raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 28.05.2023. (Tviter)
Marinika Tepić nije zahtevala da se Srbi proglase za genocidan narod
29.05.2023.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/YT, N1
Nakon okupljanja koje je SNS organizovala u petak i nakon protesta „Protiv nasilja“ u subotu, razračunavanje predstavnika vlasti i njenih simpatizera sa političarima i pojedincima iz opozicije i pojedinim medijima ne prestaje. Potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić je juče na Tviteru optužila opozicionarku Mariniku Tepić da želi Srbe da proglasi genocidnim narodom, pozivajući se na Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici star sedam godina u kome se tako nešto ne navodi.
Potpredsednica Narodne skupštine i članica Srpske napredne stranke, Sandra Božić, juče je na Tviteru podelila objavu u kojoj tvrdi da je Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, želi da „srpski narod proglasi za genocidan“. Ovo je samo deo pojačane kampanje koju ovih dana predstavnici vlasti vode protiv onih koji podržavaju i pozivaju građane da izađu na proteste koji su usledili nakon masovnih ubistava u Srbiji početkom maja.

Božić je juče između ostalog na Tviteru napisala: „Meni ne predstavlja problem nacionalno izjašnjavanje Marinike Tepić, smeta mi što srpski narod želi da proglasi za genocidan! I na takvu deklaraciju je i stavila svoj potpis!“

U narednom tvitu je okačila navodni „dokaz“ i napisala: „Evo potpisa na predlog rezolucije da se Srbi proglase genocidnim narodom. Potpisnik Marinika Tepić“. Objavila je i prvu stranu pomenutog dokumenta, na kome se zaista vidi potpis potpredsednice Stranke slobode i pravde.

   Foto: Printscreen/ Twitter, Sandra Božić


Reč je o dokumentu od 27. juna 2016. godine - odnosno Predlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je 11 poslanika tada podnelo Narodnoj skupštini, koji nije usvojen. Među potpisnicima je bila i Marinika Tepić, koja je tada bila deo Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Tekst ovog dokumenta, koji se može naći na sajtu Narodne skupštine, pokazuje da tvrdnje Sandre Božić nisu tačne jer se u njemu nigde ne traži da Srbi budu proglašeni za genocidan narod.

Predložena Rezolucija ima 11 tačaka u kojima se između ostalog „najoštrije osuđuje“ genocid u Srebrenici i „svako poricanje ovog genocida“.

„Izražava se saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susedne države da nastave da obezbeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja“, navodi se u pomenutom dokumentu.

Ocenjuje se da je priznavanje genocida u Srebrenici „civilizacijski korak“ potreban Srbiji kako bi „potvrdila ozbiljnost u nameri za izgradnju dijaloga, saradnje poverenja i trajnog mira u regionu zasnovanom na prihvatanju dela iz prošlosti“.

Ova Rezolucija, kako se navodi u predlogu, poštuje odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu. Pomenuti sud je inače 2007. godine oslobodio Srbiju optužbi za genocid, navodeći da za njega postoji individualna odgovornost ratnih generala, da Srbija nije učestvovala zvanično ni direktno u ovim događajima, ali isto tako i da vlasti u Beogradu nisu učinile ništa da genocid spreče niti da nakon toga kazne odgovorne.

Tvrdnje da Marinika Tepić hoće da proglasi Srbe „genocidnim narodom“ na osnovu predloga iz 2016. godine nisu nove - prorežimski mediji poput Pinka i Informera su ih već iznosili pozivajući se se na njen govor u Skupštini Srbije iz 2017. u kome je pozvala na zabranu negiranja svih genocida, o čemu je prošle godine pisalo Raskrinkavanje.me.

Slične netačne tvrdnje o proglašavanju čitavog naroda genocidnim, pre dve godine su domaći mediji širili i na račun Crne Gore - da je skupština ove države u Rezoluciji o genocidu u Srebrenici (koja je usvojena 17. juna 2021.) proglasila Srbe genocidnim narodom. U tekstu pomenute Rezolucije se, međutim, eksplicitno navodi upravo suprotino - da nijedan narod ne može biti proglašen genocidnim, o čemu je Raskrikavanje tada pisalo.

Inače, uprkos oštrim negiranjima genocida velikog dela javnosti u Srbiji i Republici Srpskoj, genocid u Srebrenici je za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu utvrđena činjenica. O tome možete čitati detaljnije ovde.

Kampanja vlasti i njihovih „analitičara“

Članovi Srpske napredne stranke, njeni simpatizeri i mediji koji su naklonjeni SNS-u ovih dana inače vode pojačanu kampanju protiv opozicionih političara i pojedinaca koji podržavaju proteste „Protiv nasilja“.

Recimo, pevačica Jelena Karleuša koja odnedavno otvoreno podržava SNS je na svom Instagram storiju pisala o nacionalnoj pripadnosti Marinike Tepić baveći se njenim poreklom.

„Kako se izjašnjavate i kako se osećate? Po rođenju ste Rumunka, to nije sporno, ali direktno pitanje - da li se izjašnjavate i osećate kao Srpkinja? Kad Vas pitaju, šta kažete, šta ste?“, upitala je Karleuša. „Da li kažete ja sam Srpkinja? Ako je odgovor DA, I rest my case. (...) ako je odgovor „ne“ ne možete da solite pamet srpskom narodu kome onda ideološki ne pripadate“, navela je Karleuša u objavi.

Takođe, i Nebojša Krstić, inače čest gost Specijalnih emisija na Pinku, nakon trećeg protesta „Protiv nasilja“ je optužio je na Tviteru N1 i Novu S da su, ni manje ni više, nego „organizatori blokade Gazele“.

   Foto: Printscreen/ Twitter, Nebojša Krstić


Ozbiljne optužbe na račun ovih medija je u petak izneo i narodni poslanik Nebojša Bakarec kada mu je novinar N1 prišao i postavio pitanje. On je, između ostalog, obraćajući se starijem gospodinu koji je bio sa njim, rekao da „ne daje intervjue za tajkunske, antisrpske medije“, kao i da ih novinari „vređaju i satanizuju“.„Visokoprofesionalni standardi“ lista Politika

I Politika je juče pokušala da diskredituje proteste prenoseći tekst portala 24 sedam u kome su iznete brojne neutemeljene optužbe na račun opozicije i pojedinih učesnika protesta. Tekst nosi naslov „Ko je Lazar Pavlović koji je nosio majicu „lešinar tata“, a u njemu se bave LGBT aktivistom koji je na proteste došao sa suprugom i detetom, i čija je fotografija u upečatljivim majicama bila viralna na Tviteru tokom vikenda.

„Ono što prozapadni mediji nisu izvestili javnost jeste da je muškarac sa slike dugogodišnji aktivista Gej strejt alijanse“, navodi Politika . „Pored tih fotografija Pavlović ističe i svoje divljenje organizaciji „Otpor“, koja je pred obojenu revoluciju 2000. godine obilno finansirana sa Zapada. Tada su milioni dolara uloženi u ovaj pokret kako bi se Srbija oslabila, a na vlast doveli zapadnjački poslušnici, što se na kraju nažalost i desilo, navodi 24sedam“.

Navode i da je „na jednom protestu pripadnik LGBT zajednice, drugom otporaš, trećem prijatelj NATO lobista koji traže nezavisnost tzv. države Kosovo, na četvrtom se pojavljuje kao porodičan čovek i otac koji koristi svoje dete za širenje političke propagande“.

I dok prenose opskurne tvrdnje i spekulacije tabloidnog portala, u delu „O nama“ na portalu ovog lista, inače najstarijeg na Balkanu, navodi se da je reč o uglednom mediju, „dnevno-političkim novinama koje se drže visoko-profesionalnih novinarskih standarda, neguju kulturu dijaloga i slobodu izražavanja“.

Tekst je ažuriran 29. maja 2023. godine u 22:43h. U prvoj verziji teksta je pisala pogrešna informacija - da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu oslobodio Srbiju odgovornosti za genocid. U ažurianoj verziji stoji tačna informacija - da je Međunarodni sud pravde u Hagu oslobodio Srbiju optužbi za genocid. Izvinjavamo se čitaocima zbog greške.
  Manipulisanje činjenicama
Udruženi poduhvat negiranja genocida: Bošnjačka „stradanja“ i srebrenička „dešavanja“
Ni ovaj 11. jul, godišnjica genocida u Srebrenici, nije prošao bez upinjanja dela javnosti u Srbij...
  Dezinformacija
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica demantuje Večernje novosti
Večernje novosti objavile su tvrdnje da će „u Memorijalni centar Potočari uskoro moći da uđe ...
  Dezinformacija
Performans „Žena u crnom“ NIJE posvećen stradalim pripadnicima Azova iz Ukrajine
Video u kojem su prikazane žene dok hodaju po belom platnu, ostavljajući za sobom crvene tragove p...
Srebrenica
Genocid
Rezolucija
Narodna Skupština
Politika
N1
Protesti
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: