raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Jovanovićeva advokatica: Da se istraga vodi kao pokušaj ubistva, Simonović bi bio još u pritvoru
07.03.2019.    Jelena Đorđević    Foto: N1 Printscreen
Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović koji je uhapšen zbog sumnji da je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, pušten je jutros iz pritvora. Drugi osnovni sud doneo je takvo rešenje jer smatra da je saslušanjem svih svedoka u postupku prestala potreba za pritvorom, dok je tužilaštvo ranije zatražilo produžetak pritvora zbog straha da bi Simonović mogao da ostvari pretnje i ponovi krivično delo. Advokatica Milana Jovanovića kaže za Raskrikavanje da je veoma neprijatno iznenađena što Drugi osnovni sud nije prepoznao zakonski osnov za produženje pritvora Simonoviću, kao i da je uglavnom praksa da sud prihvata takav predlog javnog tužioca.
Simonović je uhapšen 25. januara zbog krivičnog dela „izazivanje opšte opasnosti u podstrekavanju“, a nešto više od mesec dana kasnije izašao je iz pritvora. Pri izlasku novinarima N1 nije želeo da da izjavu, već je najavio konferenciju za trideset dana.

Jovanovićeva advokatica Ana Matić Alimpijević za Raskrikavanje kaže da je kvalifikacija krivičnog dela pogrešna i da bi Simonoviću pritvor bio produžen da se istraga vodi o pokušaju ubistva.

Matić Alimpijević se pita na osnovu čega je sud izveo zaključak da Simonović neće da ponovi ili dovrši krivično delo i podsetila da se par nedelja posle paljenja kuće Milana Jovanovića, odigrao novi napad na njega, i to putem provale u stan u kome sada živi, a izvršioci tog napada još nisu procesuirani, niti su motivi napada poznati.

“Mi smo više puta ukazivali da je kvalifikacija krivičnog dela koje se celoj grupi stavlja na teret, a to je izazivanje opšte opasnosti, pogrešna, već da se radi o krivičnom delu ubistvo u pokušaju. Da se istraga vodi u tom pravcu, onda bi bilo još jasnije da postoji osnov za produženje pritvora”, smatra Jovanovićeva advokatica.

Hapšenje Dragoljuba Simonovića 25. januara objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da je Simonović preko jednog policijskog službenika Igoru Novakoviću preneo nalog da se napadne novinar portala Žig info Milan Jovanović.

Novaković je potom angažovao Aleksandra Marinkovića koji je zapalio Jovanovićevu kuću u Vrčinu i Bojanu Šijački Cvetković, koja je bila vozač.

"Obećano mu je 1.500 evra, Simonović mu nije dao, pa je policajac morao da da svojih 1.000 evra za izvršenje, ali je ćutao zbog zapošljavanja u Grockoj", rekao je tada Vučić.

Za sada je u ovom slučaju osuđena Bojana Cvetković Šijački koja je pomogla da se novinaru Jovanoviću i njegovoj ženi zapali garaža.

Kako se navodi u presudi Bojani Šijački Cvetković koja je dostavljena Raskrikavanju, ona je 12. decembra u tri sata iza ponoći odvezla Aleksandra Marinkovića do kuće Milana Jovanovića. Marinković je potom razbio prozor na garaži i unutra ubacio zapaljenu flašu sa benzinom. Dalje se kaže da je Marinkovića na ovo naterao Igor Novaković koji mu je obećao da će mu otpisati dug od 350 evra koji ima prema i da će mu dati još 500 evra. Šijački Cvetković koja je bila vozač, osuđena je na šest meseci kućnog pritvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara nakon što je sa tužilaštvom potpisala sporazum o priznanju krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti.

U presudi Bojani Šijački Cvetković ne navodi se ime Dragoljuba Simonovića koji je i dalje predsednik opštine Grocka.

Redakciji portala ŽIG Info od ranije prete likvidacijama i prebijanjem, što su za Raskrikavanje rekli urednik Željko Matorčević i Milan Jovanović. Taj portal već godinama ukazuje na brojne probleme u opštini Grocka, pa i na predsednika Dragoljuba Simonovića, zbog čega Jovanović kaže da je nalogodavac paljenja njegove kuće upravo on.
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
  Vest
Ukupno 17 godina zatvora četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara
Bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, osuđen je danas na pet godina zatvora pred...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Tužilac tražio 24 godine zatvora za okrivljene
Danas je počelo iznošenje završnih reči na suđenju bivšem predsedniku Grocke Dragoljubu Simono...
Milan Jovanović
ŽIG Info
Grocka
Dragoljub Simonović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: