raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
MUP traži od hotelijera da im prijavljuju strane novinare i posmatrače izbora
20.06.2020.    Marija Vučić    Foto: Wikimedia Commons/ Srđan Popović
Na adrese preko 400 hotela i hostela u Beogradu stigao je mejl od MUP-a u kome se od vlasnika traži da prijave ukoliko „imaju saznanja“ da je u njihovom smeštaju uoči sutrašnjih izbora odseo neki strani novinar ili posmatrač izbora. Iz MUP-a za Raskrikavanje navode da veliki broj stranaca - novinara, posmatrača i drugih - dolazi u Srbiju zbog izbora, i da vlasnici smeštaja imaju obavezu da prijavljuju strane goste. Zakonsku obavezu da prijavljuju strance imaju, kao što su nam i potvrdili recepcioneri nekoliko hostela sa kojima smo razgovarali, ali napominju da nemaju prava niti običaj da pitaju bilo kog gosta zašto je tačno došao u Srbiju i čime se bavi.
Mejl koji je u petak ujutru stigao na adrese brojnih smeštajnih objekata u Beogradu upućen je sa adrese boravakstranaca@mup.gov.rs. Sadržaj mejla i način na koji je sastavljen - uz pravopisne i materijalne greške - novinarima Raskrikavanja je čak probudio sumnju da nije reč o zvaničnom dopisu MUP-a već da je neko zloupotrebio MUP-ov nalog.

„Dana 21.06.2020. godine održaće se Predsednički i parlamentarni izbori u Republici Srbiji s tim u vezi molimo vas da nas obavestite u koliko raspolažete saznanjima da li se u vašem objektu smeštaja nalaze strani novinari ili posmatrači koji će prisustvovati izborima“, doslovce se navodi u mejlu.

U Srbiji se, inače, u nedelju održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, ali ne i predsednički.
   

Pitali smo MUP između ostalog i da li je ovo zaista njihov mejl, kao i - ako jeste - po kom zakonskom osnovu se na ovaj način evidentiraju isključivo strani novinari i posmatrači izbora.

Iz MUP-a nisu negirali da je to njihov dopis i neodređeno odgovorili da vlasnici smeštaja po zakonu treba da prijavljuju strance, „čime se osigurava i njihova bezbednost tokom boravka u Srbiji“:

„Imajući u vidu da će Republiku Srbiju zbog izbora posetiti veliki broj stranih gostiju - novinara, novinarskih ekipa, posmatrača i drugih gostiju, obaveza svih koji pružaju usluge smeštaja je da u skladu sa Zakonom o strancima prijave njihov boravak“, navode iz MUP-a.

Nisu konkretno pojasnili zašto su, ako već dolaze i „drugi gosti“ iz inostranstva, tražili da im se prijavljuju baš i isključivo novinari i posmatrači izbora.

Radnici nekoliko beogradskih hostela sa kojima smo razgovarali, a kojima je takođe poslat ovaj mejl, navode da oni i bez podsećanja znaju da im je zakonska obaveza da prijavljuju strane goste, što i čine.

Kako objašnjavaju, kada dođe strani gost, na recepciji mu se uzme broj pasoša, lični podaci kao i datum i mesto ulaska u zemlju (na osnovu ulaznog pečata iz pasoša). Ti podaci se, uglavnom preko specijalnog kompjuterskog programa za evidenciju gostiju, šalju MUP-u svakog prepodneva.

Vlasnik jednog beogradskog hostela nam je pokazao da pri unosu podataka i ne postoji opcija da se napiše čime se tačno bavi osoba koja je došla u smeštaj. Naime, u delu koji se odnosi na „razlog boravka“ postoji padajući meni iz koga bi trebalo da se izabere jedna od ponuđenih opcija - da li je reč o poslovnom boravku, turističkom, i slično.
   

„Mi tu uglavnom navodimo da je neko došao turistički. Pretpostavljam da sada MUP očekuje da im pošaljemo mejl sa dodatnim informacijama“, navodi on.

Naši sagovornici se ne sećaju da im je uoči bilo kojih prethodnih izbora stigao ovakav zahtev od MUP-a.

„Sećam se na primer da je uoči velikih utakmica, recimo, unapred stizao mejl od MUP-a u kome se navodi da se očekuje da dođu strani navijači, i da, ukoliko imamo strane goste, prijavimo njihov boravak. Ipak, privatna je stvar zašto je neko došao, nismo u zakonskoj obavezi da to pitamo. Ja mislim da je to nešto što je ostalo iz SFRJ od opštenarodne odbrane i društvene samozaštite, što sada nema više nikakve logike“, kaže za Raskrikavanje dugogodišnji radnik drugog hostela.

Hotelijeri, kako navode sagovornici Raskrikavanja, nemaju nikakvu obavezu, ali ni pravo, da ispituju goste o razlozima njihovog boravka.

„On se na primer prijavi kao turista, i što se mene tiče, on je ovde turistički. E sad da li je on špijun, ili je posmatrač izbora, ili je nešto treće, to nije moje da ga pitam“, rečeno nam je iz trećeg smeštajnog objekta sa kojim smo kontaktirali.

Strani posmatrači su, inače, već akreditovani za praćenje sutrašnjih izbora, a u proceduri akreditacije MUP ne igra nikakvu ulogu. Prijava za praćenje izbora podnosi se preko Ministarstva spoljnih poslova, koje odobrava taj spisak posmatrača i dalje ga prosleđuje RIK-u.

Mimo toga, ni RIK ne vodi nikakvu evidenciju o tome gde su smešteni strani posmatrači.
  Vest
Tabloidi uništavali inspektora Jovića, sada ga posthumno hvale
Provladini tabloidi koji danas pišu najlepše o preminulom inspektoru Dejanu Joviću koji je 2017. ...
  Vest
Suđenje Dragoljubu Simonoviću: I drugi okrivljeni optužio policiju za iznudu priznanja
I drugi okrivljeni u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, Igor Novaković, optužio ...
  Vest
Policajac promenio iskaz: Izmislio sam da me je Simonović nagovorio da novinaru zapalim auto
Optuženi policajac Vladimir Mihailović promenio je raniji iskaz i rekao da ga bivši predsednik op...
MUP
Novinari
Izbori
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: