raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 17.11.2021. (vice.de)
Nemački Vajs: Biljke sa Koluvijine Jovanjice nisu prava „vutra”
17.11.2021.    Sara Smolović    Predrag Koluvija ispred Specijalnog suda u Beogradu / Foto: KRIK
Portal Vajs (VICE) na nemačkom objavio je juče tekst o „Nemcu koji drma srpsku politiku“ u kome navodi da su biljke zaplenjene od Predraga Koluvije imale maksimalnu vrednost psihoaktivne supstance THC od samo 0,54 odsto. Pišu da iako je to nezakonito, nije prava „vutra“. Portal tvrdi da je imao uvid u rezultate laboratorijske analize iz decembra 2019. Međutim, postoji još najmanje 18 izveštaja sa veštačenja Koluvijinih biljaka, a u nekim od uzoraka je pronađen udeo od čak 17,54 odsto THC-a. Nekoliko provladinih tabloida je ovaj tekst iskoristilo da tvrde da su „Nemci dokazali da kanabis sa Jovanjice nije droga”.
„Prema forenzičkoj analizi, koju srpski mediji još nisu pominjali i koja je važan dokaz u postupku protiv Koluvije, maksimalna vrednost THC-a u deset uzoraka oduzetih biljaka iznosila je 0,54. Iako je ovo iznad dozvoljenih 0,3 odsto, još uvek je daleko od prave vutre“, piše nemački Vajs u tekstu objavljenom 16. novembra o tome kako je nemački državljanin, Predrag Koluvija, u centru jednog od najvažnijih sudskih postupaka u Srbiji.

Međutim, Vajs u članku citira samo jedan od najmanje 18 izveštaja i zapisnika o veštačenjima udela psihoaktivne supstance THC u biljkama pronađenim na imanju „Jovanjica".

Upravo nivo THC-a u biljkama čini ključnu razliku između industrijske konoplje, koja je u Srbiji zakonski dozvoljena za uzgoj i indijske konoplje, poznatije kao marihuane, čiji je uzgoj i držanje zabranjeno. Dakle, ukoliko biljke konoplje sadrže više od 0,3 posto THC-a, smatraće se marihuanom.

U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal se navodi da se nivo THC-a u rezultatima ispitivanja kretao od ispod 0,3 pa skoro do 18 odsto. Tako na primer, prema veštačenju iz marta 2020. udeo THC-a bio je između 4,93 i 17,54 odsto.

Tvrdnja nemačkog Vajsa da srpski mediji forenzičku analizu „još nisu pominjali, a koja je važan deo dokaza u postupku protiv Koluvije“, takođe je netačna. Mediji, poput BIRN-a, N1, nova.rs su više puta pisali o različitim veštačenjima i sadržaju THC-a u biljkama pronađenim na Koluvijinom imanju „Jovanjica“. O njima je u više navrata izveštavao i portal KRIK kao i o navodima Koluvijine odbrane koja tvrdi da su veštačenja nameštena.

Vajs u tekstu kaže da je procenat od 0,54 odsto THC-a rezultat veštačenja od 16. decembra 2019. godine. Međutim, dodaju kako su srpski mediji i pre ovog veštačenja pisali da je na „Jovanjici“ pronađena marihuana, linkujući tekst Insajdera od 20. novembra iste godine.

Ni ova tvrdnja, ipak, nije tačna. U optužnici u slučaju kolokvijalno nazvanom „Jovanjica 1“ postoje zapisnici o veštačenjima Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku i pre analize na koju se poziva Vajs i to od 15, 19, 25. i 28. novembra iste godine. Ova veštačenja su pokazala veće procente THC-a u uzorcima biljaka sa „Jovanjice".

Mihael Knot, autor teksta, u članku ima dva sagovornika.

Prvi je upravo Predrag Koluvija, a drugi je navodno anoniman izvor iz nemačke ambasade kome je neobično „što neko ko proizvodi kanabis sa samo 0,54 odsto THC-a provede dve godine u pritvoru”. Na pitanja novinarke KRIK-a da li je Knot kontaktirao sa srpskim tužilaštvom i da li su imali saznanja da postoji još veštačenja, iz Vajsa nisu konkretno odgovorili. Navode da su tekst dopunili novim saznanjima, kao i da ne žele da otkrivaju svoje izvore.

Koluvija je nemačkom novinaru pričao o navodnom nameštanju dokaza i sumnjama koje ima u vezi sa postupkom u Srbiji i koje planira da, kako kaže, dokaže na sudu. On za Vajs dodaje i da „veruje u vladavinu zakona“ i uveren je da će njegova presuda biti revolucionarna za budućnost industrijske konoplje u Srbiji.

Vlast i provladini mediji u ofanzivi odbrane Koluvije


Tekst nemačkog Vajsa dolazi nakon niza relativizacija slučaja „Jovanjica” što od predstavnika vlasti, što od medija bliskih njima.

Sve je počelo izlaskom Predraga Koluvije iz pritvora i njegovog intervjua koji je dao svom braniocu, Vladimiru Đukanoviću, inače narodnom poslaniku i funkcioneru Srpske napredne stranke. Intervju je objavljen na portalu Objektiv, izrazito bliskom vladajućoj partiji.

On je tom prilikom opet optužio policijske inspektore koji su ga uhapsili da mu smeštaju i da su posle njegovog hapšenja gajili marihuanu na njegovom imanju kako bi ga optužili. Ove tvrdnje pratili su dalje režimski tabloidi koji su danima pisali kako su inspektori spremali državni udar, jer su navodno želeli da nateraju Koluviju da prizna da je radio sa bratom predsednika Srbije.

Samo dan nakon ovog intervjua, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključio se u Koluvijinu odbranu. On je u živom uključenju iz Dubaija na prorežimskoj televiziji Pink povodom slučaja „Jovanjica“ rekao da ne postoji sličan slučaj da je čovek optužen za takvo krivično delo proveo dve godine u pritvoru.

„Vrlo čudno, jer on nije ubio nikoga, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane, koliko pola okruženja, Nemci i ostali su legalizovali (...)“, ispričao je predsednik države tada.

Vajsov tekst o Koluviji juče je samo delimično preneo portal Dojče vele na srpskom. Odmah potom, tabloidi „Informer“ i „Objektiv“ spremili su današnje naslovnice na kojima tvrde da su „Nemci dokazali: Jovanjica je veštačka afera“ i „Dojče vele objavio: Kanabis iz Jovanjice nije droga“.

Ipak, nakon burnih reakcija na tekst, Vajs je kratko dodao da je „članak izazvao dosta medijskog izveštavanja u Srbiji. Srpska istraživačka platforma Krik je na Tviteru navela da ima dalje rezultate testova koji pokazuju veći sadržaj THC-a od 0,54 odsto. Tekst smo na odgovarajućem mestu dopunili“.


Međutim, u tekst je dodata samo jedna kratka rečenica koja glasi „Srpski mediji prenose da postoje i drugi testovi koji su pokazali viši nivo THC-a“.

Protiv Predraga Koluvije i još 18 njegovih saradnika podignuto je čak dve optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal koje zajedno broje više od 700 strana. Prema prvoj, Koluviji kao šefu kriminalne grupe i radnicima sa imanja sudi se da su uzgajili 1,6 tona marihuane. U drugom postupku Koluvija je optužen da je bio šef grupe koju su činili pripadnici policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojnoobaveštajne agencije koji su mu pružali bezbednosnu i logističku podršku na „Jovanjici“.
  Vest
Vučićević i „državni udar“: Tužilaštvo krije informacije, Poverenik traži intervenciju Vlade
Već dve i po godine Tužilaštvo za organizovani kriminal odbija da Raskrikavanju dostavi dokumenta...
  Vest
Vučićevićev iskaz o „državnom udaru“ krije se od javnosti, slučaj strogo poverljiv
Tužilaštvo za organizovani kriminal već godinu dana krije dokumenta iz istrage koju je 2015. godi...
  Greška
KRIK pogrešno protumačio izveštaj Uprave
„Insajder“ je juče objavio izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca o stanu ministra Aleks...
Jovanjica
Predrag Koluvija
Tužilaštvo za organizovani kriminal
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: