raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 15.09.2022. (Twitter)
Montirana fotografija u službi diskreditacije LGBT populacije i Vladimira Zelenskog
16.09.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Twitter (montaža)/Flickr (originalna fotografija)
U nedelji Evroprajda u Srbiji, na brojnim desničarskim, proruskim i homofobnim grupama danima se dele objave sa ciljem da se diskredituju LGBT populacija i „Zapad” koji je podržava, te da se spreči održavanje šetnje (Parade ponosa) zakazane za 17. septembar u Beogradu. Tako je na Tviteru i Vajber grupama ovih dana objavljena fotografija nekoliko učesnika Prajda u Njujorku, a jedan od njih je, navodno, Vladimir Zelenski. Za svega nekoliko minuta smo pronašli originalnu fotografiju na kojoj nije Zelenski, već druga osoba - radi se o fotomontaži u kojoj je umesto originalnog lica, „ubačeno” lice ukrajinskog predsednika.
„Pride, New York 1999. Rani radovi Volodimira Zelenskog”, navodi se u opisu fotografije na kojoj su prikazane dve osobe na Prajdu, od kojih je jedna sa likom predsednika Ukrajine, Vladimirom Zelenskim.

   

Montirana fotografija objavljena na tviteru

Fotografija je na Tviteru za manje od 24 sata sakupila preko 580 lajkova, dok je retvitovana više od 150 puta. Pojedini su komentarisali sa: „Kuku šta je sve taj nesretnik morao da radi u životu”, „Jednom peder, uvek peder”. Ipak, bilo je i onih koji su ukazali da je reč o fotomontaži.

Nekoliko minuta je bilo potrebno da utvrdimo da je reč o montiranoj fotografiji, odnosno da originalna fotografija ne prikazuje Vladimira Zelenskog.

Fotografija se može naći na Flickr-u, sajtu specijalizovanom za fotografije, i na stranici gde se ona nalazi piše da je napravljena 25. juna 2006,u Njujorku gde je tog dana održana šetnja.

Na originalnoj fotografiji je prikazano nekoliko osoba koje nose garderobu sa vojničkim motivima. Među njima nema Vladimira Zelenskog - u pitanju je bila sasvim druga osoba preko koje je ovih dana „nalepljeno” lice ukrajinskog predsetnika.

   

Originalna fotografija na Flickr-u, profil Thomas Hobbs

U Srbiji se ove nedelje održava Evropska nedelja ponosa - Evroprajd, koja je posvećena borbi za LGBT prava. Kako bi sprečili održavanje šetnje koja je kao deo manifestacije zakazana za 17. septembar, homofobne grupe u Srbiji već mesecima unazad objavljuju fotografije sa ove manifestacije iz drugih zemalja, uglavnom sa malicioznim i uvrednjivim komentarima, te tvrdnjama da je homoseksualizam bolest i drugim dezinformacijama u vezi sa ovom populacijom.

Uglavnom se radi o grupama koje okupljaju konzervativne snage društva koje se, kako ističu, zalažu za očuvanje „tradicionalnih” i „porodičnih” vrednosti i u kojima ima mnoštvo onih koji istovremeno podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu.

Evropska nedelja ponosa u Srbiji je počela 12. septembra, a narednog dana je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo šetnju zakazanu 17. septembra u okviru Evroprajda i šetnju neformalne desničarske grupe „Antiglobalisti” koja se inače protivi Prajdu. MUP tvrdi da postoji rizik da bezbednost učesnika obe šetnje može biti ugrožena.

Zabrana održavanja šetnje u okvru Evroprajda je naišla na osudu velikog broja evropskih zvaničnika, a kako piše Radio Slobodna Evropa, organizatori Evroprajda su juče nadležnim institucijama podneli novu prijavu šetnje u okviru Evroprajda.

Koordinator Evroprajda Goran Miletić najavio je da će se učesnici okupiti i ukoliko MUP ponovo formalno zabrani šetnju.

„Krenućemo simbolično ispred Ustavnog suda; institucije koja je četiri puta proglasila ovakve zarbane (Parade ponosa) neustavnim", rekao je Miletić, prenosi RSE.
  Lažna vest
Portali naseli na audio-montažu – poverovali da se Zagrebom orilo „Srbija, Srbija!”
Ubedljivo glavni favorit ovogodišnje Evrovizije prema kladionicama i mnogim specijalizovanim portal...
  Manipulisanje činjenicama
Za Politiku problem kvaliteta vazduha – seznacionalistčka tema
U toplim i vetrovitim danima u Beogradu, ali i drugim delovima Srbije, vazduh je čistiji nego inač...
  Manipulisanje činjenicama
Ne, Srbija nije druga u Evropi po najnižoj ceni struje
Veliki broj domaćih portala je preneo kako je Srbija druga u Evropi po najnižoj ceni struje. Ova i...
Evroprajd
Srbija
Zelenski
montaža
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: