raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 07.08.2019. (Tanjug)
Nije svaki deseti zatvorenik u Britaniji Albanac
07.08.2019.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Agencija Tanjug je, pozivajući se na tekst britanskog tabloida The Sun, napisala da je u Velikoj Britaniji svaki deseti zatvorenik Albanac. Slučajno ili namerno, međutim, propustili su da naglase da je reč o stranim zatvorenicima, a ne o generalnoj zatvorskoj populaciji. Bez ikakve provere vest su masovno preneli domaći mediji, među kojima i Politika i pokrajinski javni servis, Radio-televizija Vojvodine. „Ovakva laž može izazvati isključivo jačanje predrasuda i stereotipa prema Albancima“, navode iz Inicijative mladih za ljudska prava.
Tekst Tanjuga doslovce je naslovljen sa „Svaki 10-ti zatvorenik u VB je Albanac“, a u njemu se sve vreme pozivaju na The Sun.

U svojom izveštaju, britanski tabloid navodi da je od 9.089 stranih zatvorenika, Albanaca u junu ove godine bilo 876, što je, kako tvrde, skoro duplirano u odnosu na pre četiri godine. Broj je, kako pišu, povećan s obzirom da su Albanci preuzeli tržište kokaina u Velikoj Britaniji, da „drže“ uličnu prodaju kao i šverc tovara droge iz celog sveta.

I u naslovu kao i u samom tekstu, The Sun triput navodi da je reč o populaciji stranih zatvorenika, te nije poznato kako je moguće da je novinarima Tanjuga ta činjenica promakla. Ipak, tekst sa lažnom tvrdnjom završio je u brojnim domaćim medijima poput Politike i Blica, pokrajinskog javnog servisa Radio-televizija Vojvodine, kao i u gotovo svim tabloidima.

Takvo izveštavanje nije bezopasno s obzirom da „ovakva laž može izazvati isključivo jačanje predrasuda i stereotipa prema Albancima“, kažu iz Inicijative mladih za ljudska prava, koja je na Tviteru skrenula pažnju da je Tanjugova vest lažna.

Inače, prema zvaničnoj statistici britanskog Ministarstva pravde, 30. juna ove godine u tamošnjim zatvorima bilo je ukupno 82.710 ljudi.

Od tog broja, 9.089 je stranaca, što čini 11 odsto ukupne zatvorske populacije. Među njima najviše je Albanaca (oko 10 odsto, tačnije 876 ljudi), Poljaka, Rumuna, Iraca po 8 odsto, i Jamajčana (5 odsto).

Kada se uzme u obzir čitava ta statistika, zatvorenici albanske nacionalnosti čine tek oko 1 odsto ukupne zatvorske populacije u Velikoj Britaniji, odnosno albanske nacionalnosti je svaki stoti među njima.

Inače, nije retkost da domaći mediji u temama koje se na neki način tiču Albanaca izveštavaju neprofesionalno i manipulativno.

Kako je Raskrikavanje u više navrata pisalo - domaći mediji rado eksploatišu stereotip o Albancima kao narko-dilerima, kako u tekstovima o politici, tako i kada pišu o sportu.

Pokušali su da podmetnu i da su Albanci „divlje pleme“ i „najveća bruka moderne Evrope“ lažno tvrdeći da je to rekao teoretičar Noam Čomski, a nedavno su ih mediji okrivili i za loš plasman Srbije na Evrosongu.

Ažurirano 12. maja 2023. godine. Kurir nas je u martu 2023. godine obavestio da je izmenjen prvobitni tekst iz avgusta 2019. godine. Prvobitni naslov „SVAKI DESETI ZATVORENIK U VELIKOJ BRITANIJI JE ALBANAC“ promenjen je u „NE, SVAKI 10. ZATVORENIK U VELIKOJ BRITANIJI NIJE ALBANAC“. U tekstu stoji da su navode tabloida The Sun pogrešno preneli.
  Neutemeljeno
Kako su mediji naseli na tekst opskurnog albanskog sajta iz Švajcarske
Gotovo da nema medija u Srbiji koji nije preneo navodnu izjavu gradonačelnika Kijeva i bišeg bokse...
  Lažna vest
Pevačica Dua Lipa nije pozvala Albance na „mobilizaciju“
„Nož u leđa Srbima! Dua Lipa ponovo napada“, piše Srpski telegraf navodeći da je ova američ...
  Dezinformacija
Albanci uvek krivi za sve, pa i za loš plasman Srbije na Evrosongu
Tabloid Alo ne propušta nijednu priliku da Albance predstavi kao neprijatelje Srbije, pa čak ni u ...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Politika
 Blic
 Radio-televizija Vojvodine
 Kurir
 Republika.rs
 Ekspres
Albanci
Šverc droge
Velika Britanija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: