raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 12.05.2023. (Fejsbuk)
Netačne tvrdnje o napadu migranata u Somboru, incident sa snimka se desio u Holandiji
18.05.2023.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/Facebook
Društvenim mrežama cirkuliše video u kome dva mladića maltretiraju čoveka koji šeta psa na ulici. Korisnici iz Srbije tvrde da je reč o incidentu iz Sombora, i da čoveka maltretiraju migranti. Video je međutim početkom maja nastao u Holandiji, a tamošnja policija je u međuvremenu uhapsila mladiće iz videa.
Čitalac Raskrikavanja nam je skrenuo pažnju da Fejsbukom ovih dana cirkuliše uznemirujući video od 45 sekundi u kome dvojica mladića u nekoliko navrata udaraju čoveka koji šeta psa na povocu, dok treći snima i dobacuje. Korisnici Fejsbuka tvrde da se ovaj incident desio u Somboru i da su napadači zapravo migranti.

„Usred bela dana biju, maltertiraju, šamaraju. Pa da je čovek imao oružje odmah bi se odbranio od nasilnih migranata… Sombor…Ljudi, delite masovno. U Vojvodini haos od belih medveda“, navodi se u objavi na Fejsbuku.

   Foto: Printscreen Fejsbuk


Neki od komentara ispod objave su bili jasno usmereni protiv migranata, poput: „Oslobodili se migranti“, „strašno, ne predajte oružje“. „E Srbijo sta sebi dozvoljavaš. Da ti belosvetske ološi šamaraju građane. Da ti EU salje ovakve ubice i zlotvore, proteraj sve ako te snaga nije izdala“.

Reč je, međutim, o incidentu koji se nije desio u Somboru, već u gradu Pijnaker u Holandiji.

Isti video je početkom prošle nedelje cirkulisao društvenim mrežama u Holandiji, a tamošnja policija je 10. maja objavila da su nakon istrage uhapšena trojica mladića iz ovog grada.

„Žrtva je šetala psa u ulici Nobelan 8. maja oko pola 3 popodne. Na raskrsnici je naišao na grupu mladića od kojih su ga trojica pratila. Dvojica su ga udarila, a treći je snimao. Nakon što je slučajni prolaznik pozvao policiju, grupa se razbežala. Snimak napada je podeljen na društvenim mrežama zbog čega je policija pokrenula istragu. Nakon istrage, policija je uhapsila trojicu mladića 13, 14 i 15 godina starosti iz grada Pijnaker“, navodi se u saopštenju holandske policije.

Iako holandska policija nije uz saopštenje objavila i video na koji referišu, uspeli smo da utvrdimo da govore upravo o ovom događaju koji su korisnici Fejsbuka sada pogrešno „smestili“ u Sombor.

Policija je u saopštenju navela da se incident desio na mestu gde se ukrštaju ulice Nobellaan i Einsteinlaan, a pomenutu raskrsnicu smo pronašli na Google mapi.

   Foto: Printscreen/Google maps


Pomoću opcije Street view smo utvrdili da je reč upravo o incidentu sa videa, jer se više objekata na ovoj raskrsnici „poklapa“ sa onim što se vidi na snimku.

   Foto: Printscreen/Fejsbuk i Google maps


   Foto: Printscreen/Fejsbuk i Google maps


O ovom incidentu se oglasio gradonačelnik Pijnakera Bjorn Lugthart i na Tviteru naveo da je ponašanje ovih momaka neprihvatljivo i da neće biti tolerisano.
  Vest
Političko-medijska kampanja o kolektivnoj krivici i moralnoj pobedi u Njujorku
Televizija, novine, portali, plakati na ulici, bilbordi, kula Beograda na vodi – sa svih strana sm...
  Vest
Dve tuče na dva kraja grada mediji spojili u jednu, ubacili i nepostojeće aktere
U nedelju su se u Beogradu dogodila dva incidenta koja su privukla pažnju medija i javnosti - jedan...
  Vest
Srpski mediji: Vučić odbrusio obezbeđenju zbog zastave; UN: Nije se desilo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gde...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: