raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 20.05.2019. (Alo)
Albanci uvek krivi za sve, pa i za loš plasman Srbije na Evrosongu
20.05.2019.    Marija Vučić    Nevena Božović na Evrosongu; Foto: YT/ Eurovision Song Contest
Tabloid Alo ne propušta nijednu priliku da Albance predstavi kao neprijatelje Srbije, pa čak ni u zabavnoj rubrici. Tako je njihov šovinizam ovog puta dospeo i do teksta o nedavno završenom Evrosongu, u kome članicu makedonskog žirija, koja je inače albanskog porekla, optužuju da je otela poene „našoj Neveni“, odnosno da žiri nije dodelio nijedan poen Srbiji upravo njenom zaslugom. Međutim, ne samo da zvanični podaci o glasanju pokazuju da ove tvrdnje uopšte nisu tačne, već ih ni sam Alo u sopstvenom tekstu ničim ne potkrepljuje, niti se više ijednom rečju osvrće na njih.
Alo tvrdi da su finale Evrovizije u Izraelu „odlučile zakulisne političke igre“ i da je Albanka otela poene pevačici iz Srbije.

   


U samom tekstu, tabloid u nekoliko stubaca lamentira nad činjenicom da Severna Makedonija Srbiji nije dala poene, dok je Srbija njihovoj predstavnici dala 12.

Onda se dalje navode članovi makedonskog žirija, uz opasku da su „potpuno nepoznati našim pevačima i kompozitorima”, uključujući i Fjolu Ismaili.

Nakon što konstatuju da je ona „pevačica iz Albanije“ jer je „2017. učestvovala na takmičenju mladih talenata Glas Albanije“, više je uopšte ne spominju.

„Ovaj žiri je Srbiju ostavio bez glasova dok je Albaniji dao osam poena, kojoj je otišlo i 12 poena publike preko SMS-a“, zaključuje Alo nikako ne dokazujući optužbe sa naslovne strane i iz naslova teksta da nam je Ismaili otela poene.

Kako se glasalo?

Svaki član žirija je rangirao po sopstvenom mišljenju 25 zemalja-učesnica brojevima od 1 (najviša ocena) do 25 (najniža ocena). Ocene svakog pojedinačnog člana za svaku pojedinačnu zemlju su se na kraju sabirali te je na taj način dobijena konačna rang-lista zemalja koje dobijaju poene.

Tako je Fjola Ismaili na prvom mestu rangirala Albaniju (1), potom Italiju (2), pa Australiju (3) i tako dalje, a na samom kraju njene liste je Island, kao 25. po redu. Pretposlednja je Francuska (24. mesto), iza je Španija (23), a Srbija je 22. po redu na rang-listi Fjole Ismaili, pokazuju zvanični podaci o glasanju na sajtu Evrosonga.

Ne samo da nam nije dala najmanje poena, već njeni glasovi nisu bili jedini koji su odlučivali. Naime, iako je Ismaili od svih članova najniže ocenila Srbiju, ni preostalih četvoro članova žirija (koji su, makar sudeći po imenima, nealbanskog porekla) nisu je naročito visoko rangirali. Pesma Nevene Božović je najbolje „prošla“ kod kompozitora Rista Apostolova koji ju je stavio na 9. mesto svoje rang-liste.

   


Zbir njihovih poena je Srbiju rangirao na 14. mesto konačne rang-liste, te nije dobila poene s obzirom da se oni raspoređuju za prvih 10 zemalja.

Sa druge strane, ceo makedonski žiri je visoko rangirao Albaniju, koja je na konačnoj rang-listi bila treća. Fjola Ismaili je albansku pesmu stavila na prvo mesto, ostali članovi su je rangirali nešto niže, ali i dalje pri samom vrhu.

Kada je reč o glasovima publike, makedonska publika je najviše glasala za albansku pesmu, a onda i za pesmu iz Srbije.

Severna Makedonija, inače, nije jedina koja Srbiji nije dodelila nijedan poen, iako iz teksta Alo-a izgleda kao da je za plasman Nevene Božović na 17. mesto „odgovoran“ upravo njihov žiri.

Poen Srbiji, na primer, nije dodelio ni žiri iz Rusije, koji je istovremeno dao tri poena albanskoj, odnosno četiri poena makedonskoj pesmi. Ipak, u tekstu Alo-a, tradicionalno naklonjenom Rusiji, ta zanimljivost se ne spominje.
  Neutemeljeno
Kako su mediji naseli na tekst opskurnog albanskog sajta iz Švajcarske
Gotovo da nema medija u Srbiji koji nije preneo navodnu izjavu gradonačelnika Kijeva i bišeg bokse...
  Lažna vest
Pevačica Dua Lipa nije pozvala Albance na „mobilizaciju“
„Nož u leđa Srbima! Dua Lipa ponovo napada“, piše Srpski telegraf navodeći da je ova američ...
  Dezinformacija
Nije svaki deseti zatvorenik u Britaniji Albanac
Agencija Tanjug je, pozivajući se na tekst britanskog tabloida The Sun, napisala da je u Velikoj Br...
Evrosong
Albanci
Severna Makedonija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: