raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Lažne reklame pozivaju građane da ulažu u gas, kompanija NIS podnosi krivične prijave
13.12.2023.    Marija Vučić    Foto: YT Screenshot
Čitateljka Raskrikavanja nam je skrenula pažnju na reklamu koja ovih dana „iskače“ po Jutjub videima, a u kojoj navodno kompanija Gazprom poziva građane Srbije da investiraju u gas i zarade 90.000 dinara mesečno. Iz NIS-a, koji je u većinskom vlasništvu ruske gasne kompanije, za Raskrikavanje navode da je reč o prevari, kao i da su zbog sličnih slučajeva lažnih reklama koje koriste brend Gazproma dosad poneli više od deset krivičnih prijava.
Reklama koja ovih dana cirkuliše po Jutjubu vodi na video naslovljen sa „gzp-srbija“ na anonimnom kanalu „Darron Goring“ koji je otvoren početkom novembra. U videu se smenjuju kadrovi metropola iz vazduha, naftnih postrojenja i Aleksandra Vučića. U uglu je logo kompanije Gazprom.

Hoćete da zarađujete 90.000 dinara mesečno? Kompanija Gazprom najavljuje novu uredbu po kojoj će svaki građanin Srbije imati priliku da zaradi od ulaganja u gas. Više ne morate da brinete o svojoj budućnosti. Kompanija preuzima odgovornost za vaše finansijsko blagostanje (...) Počnite da zarađujete 90.000 dinara već danas“, navodi se u videu koji je objavljen 12. novembra a dosad ga je videlo gotovo 400.000 ljudi.

Iako pomenuti klip ne objašnjava kako tačno da krenemo u ovu investiciju koja će nam doneti najmanje 90.000 dinara mesečno, poslednjih meseci se na internetu može naći mnogo sličnih reklama sa istom idejom, koje su mnogo konkretnije. Neke od njih vode na lažne sajtove na kojima ljudi treba da ostave svoje podatke i odaberu sumu novca koju žele da investiraju (od 17.500 do 400.000 dinara), uz obećanje da će im prva uplata leći kroz mesec dana. O tome je pisao i Insajder u oktobru.

„Zbog učestalih pojava lažnih nagradnih igara i drugih prevara na društvenim mrežama u kojima se zloupotrebljava naša kompanija i naši brendovi, želimo da vas podsetimo da zvanične objave kompanije NIS, uključujući eventualne nagradne igre, obaveštenja o odnosima sa akcionarima, investitorima, pozive na učešće u bilo kom projektu koje organizuje naša kompanija, objavljujemo isključivo na našim zvaničnim profilima i internet stranicama“, navode iz kompanije NIS za Raskrikavanje.

Iz NIS-a dodaju i da su dosad podneli više od deset krivičnih prijava Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u vezi sa lažnim nagradnim igrama i drugim internet prevarama.

„Pozivamo građane da u slučaju prevare u nekoj lažnoj nagradnog igri (...) o tome obaveste nadležnu Policijsku upravu i/ili poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti“, kažu iz NIS-a.
  Skriveno reklamiranje
Blic sport: Uživajte u vaterpolu ali ne zaboravite na negu kose
Za kapitena vaterpolo reprezentacije Filipa Filipovića nema pauze - uskoro predvodi tim na dva veli...
  Dezinformacija
Portali se igrali gluvih telefona, potencijalno konsultovali i veštačku inteligenciju
Priča o američkoj državljanki Džin sa Long Ajlenda ilustrativan je primer tabloidnog utrkivanja ...
  Analiza
„Suplementi samo danas po 80 odsto nižoj ceni” - još lažnih reklama na srpskim portalima
Nemačka doktorka koja reklamira čudotvoran suplement koji rešava probleme sa zglobovima i norveš...
Reklama
Prevara
Gazprom
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: