raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 04.04.2019. (Kurir)
Kurir tvrdi još jedna „žuta kuća“ na Kosovu, kosovska policija demantuje
05.04.2019.    Raskrikavanje    Foto: Pixabay / qimono
Kurir je na jučerašnjoj naslovnoj stranici preneo vest da je na Kosovu ponovo otkrivena nelegalna trgovina organima te da se sumnja da su Albanci, nakon nekadašnjeg slučaja „žuta kuća“, opet trgovali organima Srba. Dva dana nakon hapšenja kosovska policija takve navode demantuje.
Naime, Kosovska policija je trećeg aprila saopštila da je uhapsila 5 osoba zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovine organima. Kako navode u pitanju je privatna klinika u Prištini, a istraga o ovom slučaju trajala je sedam meseci.

Ovaj slučaj tabloid Kurir iskoristio je da uz pomoć „izvora bliskih istrazi“ ustvrdi da su žrtve u ovom slučaju bili Srbi i drugi nealbanci.

„Ima indicija da su ljudi povezani sa ovom klinikom vrbovali siromašne Srbe i nealbance i da su bili posrednici u prodaji njihovih organa bogatim klijentima, odnosno pacijentima, od koji su neki sa Zapada“, prenosi Kurir „izvor blizak istrazi“.

Na pitanje Raskrikavanja da li su ove tvrdnje tačne, iz kosovske policije demantuju.

„U ovoj fazi istrage nema žrtava ili osoba koje su uključene u istragu, a da imaju srpsko državljanstvo“, kratko su odgovorili.

Iako istraga još uvek nije završena brojni srpski mediji preneli su Kurirove tvrdnje da su žrtve u ovom slučaju bili Srbi i drugi nealbanci.

Tako i današnji Informer piše da su „Šiptari vadili organe Srbima u američkoj klinici na Kosovu“, dok u tekstu kažu da su to samo indicije.

O Albancima isključivo negativno

Većina srpskih dnevnih listvova su tabloidi, a njihovo izveštavanje o dešavanjima na Kosovu ili Albaniji uglavnom je negativan i svodi se na površan prikaz njihovog društvenog i političkog života.

Prema izveštaju koji je objavio Evropski pokret u Srbiji, izveštavanje srpskih medija o Albaniji može se najbolje opisati kao nepovoljno, ako ne i otvoreno neprijateljsko. Pored pitanja Kosova koje generiše najveći udeo negativno intoniranog sadržaja u medijima tu i i Velika Albanija ali i albansko pitanje u Makednoji. Iako se ovaj izveštaj odnosi na 2017. godinu, situacija se, barem prema iskustvu novinara Raskrikavanja, nije promenila ni u narednom periodu.

Kako smo u našoj nedavnoj analizi objavili, jedan od mehanizama manipulacije u našim medijima je izveštavanje tabloida o spoljnim faktorima koje smo okarakteriali kao Dobro vs. Zlo

Naime, o najkompleksnijim temama poput problema Kosova, odnosa sa Rusijom i SAD, odnosom prema NATO, međunacionalnim odnosima, „borbama“ vlasti i opozicije, tabloidi redovno izveštavaju na pojednostavljeni, crno-beli način. Tako će Rusi (i Milorad Dodik) uvek šablonski biti predstavljeni kao prijatelji, dok je spisak neprijatelja poduži: NATO, SAD, Albanci, Hrvati, opozicija, NVO aktivisti, nezavisni novinari. Ovi tekstovi često imaju isti šablon - anonimni izvori dojavljuju, ili tajni dokumenti stranih obaveštajnih službi otkrivaju, uvek postoji nekakva zavera, bilo da „opozicija priprema haos“ ili da neko „ruši Vučića/ Dodika“, ili da se sprema rat. Istovremeno, naši prijatelji (Vučić, Putin) predstavljaju se kao spasitelji naciije od „sila mraka i bezumlja“. U tekstovima nikad nema nijednog dokaza za tvrdnje, izveštavanje je potpuno iracionalno i zapaljivo, a često su to upravo noseći tekstovi, odnosno tekstovi na naslovnim stranama koji prodaju novine.
  Lažna vest
Pentagon ne kaže da je 250 vanzemaljaca prošle godine posetilo Britaniju
Službenici američkog Pentagona su 17. maja pred Kongresom predstavili izveštaj o neidentifikovani...
  Lažna vest
Kventin Tarantino pokazao tri prsta i rekao „Kosovo je Srbija“? Laž.
Koliko vam zvuči realno da je poznati režiser Kventin Tarantino, uz podignuta tri prsta, izjavio d...
  Dezinformacija
Potpredsednik kompanije Fajzer nije uhapšen, ova tvrdnja potiče iz satirične vesti
Lažna vest da je izvršni potpredsednik američke kompanije Fajzer uhapšen nakon što su objavljen...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Informer
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: