raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 04.05.2022. (Republika)
Nije istina da se reči „muž“ i „žena“ od sada smatraju uvredom
04.05.2022.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Unsplash/ Photos by Lanty
Portal tabloida Srpski telegraf, Republika, objavio je tekst o tome da je jedan australijski univerzitet stavio reči „muž“ i „žena“ na spisak zabranjenih pojmova i da je poručio: „To smo prevazišli i to nam više ne treba“. Ovo je, međutim, manipulativna interpretacija činjenica - Univerzitet Flinders je u svojim smernicama za nediskriminatorni jezik zaista označio ove pojmove neprimerenim, ali u situacijama kada nije poznat seksualni identitet ili bračni status osobe sa kojom se razgovara.
„Reč „muž“ i „žena“ od sada se smatraju za uvredu: To smo prevazišli i to nam više ne treba! Univerzitet Flinders u Australiji stvavio ove reči na spisak zabranjenih pojmova“, piše Republika u naslovu i podnaslovu.

Univerzitet Flinders u Australiji je ovih dana zadobio pažnju javnosti jer se ispostavilo da u svojim smernicama za nediskriminatorni jezik postoje i neke diskriminatorne odrednice. Na to je ukazao jedan od studenata koji je naveo da postoje pojmovi poput „stanje transseksualizma“, čime se implicira da je transseksualnost bolest, iako ona to nije.

Univerzitet je, kako prenosi Daily Mail, prihvatio sugestiju i uklonio sa sajta pomenute smernice koje se trenutno nalaze pod revizijom, kako bi bile ažurirane i neuvredljive za studente ili zaposlene koji pripadaju bilo kojoj manjinskoj grupi.

Međutim, javnost je onda saznala da su na spisku „neprimerenih“ reči koje studenti i zaposleni ne bi trebalo da koriste bile i reči poput „muž“ i „žena“. Umesto njih, Univerzitet je predlagao da se koristi termin „partner“.

„Jezik koji pretpostavlja da su svi međuljudski odnosi isključivo heteroseksualni, negira realnost istopolnih parova. Korišćenje termina „partner“ umesto „muž“ i „žena“ tamo gde su seksualni identitet i bračni status osobe nepoznati, preciznije odražava stvarni svet“, piše u smernicama koje su sada uklonjene sa sajta zbog revizije, ali se mogu naći u internet arhivama.

Drugim rečima, Univerzitet studentima i zaposlenima ne zabranjuje da koriste ove pojmove, već predlaže da koriste pojam „partner“ kada razgovaraju sa osobom čiju seksualnu orijentaciju i bračni status ne znaju, te stoga ne treba ni da pretpostavljaju da je osoba heteroseksualna ili da je u braku.

Osim ovih reči, na spisku se nalazio i spisak uvredljivih pojmova za osobe koje pripadaju nekoj od seksualnih manjina (na engleskom su to pojmovi poput „faggot“, „poofter“, „homo“ i slično) ali i pojam „homoseksualac“ („homosexual“).

„Pojam „homoseksualac“ je istorijski bio povezan sa devijantnošću, kriminalnim ponašanjem i mentalnim bolestima i stoga je njegova upotreba neprimerena“, pisalo je na sajtu Univerziteta.

Smernicama su bile obuhvaćene i neki drugi pojmovi koji se odnose na osobe sa invaliditetom, nacionalne manjine ili starije osobe, a za svaki neprimereni pojam koji može biti uvredljiv data je primerenija alternativa.

“Mnogi engleski pojmovi i izrazi kreiraju i osnažuju pristrasnost prema pojedincima i grupama. Često se to radi nesvesno, ali čak i tad to može da kreira okruženje koje je ponižavajuće, uvredljivo i otuđujuće. Priznavanje i poštovanje socijalne i kulturne različitosti na Flindersu zahteva korišćenje jezika koji je inkluzivan i izbegavanje jezika koji diskriminiše, isključuje ili ugrožava pojedince i grupe”, navodi se na sajtu Univerziteta Flinders.

Univerziteti i institucije sveta poslednjih godina sve više obraćaju pažnju na inkluzivnost, odnosno prakse (u koje spada i jezik) koje uključuju i prepoznaju manjine i osetljive grupe, kako bi se iskorenili diskriminacija i podsticanje negativnih stereotipa.

Tu praksu, međutim, domaći tabloidi često dočekuju na nož u tekstovima punim preterivanja i nepreciznih interpretacija, implicirajući da će ona značiti ukidanje „tradicionalnih“ pojmova i vrednosti koje se još uvek smatraju jedinim „normalnim“, kao što su heteroseksualnost, heteroseksualni brak i porodica.

Isti portal je i u januaru netačno objavio da se reč „deda“ izbacuje iz upotrebe, nakon što je Univerzitet u Vašingtonu objavio sličnu listu neprimerenih pojmova. Međutim, ova reč je uključena na listu u kontekstu sintagme „dedina politika“ koji se koristi u pravu i IT sektoru i koji vodi poreklo iz američkog zakonodavstva skraja 19. veka kada se ova politika koristila da bi onemogućila Afroamerikancima da glasaju.
  Manipulisanje činjenicama
Ne, reč „deda“ se ne izbacuje iz upotrebe
Portal Republika objavio je da se u Americi „reč deda izbacuje iz upotrebe”. Pišu da je nova ...
  Dezinformacija
LGBT populaciji zabranjeno da budu davaoci krvi? Netačno.
Poznati teoretičar zavere i kandidat za odbornika na listi SNS-a na predstojećim beogradskim izbor...
  Lažna vest
Ovo nije pedofilska zastava na zgradi Skupštine Grada Beograda
Instagram čuvari srpske tradicije i pravih vrednosti tvrde da je tokom Prajd šetnje, koja se dogod...
Diskriminacija
LGBT
Australija
Univerzitet
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: