raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 14.03.2020. (Tanjug)
Mediji promovišu firmu koja „jedina“ proizvodi sredstvo protiv korone
15.03.2020.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
„Jedino sredstvo koje je prema smernicama Evropske agencije za kontrolu i preventivu bolesti 100 % učinkovito i deluje protiv virusa korone (...) jeste razblaženi rastvor natrijum-hipohlorida, a jedino postrojenje u jugoistočnoj Evropi koji se bavi proizvodnjom tog rastvora jeste firma Sigma u Crvenki“, piše Tanjug a prenosi RTV. Međutim, niti je natrijum-hipohlorit (koje ovi mediji pogrešno zovu „hlorid“) jedina supstanca koju ova institucija preporučuje, niti je ova firma jedina u Srbiji koja je proizvodi.
Natrijum-hiphlorit (NaClO) je supstanca koju vodovodi koriste za dezinfekciju vode, a koristi se i za dezinfekcije površina. Upravo za ove namene ga svetske zdravstvene institucije preporučuju i ovih dana, kao efikasno sredstvo za uništavanje novog koronavirusa sa raznih površina.

Tanjug i RTV su 13. marta objavili priloge o firmi Sigma koja proizvodi postrojenja za proizvodnju ove supstance.

Iako ova firma proizvodi postrojenja, koja dalje prodaje drugima, te u tom smislu svi koji imaju ta postrojenja mogu da proizvode natrijum-hipohlorit, Tanjug i RTV su u svojim tekstovima naveli da ova firma jedina u jugoistočnoj Evropi proizvodi pomenutu supstancu.

Tvrdnja ovih medija je dvostruko netačna.

Prvo, ova firma nije jedina koja proizvodi natrijum-hipohlorit. Kako je u prilozima objasnio Aleksandar Kolić iz ove kompanije, osim te supstance oni proizvode i postrojenja za njeno pravljenje. Ta postrojenja dalje prodaju i svi koji ih imaju mogu da prave natrijum-hipohlorit. Sam Kolić navodi da 125 vodovoda u Srbiji koristi tu opremu za proizvodnju NaClO.

„Neki vodovodi razmatraju mogućnost da višak te hemikalije koju dobijaju iskoriste da opskrbe tržište u svojim opštinama i gradovima“, kaže Kolić i napominje da su njihove mašine, odnosno postrojenja, jedinstvena i patentirana i da niko drugi u ovom delu Evrope nema takva.

To što baš takvu opremu nema niko drugi, ne znači da niko drugi nema svoju opremu. Ovu hemikaliju u svojim postrojenjima proizvodi i na primer kompanija Petrohemija, kao i neke druge privatne firme.

Druga netačna tvrdnja je da je NaClO jedina supstanca koja se preporučuje za dezinfekciju površine u borbi protiv novog koronavirusa.

Naime, i Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (koju Tanjug nazivaja „agencijom“), kao i Svetska zdravstvena organizacija i druge relevantne institucije, za dezinfekciju površina osim natrijum-hipohlorita preporučuju i etanol.

Iz Tanjuga, kao ni iz firme Sigma, nisu odgovorili Raskrikavanju na pitanja o ovoj temi.

Dan pre pomenutih tekstova, 12. marta, izjave o ovoj firmi RTS-u davao je predsednik Privredne komore Marko Čadež. Govorio je o situaciji na tržištu u vreme koronavirusa, kada raste potražnja za osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu. Odgovarajući na pitanje o sredstvima za dezinfekciju, Čadež je rekao:

„Ono što se ispostavilo kao dobro je što mi u Srbiji imamo fabriku Sigma koja pravi opremu za proizvodnju natrijum-hipohlorita. Mi smo jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima fabriku ovih uređaja“, naveo je Čadež.

Tanjug je te izjave preneo sa naslovom “Jedina fabrika natrijum hipohlorita u JI Evropi - u Srbiji”, što nije tačno.

Taj tekst su preneli i drugi mediji poput Telegrafa i Alo-a, Pinka ali i portal 021.

Kompanija Sigma: Mi proizvodimo opremu za razblaženi natrijum-hipohlorit


Nakon objavljivanja teksta Raskrikavanja, stigli su i odgovori firme Sigma DOO putem mejla. U njima Aleksandar Kolić navodi da oni jesu jedinstveni proizvođač opreme u ovom delu Evrope, jer jedini imaju kapaciteta za proizvodnju natrijum-hipohlorita u koncentracijama dozvoljenim za dezinfekciju, odnosno razblaženog hipohlorita. Sve ostale privatne firme, kako tvrdi, prozivode „nerazblaženi“ hipohlorit, odnosno varikinu.

„Koncentracija natrijum hipohlorita koju proizvodi naša oprema u vodenom rastvoru zadovoljava preporuke EU za dezinfekcijom u ovoj situaciji. Koncentracije koje distribuiraju ostale kompanije su u rasponu od 50g/l do 180g/l. Ove koncentracije su izuzetno opasne za ljude i mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja kože, očiju i disajnih puteva kao i do korozije površina“, navodi Kolić.

Ipak, kako je rekao Kolić u telefonskom razgovoru sa novinarkom Raskrikavanja, u ovom momentu oni zapravo i ne proizvode samu supstancu već samo opremu, niti se ta supstanca može naći u slobodnoj prodaji.

Tvrdeći da je razblaženi natrijum-hipohlorit jedino sredstvo koje Evopski centar za prevenciju i kontrolu bolesti preporučuje, Kolić je novinarku uputio na dokument ove institucije od 12. fenruara u kome se navodi da su se i NaClO i etanol generalno pokazali kao efikasni u dezinfekciji, ali da je, prema podacima iz Tabele 1, samo natrijum-hipohlorit testiran na virus SARS-COV.

Ipak, SARS-COV nije isto što i SARS-COV-2 - ovaj potonji trenutno hara svetom, dok je ovaj prvi otkriven 2003. kada je bila aktivna epidemija SARS.

Nije poznato da li je u međuvremenu nedvosmisleno utvrđena efikasnost ovih dezinfektanata na novom koronavirusu, ali prema poslednjim dokumentima kako Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tako i Svetske zdravstvene organizacije, za dezinfekciju se preporučuju i NaClO i etanol u koncentraciji iznad 70 odsto.

Čak u dokumentu SZO (strana 2) od 3. marta upućuje se na nedavno istraživanje u kome se navodi:

„Humani koronavirusi mogu ostati na neživim površinama do 9 dana. Dezinfekcija povrđina sa natrijum hipohloritom (0,1 %) ili etanolom (62-71 % koncentracije) značajno smanjuju infektivnost koronavirusa na površinama u roku od jednog minuta. Očekujemo slične efekte i protiv SARS-CoV-2“, pišu naučnici.

Kolić dodaje i da ovi medijski sadržaji nisu bili naručeni niti plaćeni, već da su novinari ovih medija nakon izjave Marka Čadeža sami zamolili za izjave i obilazak njihovog pogona u Crvenki.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 RTV
 Tanjug
 021.rs
 Telegraf.rs
 Alo
 Pink.rs
Dezinfekcija
Koronavirus
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: