raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 31.10.2021. (Fejsbuk)
Nema dokaza da je ivermektin uticao na smanjenje broja zaraženih u Indiji
31.10.2021.    Milica Ljubičić    Foto:Pixabay/AVAKA_photo
Popularni teoretičar zavere, Saša Borojević, objavio je na fejsbuku da u gotovo svim okruzima Utar Pradeša (savezna država Indije) nakon implementacije ivermektina nije bilo novih kovid slučajeva. U Indiji je ivermektin bio deo terapije za kovid pacijente sa blagim simptomima, ali je u septembru izbačen iz smernica za lečenje kovida usled nedovoljne učinkovitosti. Iako je broj novozaraženih u Utar Pradešu u poslednje vreme u padu, nema dokaza da je ivermektin uticao na to.
„71 od 75 okruga u Utar Pradešu, Indija - najnaseljenija država - nije prijavio nijedan slučaj kovida, u 24 sata nakon implementacije ivermektinskog protokola. Jednoga dana ovo će biti dokazi koji će teško teretiti one koji danas ismevaju ivermektin”, objavio je Saša Borojević, popularan teoretičar zavere i antivakser, koga na fejsbuku prati preko 30 hiljada ljudi.

Ispod opisa je podelio „link” koji vodi ka tekstu konzervativnog američkog sajta „The gateway pundit”. U tekstu koji je objavljen 30. oktobra navodi se da u 71 od 75 okruga u najmnogoljudnijoj državi Indije - Utar Pradeš, 24 sata nakon implementacije ivermektina nije bilo novih kovid slučajeva.

Sajt se pozvao na članak koji je jedanaest dana ranije (20. oktobar) objavio „The Times of India” - „Tokom 24 sata, bez novih slučajeva u 71 okrugu Utar Pradeša, 42 okruga proglasila da su bez korona virusa”.

Međutim „The Times of India" nije spominjao ivermektin, već je preneo saopštenje vlade koja je konstatovala da stalni pad zaražanih, sugeriše da se kovid povlači.

„The gateway pundit” je međutim sve rezultate „uspešne” borbe protiv kovida pripisao upravo ovom antiparazitiku, koji se inače kod ljudi koristi za lečenje teških oblika šuge ili kožnih oboljenja poput rozacee.

Najveći broj kovid inficiranih u Utar Pradešu zabeležen je krajem aprila, nakon čega je taj broj u konstantnom padu. Tokom septembra i oktobra broj zaraženih u ovoj saveznoj državi Indije nije prelazio 30 slučajeva dnevno.

Iako je vlada Utar Pradeša u avgustu 2020. odobrila upotrebu ivermektina za lečenje blagih i asimptomatskih kovid slučajeva, nema dokaza da je baš ivermektin redukovao broj zaraženih.

Recimo, epidemiolog Radžip Dasgupta objasnio je u avgustu za „The Conversation” da pad broja zaraženih u Indiji može biti posledica visokog procenta ranije inficiranih u kombinaciji sa vakcinacijom i porastom testiranja.

Prema dostupnim podacima Ministarstva zdravlja i porodične zaštite Indije, ivermektin je jedno vreme bio deo terapije za one koji su imali blaži obilk kovida, iako nije bilo dovoljno dokaza da zaista pomaže.

Indijski savet za medicinska istraživanja (ICMR) i Nacionalna radna grupa za kovid 19 su u septembru izbacili ivermektin i hidroksihlorokin iz smernica za lečenje kovida 19.

Ova odluka je prema pisanju medija, doneta nakon što su stručnjaci otkrili da ovi lekovi ili imaju mali ili uopšte nemaju uticaj na smenjenje smrtnosti ili oporavak kod kovid pacijenata.

Nije poznato koji je konkretan razlog pada broja zaraženih ne samo u Utar Pradešu, nego i u celoj Indiji, ali je moguće da je tome dorinela i vakcinacija stanovništva, stečen imunitet onih koji su prethodno bili zaraženi ili poštovanje preventivnih mera koje je vlada uvela.

Tvrdnja da je ivermektin doprineo padu broja novozaraženih u Utar Pradešu pojavila se i ranije, a zbog čega je ona neutemeljena tada je objasnio i naučni portal za proveru činjenica „Health Feedback”.
  Dezinformacija
Američki Institut za zdravlje nije odobrio ivermektin za lečenje kovida 19
Ni u trećoj godini od početka pandemije koronavirusa lažne vesti i dezinformacije na društvenim ...
  Dezinformacija
Bivši japanski premijer ubijen jer je dao građanima ivermektin? Netačno.
„Ubijeni japanski premijer nije sledio naredbe, vratio je 1,6 miliona doza vakcina i dao građanim...
  Dezinformacija
Britanska kraljica Elizabeta NE KORISTI ivermektin u lečenju kovida 19
Lek protiv parazita - ivermektin se na društvenim mrežama i opskurnim portalima već mesecima plas...
Ivermektin
Koronavirus
Indija
Saša Borojević
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: