raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Međunarodne organizacije: Apelacioni sud da potvrdi presudu za ubistvo Ćuruvije
17.03.2023.    Raskrikavanje    Foto: Slavko Ćuruvija Fondacija
Međunarodne organizacije posvećene zaštiti slobode medija i novinara u regionu i Evropi, pozvale su Apelacioni sud u Beogradu da potvrdi osuđujuću presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Presuda četvorici bivših radnika DB-a, kako navode, biće najznačajnija za slobodu medija i novinarstva u novoj istoriji Srbije - njome će najzad biti razbijen začarani krug nekažnjivosti za ubistava novinara.
Dvanaest organizacija iz Evrope i regiona navode da će potvrđivanje osuđujuće presude četvorici bivših pripadnika Resora državne bezbednosti - koji su nepravosnažno osuđeni na ukupno 100 godina zatvora - najzad okončati borbu za pravdu koju već više 20 godina vodi Ćuruvijina porodica, kolege novinari i organizacije civilnog društva.

Odluka koju će petočlano sudsko veće doneti u narednom periodu biće, kako ističu, najbitnija za slobodu novinarstva i medija u modernoj istoriji zemlje. Potvrda presude bi predstavljala „značajan uspeh za sve one koji su toliko toga žrtvovali da bi osigurali očuvanje Ćuruvijinog nasleđa i da oni koji su ga likvidirali (...) ne prođu bez kazne“.

„S obzirom da niko nikada nije bio osuđen za ubistvo novinara u modernoj istoriji Srbije, ovo bi predstavljalo vitalnu prekretnicu u pravosuđu. Usred trenutne toksične klime za bezbednost novinara, to bi takođe poslalo jasnu poruku svakome ko razmatra da napadne ili ućutka novinara, da neće izbeći odgovornost“, navodi se u saopštenju.

Ova apelaciona presuda, osim toga, predstavlja i „lakmus test“ za vladavinu prava u demokratiju u Srbiji, kao i za odlučnost vlasti da razreše ubistva novinara počinjena devedesetih i dvehiljaditih, ističu organizacije.

„Presuda visokim zvaničnicima države daće preko potrebnu nadu da pravda može, čak i decenijama nakon zločina, da bude dostignuta i za druge novinare ubijene tokom krvavog raspada Jugoslavije: Milana Pantića 2001. godine i Dade Vujasinović čije okolnosti smrti 1994. godine još nisu rasvetljene“, piše u saopštenju.

Organizacije su ponovo istakle solidarnost sa porodicom Slavka Ćuruvije i svima koji su se borili za pravdu svih ovih godina: novinarima i medijskim udruženjima, Komisiji za istraživanje ubistava novinara i Slavko Ćuruvija Fondaciji.

„Nadamo se da će pravda za ubistvo Slavka Ćuruvije biti osigurana i da će začarani krug nekažnjivosti za ubistva novinara u Srbiji najzad biti razbijen“, ističu.

Ovo saopštenje potpisuju organizacije Media Freedom Rapid Response, SafeJournalists Network, Evropski centar za slobodu medija i štampe, Evropska federacija novinara, Free Press Unlimited, International Press Institute, OBC Transeuropa, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, BiH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno društvo novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore i Sindikat novinara Hrvatske.
  Manipulisanje činjenicama
Današnje ekskluzive tabloida: Niti su njihove niti su ekskluzive
„EKSKLUZIVNO - Dokumenti nemačkih stručnjaka prvi put u javnosti“, piše na današnjoj naslovn...
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Svedočili Legija i braća Simović
Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i pripadnici „zemunsk...
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Branka Prpa ponovila da ubica ne liči na optuženog Kuraka
Pred Apelacionim sudom, koji će uskoro doneti konačnu presudu u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvi...
Slavko Ćuruvija
Suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: