raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 18.10.2021. (Alo)
Novi lek protiv raka zasad samo u Alo-u
18.10.2021.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ CDC
Britanski istraživači uspeli su da naprave lek koji dosta efikasno prodire u ćelije raka, saopšteno je sa Univerziteta u Oksfordu. Iako se lek zasad dobro pokazuje i razloga za optimizam ima, za konačne rezultate biće potrebno još dosta ispitivanja. Ipak, Alo je požurio da senzacionalističkim naslovom proda današnje izdanje: „Revolucionarno: Pronađen novi lek za rak“.
I u samim novinama se u naslovnom bloku tvrdi isto - da je pronađen najjači lek za rak, i da je reč o „sastojku himalajske gljive“ koji pojačava dejstvo hemoterapije (terapije protiv raka) za 40 puta.

„Ovaj preparat (...) pacijenti će uzimati uz hemoterapiju“, navodi se u tekstu iz koga se dalje stiče utisak da su ispitivanja završena i da su ovo definitivni rezultati.

Ipak, nisu.

O kakvom istraživanju je reč?

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu i britanska farmaceutska kompanija NuCana razvili su lek koji je trenutno u prvoj fazi kliničkih ispitivanja, a za početak ispituje se na svega 28 pacijenata.

Supstanca koja se koristi je izolovana iz himalajske gljive i već je poznata u medicini, naročito kineskoj tradicionalnoj. Zove se kordicepin i, kako navode na sajtu Oksforda u saopštenju od 8. oktobra ove godine, vekovima se koristi za tretman onkoloških pacijenata i za razna zapaljenja.

Ono što je problem sa kordicepinom, međutim, jeste to što se brzo razgrađuje u krvotoku pa u sam tumor dospe nedovoljna količina leka. Istraživačima je bila potrebna efikasna tehnologija koja će kordicepin dovesti direktno do ćelija raka, a tu tehnologiju je razvila kompanija NuCana.

Njihova tehnologija ProTide podrazumeva da se oko kordicepina stvori zaštita od nekoliko različitih hemijskih jedinjenja koja će sprečiti razgradnju kordicepina i osloboditi ga tek kada dođe u ćeliju raka gde postaje aktivan i delotvoran. Ovaj mehanizam se već godinama uspešno koristi u antivirusnim lekovima u lečenju hepatitisa C, ebole ili COVID-19.

Kako zasad pokazuju rezultati istraživača sa Oksforda, ovaj lek pokazuje 40 odsto veću učinkovitost od samog kordicepina, zahvaljujući tome što može da prevaziđe pomenute otpore samog organizma.

Pacijenti koji učestvuju u ovoj prvoj fazi su pacijenti sa uznapredovalim tumorima koji su bili otporni na konvencionalni tretman. Ispostavilo se da dobro podnose ovaj lek, ali se istraživanje nastavlja na većem broju ljudi i sa većom dozom. Tek će se za godinu dana znati koliko je ovaj lek efikasan i bezbedan, budući da je rok za završetak studije jul 2022. godine.
  Analiza
Batut: U poslednjih 15 godina nije se povećao broj dece obolele od raka
S vremena na vreme u domaćim medijima se pojavljuju dramatične priče o tome da deca u Srbiji sve ...
  Manipulisanje činjenicama
Srpski telegraf: Šminkanjem do raka
Puder izaziva rak - dramatično je upozorio Srpski telegraf tvrdeći da puderi sadrže polimetilmeta...
  Vest
Raskrinkavanje mizoginije: Alo posramljuje žene što stare, gunđaju i što su se „zbabile”
To što od karcinoma dojke, jajnika i grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 3.000 žena, što...
Rak
Lek protiv raka
Univerzitet u Oksfordu
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: