nadležnim tužiocem, a istraga se nastavlja u pravcu drugih lica koja mogu biti povezana sa izvršenjem ovog krivičnog dela. Očekujem da policija u potpunosti rasvetli sve one koji su u ovom učestvovali”, izjavio je ministar.

Detalja o motivima ovog slučaja i dalje nema, ali napadnuti novinar Milan Jovanović za Raskrikavanje nema dileme - napad je vezan za njegovo novinarsko izveštavanje o malverzacijama u Opštini Grocka.

Kako kaže, troje uhapšenih lično ne poznaje ali ističe da su, prema njegovim saznanjima, svo troje na neki način povezani sa rukovodstvom Opštine, poput uhapšenog I.N. za kog Jovanović ističe da je tamošnji radnik obezbeđenja.

Pravi nalogodavac je, prema njegovim rečima, iz vrha Opštine, ali da je na slobodi jer ga “štiti vrh MUP-a, odnosno Nebojša Stefanović”.

“Ne osećam se bezbedno jer nalogodavac nije uhapšen. Ipak, nastaviću da pišem, samo malo da se oporavim od svega. Ja sam u požaru sve izgubio, život je jedino što mi je ostalo”, ističe Jovanović.

Nakon paljenja njegove kuće u VrčinuFondacija Slavko Ćuruvija je pokrenula akciju prikupljanja pomoći kako bi se novinaru i njegovoj ženi obezbedile najhitnije potrepštine poput lekova i garderobe. Dosad je prikupljeno skoro 2 miliona dinara, a poziv za doniranje je i dalje otvoren.

UNS je ranije danas objavio imena uhapšenih, kako navode to su Aleksandar Marinković, Bojana Cvetković - Šijacki i Igor Novaković.

Kako saznaju, policija Novakovića sumnjiči da je organizator napada, Marinkovića sumnjiči za izvršenje, a Cvetković – Šijacki za saučesništvo.

Prema podacima kojima raspolaže policija, sumnja se da je Novaković ranije pozajmio novac Marinkoviću pod kamatom, a kako Marinković nije mogao da vrati taj novac, Novaković mu je predložio da izvrši napad na novinara Milana Jovanovića.

Cvetković - Šijacki se sumnjiči da je dovezla Marinkovića do mesta napada, nakon čega je, kako se sumnja, Marinković razbio ciglom prozor, polio benzinom Jovanovićev automobil „mercedes“ i zapalio ga. Požar se kasnije proširio na celu Jovanovićevu kuću.

U policiji UNS saznaje da je posle toga Marinkoviću oprošten dug koji je umao prema Novakoviću i da mu je za obavljen posao isplaćen i dodatni novac.

N1 je objavio da je Bojana Cvetković Šijacki, osumnjičena za pomaganje u podmetanju požara u kući Milana Jovanovića, koji radi kao novinar portala "Žig Info", priznala krivicu i zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu.

Ona je nakon toga, na osnovu sporazuma, osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara, rekao je novinar portala Žig Info za N1, dodajući da ga je o tome obavestio tužilac.

ŽIG info: Stalno nam prete likvidacijama i prebijanjem

Urednik portala iz Grocke Željko Matorčević je za Raskrikavanje ranije kazao da taj portal već godinama ukazuje na brojne probleme u njihovoj opštini, pa i na predsednika gradske opštine Grocka.

„Pišemo o njegovim firmama koje posluju, koje dobijaju stalno poslove na javnim konkursima ili tenderima, o naglom povećanju imovine“, kaže Matorčević i dodaje da je Jovanović u poslednje vreme radio na priči u vezi sa renoviranjem Doma kulture u Vrčinu. „On je bio na tragu da je to u suštini zakupio predsednik opštine Grocka na 99 godina i da će tu praviti neku halu, nešto za privatne potrebe, da izdaje. To je poslednje što je bilo, da li je to razlog ovog napada ili nije, ne znam“.

Kako je Matorčević rekao, putem telefona i društvenih mreža ovaj portal često dobija pretnje likvidacijama i prebijanjem.

„Mi smo to prijavljivali redovno policiji, oni Drugom osnovnom tužilaštvu, međutim odgovor nikada nije stigao. Kad god se raspitamo o predmetu, te predistražni postupak je u toku, dobijamo šture odgovore. Sve se svodi na predistražni postupak“, kazao je ranije Matorčević za Raskrikavanje.

Milan Jovanović, inače bivši policajac, saradnik je portala Žig info od 2015. godine.

Tekst je ažuriran podacima o imenima osumnjičenih
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Milan Jovanović
Grocka
Žig Info
MUP
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: