raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 29.10.2020. (Srpski telegraf)
Danijel Server nije najavio „smaknuće“ Vučića
29.10.2020.    Marija Vučić    Danijel Server; Foto: mc.rs
Prorežimski tabloid Srpski telegraf opet ima „saznanja“ o „paklenoj strategiji duboke države“ za udar na predsednika Aleksandra Vučića. Da se na Vučića sprema silovit udar iz „političko-medijske artiljerije“ Srpski telegraf „dokazuje“ izjavom Danijela Servera, profesora američkog univerziteta „Džon Hopkins“ koji je rekao da ne veruje da će Vučić priznati Kosovo. Ovaj tabloid je to „preveo“ u „Kosovo će biti nezavisno samo ako smenimo Vučića“, iako to niko nije rekao.
Srpski telegraf naziva Servera predstavnikom američke „duboke države“ koja je, kako piše, uvidela da Vučić nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

„I zato je, kako saznaje Srpski telegraf u diplomatskim krugovima, njihova političko-medijska artiljerija usmerena ka Vučiću“, piše ovaj tabloid ne precizirajući o kojim diplomatskim krugovima je reč.

„Plan je da se svim silama udari na srpskog predsednika, oslabi njegova pozicija i izdejstvuje pad da bi na Andrićev venac postavili svoju marionetu iz opozicionih krugova, koja će zauzvrat ispuniti njihov zahtev i priznati nezavisnost južne srpske pokrajine“, navodi Srpski telegraf.

Sve ovo je, kako navode u sledećoj rečenici, otkrio zapravo Danijel Server koji je „izjavio da veruje da Vučić neće priznati nezavisnost Kosova te da je neophodno da se na čelo Srbije dovede neko iz opozicije ko bi realizovao planove duboke države“.

Istina je, međutim, da je Server izgovorio samo prvi deo rečenice, ali ne i drugi koji mu je Srpski telegraf imputirao.

Ovaj citat tabloid uzima iz intervjua koji je Server dao nedeljniku Vreme u broju od 29. oktobra. Na pitanje da li misli da će Vučić priznati Kosovo, Server kaže:

„On kaže da neće. Ja mu verujem. Mislim da će Srbija najverovatnije imati novog predsednika pre nego što prizna Kosovo“, kaže Server za Vreme.

Server nigde u intervjuu nije spomenuo ni opoziciju, ni planove da se Vučić „skloni“ sa pozicije, kao što tvrdi Srpski telegraf.
  Vest
Ministarstvo podnosi prijave protiv Vremena, redakcija to smatra kontrolom štete
Tekst o medijskom praćenju slučaja Monike Karimanović, nedeljnik Vreme je ovog četvrtka ilustrov...
  Cenzura
Ćutanje Er Srbije o zabrani nedeljnika podgreva sumnje o cenzuri
Nakon što je na Tviteru procurila naredba zaposlenima u Er Srbiji da u svom salonu na aerodromu nip...
  Vest
Novi slučaj lažnog eksperta u žiži javnosti, novinarka Danasa za svoj propust krivi rusku propagandu
Nakon što je portal Fake News Tragač nedavno „raskrinkao” lažnu sportsku psihološkinju i če...
Danijel Server
Vreme
Intervju
Aleksandar Vučić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: