raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 27.07.2022. (Viber)
Koronavirus nije bakterija i ne može se izlečiti aspirinom
27.07.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/Pexels
Lekari iz Singapura su izvršili obdukciju kovid pacijenata kojom su utvrdili da je kovid bakterija koja izaziva krvne ugruške i može da se izleči aspirinom, suština je opsežne poruke koja je reciklirana na vajber grupama. Vlada Singapura je još prošle godine negirala da su tamošnji lekari došli do ovakvih zaključaka i navela da se kovid ne može izlečiti aspirinom.
„Singapur je postao prva država u svetu koja je izvršila obdukciju tela sa kovidom 19”, a otkriveno je da „kovid 19 ne postoji kao virus, već kao bakterija koja je bila izložena zračenju i uzrokuje smrt ljudi zgrušavanjem krvi”, tvrdi se na vajber grupi Istinom protiv plandemije, koja je poznata po širenju lažnih vesti. Dalje piše da su lekari u Singapuru „nakon što su otvorili i pažljivo pregledali ruke, noge i druge dijelove tela, primetili su da su krvne žile proširene i ispunjene krvnim ugrušcima, što je otežalo protok krvi, a takođe i smanjilo protok kiseonika u telu, uzrokujući smrt pacijenta.” Dalje se tvrdi da su kovid pacijente izlečili aspirinom i antibioticima i poslali ih kući. U poruci se zaključuje da je „bolest globalna prevara”.

Reč je o staroj poruci čije tvrdnje je Vlada Singapura demantovala još sredinom prošle godine, navodeći da su lažne i da poruka nije potekla od njihovog Ministarstva zdravlja, kako se netačno tvrdi.

„Singapur nije izvršio takvu obdukciju kovid pacijenta, niti je izneo takve tvrdnje o patofiziologiji kovid 19 infekcije. Ni protokol u lečenju kovid pacijenata nije promenjen”, piše na sajtu vlade Singapura.

Ujedno navode, suprotno tvrdnjama iz poruke, da aspirin nema direktnog uticaja protiv kovida. U smernicama za lečenje kovida u Singapuru, aspirin nije među preporučenim lekovima za lečenje ove bolesti.

U svom demantiju su još jednom ponovili da koronavirus nije bakterija, već virus. I Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je još na početku pandemije negirala da kovid 19 uzrokuje bakterija.

Samim tim, nisu tačne ni tvrdnje da se kovid može izlečiti antibioticima. SZO je davno ukazala da antibiotici nisu efikasni protiv virusne infekcije, te ih ne treba koristiti na svoju ruku. Ipak, u slučajevima kada pacijent može da razvije i bakterijsku infekciju, lekar mu može prepisati upotrebu antibiotika.

Nije tačno ni da je SZO zabranila obdukcije kovid pacijenata, kako se navodi u poruci sa Vajber grupa. U septembru 2020. ova organizacija je objavila vodič kako bezbedno izvršiti obdukciju preminulih koji su bili kovid pozitivni. Ovakve obdukcije su rađene još 2020. i to u više zemalja poput Kine, Italije, Nemačke.

Takođe, izjednačavanje kovida 19 sa koagulacijom (zgrušavanjem) krvi je pogrešno jer je to samo jedna od mogućih posledica nakon kovida koja može izazvati zdravstvene komplikacije. Među posledice se međutim svrstavaju i neurološki problemi (problemi u koncentraciji, problemi sa spavanjem, vrtoglavica), srčani problemi poput bola u grudima i brzih otkucaja srca, digestivni poput dijareje i bola u stomaku.

Slična poruka društvenim mrežama cirkuliše praktično od 2020. pri čemu su u prethodnim verzijama ova „otkrića” pripisivana lekarima iz Italije i Rusije, o čemu je pisao Rojters.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Kovid 19
Vajber
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: