raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Ministarstvo podnosi prijave protiv Vremena, redakcija to smatra kontrolom štete
16.01.2020.    Marija Vučić    Nedeljnik Vreme; Foto: Raskrikavanje
Tekst o medijskom praćenju slučaja Monike Karimanović, nedeljnik Vreme je ovog četvrtka ilustrovao fotografijama naslovnih stranica nekoliko tabloida koje prikazuju maloletnu devojčicu i jezive detalje iz navodne izjave njenog otmičara policiji. Ministarstvo informisanja smatra da je prenošenjem tih naslovnica Vreme prekršilo zakon zbog čega će podneti prekršajnu prijavu protiv ovog nedeljnika. Pomoćnica glavnog urednika Jovana Gligorijević kaže za Raskrikavanje da ne smatra da to podleže pravnoj odgovornosti.
Tekst Tamare Skrozze „Zlo vreba sa kioska“ koji je danas objavljen u nedeljniku Vreme, analizira način na koji su tabloidi pratili slučaj otmice 12-godišnje Monike Karimanović, uključujući i skandalozne detalje iz navodne izjave osumnjičenog za otmicu Ninoslava Jovanovića koji su objavljivani na naslovnim stranama. Skrozzinu priču je nedeljnik ilustrovao upravo spornim naslovnicama, što je za Ministarstvo bio povod da podnesu prekršajne prijave protiv njih.

„Magazin Vreme je iznetom informacijom (...) prekršio odredbe kojima je propisano da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes“, navode iz Ministarstva i napominju da će „nastaviti da reaguju svaki put kada dođe do kršenja medijskih zakona i u slučajevima u kojima postoji opasnost ugrožavanja bezbednosti i ličnog integriteta maloletnika“.

Pomoćnica glavnog urednika ovog nedeljnika Jovana Gligorijević kaže za Raskrikavanje da je zajednička odluka kolegijuma i Tamare Skrozze bila da ne prepričavaju sadržaj tekstova tabloida, već da, kao dokaz objave naslovne strane tih novina.

„Kao što citiranje tuđeg govora mržnje, u kontekstu u kom ukazujete da je takav govor pogrešan, ne podleže nikakvoj pravnog odgovornosti, tako ne podleže ni ovo. Mi nismo objavili ili distribuirali dalje nešto što je Ministarstvo zabranilo, mi smo ilustracijom istakli šta je pogrešno na našoj medijskoj sceni“, rekla je Gligorijević za Raskrikavanje.

Tamara Skrozza, autorka teksta i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu koja odlučuje o povredama Kodeksa, kaže da je ovo „etička dilema par ekselans i da niko ne može da da tačan odgovor“. Ipak, odluku smatra logičnom.

„Šteta je već učinjena - ti tabloidi su već prodati u hiljadama primeraka i ne možemo sada da se pravimo ludi. Tekst je trebalo ilustrovati onim o čemu pričamo, do mere koja je urednička odluka“, kaže Skrozza.

Redakcija Vremena je saopštila da ovaj potez ministarstva smatraju pritiskom koji ima dva cilja.

„Prvi je dalji pritisak na nezavisne medije kao što je naš nedeljnik. Drugi je – u ovom trenutku važniji – kontrola štete koju su režimski tabloidi napravili prozirnim i licemernim pokušajem njihovog izjednačavanja sa Vremenom“, stoji u saopštenju redakcije koja očekuje da prekršajna prijava bude povučena.

Kao što je Raskrikavanje već pisalo, inače neprofesionalno izveštavanje se pojačalo 8. januara, tri dana nakon što je uhapšen Ninoslav Jovanović, osumnjičeni za otmicu i silovanje ovog deteta, kada su tabloidi objavili njegov „iskaz“ dat pred tužiocem u Nišu.

Zbog tih naslovnica, Ministarstvo je podnelo prekršajne prijave protiv tri tabloida.

Da li je neka od tih verzija iskaza, koje se razlikuju od tabloida do tabloida, autentična, odnosno da li je procurila iz tužilaštva ili policije ka tabloidima, ili se radi o novinarskim izmišljotinama, biće poznato narednih dana nakon što Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti završi inspekcijski nadzor koji je zbog ovog slučaja pokrenut u niškom Višem tužilaštvu.
  Manipulisanje činjenicama
Danijel Server nije najavio „smaknuće“ Vučića
Prorežimski tabloid Srpski telegraf opet ima „saznanja“ o „paklenoj strategiji duboke države...
  Cenzura
Ćutanje Er Srbije o zabrani nedeljnika podgreva sumnje o cenzuri
Nakon što je na Tviteru procurila naredba zaposlenima u Er Srbiji da u svom salonu na aerodromu nip...
  Analiza
Vučićević pravda intervju sa silovateljem poredeći Informer i BBC. Evo zašto to nema nikakvog smisla.
Informerov intervju sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem doveo je do velikog protesta i...
Vreme
Tamara Skrozza
Ministarstvo informisanja
Tabloidi
Kodeks novinara Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: