raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Greška
Izvorni članak je objavljen 14.01.2018. (KRIK)
KRIK pogrešno protumačio izveštaj Uprave
14.01.2018.    Vesna Radojević    Foto: Ministarstvo odbrane
„Insajder“ je juče objavio izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca o stanu ministra Aleksandra Vulina u kome su ključni podaci zatamnjeni. U njemu se pominje transakcija o kupovini nepokretnosti od 205.000 evra između dva fizička lica, u septembru 2012. godine. U vesti, novinari KRIK-a doveli su u vezu tu transakciju sa spornom kupovinom stana ministra Vulina, verujući da se ona odnosi upravo na to. Uprava je nakon toga izdala saopštenje u kojem je navela da se pomenuta transakcija zapravo ne odnosi na Vulina i njegov stan.
Nakon toga novinari KRIK-a uputili su izvinjenje čitaocima, ispravili grešku i iz teksta izbacili delove koji ovu transkaciju dovode u vezu sa ministrom.

Podsetimo, u jednom delu izveštaja Uprave se navodi: „Prema informacijama dostupnim Upravi, dana 6.9.2012. godine, transferisana su sredstva sa računa fizičkog lica (zatamnjeno) na račun (zatamnjeno) u iznosu od 204.800 evra po osnovu Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti.“

„S obzirom da je izveštaj sačinjen o kupovini stana ministra Vulina i s obzirom da se ova transakcija odnosi na ugovor o kupoprodaji nepokretnosti – novinari KRIK-a su u jučerašnjoj vesti zaključili da se ta transakcija odnosi na stan koji je ministar kupio“, navodi se u vesti KRIK-a objavljenoj nakon saopštenja Uprave u kojoj se objašnjava zbog čega je došlo do greške. Takođe je i sam iznos ove transakcije skoro identičan onom koji je plaćen kao druga rata za Vulinov stan (204.620 evra).

I dalje nije jasno zbog čega je Agencija tražila da se proveri transakcija koja nije povezana sa Vulinom.

Redakcija KRIK-a smatra, kako se navodi, da državni organi ne smeju da na ovaj način, izostavljajući ključne informacije, dovode medije i javnost u zabludu.

„Uprava je saopštenjem malo toga razjasnila, već je dodatno stvorila konfuziju o tome šta je sve proveravala u slučaju „tetka iz Kanade“. Dokaza o poreklu novca kojim je Vulin kupio stan još nema”, podsećaju novinari.

I redakcija Insajdera koja je objavila Izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca takođe smatra da postoji još detalja u vezi sa slučajem „tetka iz Kanade“ koji nisu razjašnjeni javnosti.

“Nakon jučerašnjeg saopštenja Uprave postoji još veća dilema da li se Uprava bavila poreklom novca kojim je Vulin kupio stan, šta je Uprava proveravala i da li je Agencija za borbu protiv korupcije uopšte tražila od Uprave da ispita poreklo novca“, navodi se u tekstu Insajdera.

Ni izveštaj Uprave, kao ni istrage tužilaštva i Agencije za borbu protiv korupcije, nisu došli do dokaza o poreklu 200.000 evra kojim je ministar Vulin kupio stan 2012. godine.

Priče u vezi sa kupovinom stana ministra Vulina pročitajte na sajtu KRIK-a.
  Vest
Vulin za vreme pandemije raspisao nabavku za proveru sopstvenog rejtinga
Ministarstvo odbrane je u jeku vanrednog stanja zbog pandemije novog virusa korona raspisalo na dese...
  Vest
Tužilaštvo pokrenulo postupak u vezi sa slučajem Vulin - Nedeljnik
Tužilaštvo za Visokotehnološki kriminal pokrenulo je postupak tokom koga će ispitati da li je mi...
  Vest
Reporteri bez granica: Vlast u Srbiji da istraži navode o nadzoru mejlova novinara
Reporteri bez granica (RSF) pozvali su vlasti u Srbiji da istraže da li je vlada špijunirala i pre...
Aleksandar Vulin
tetka iz Kanade
Tužilaštvo za organizovani kriminal
KRIK
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: