raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 18.07.2022. (Viber)
Japanski nobelovac nije rekao da je koronavirus veštački napravljen
18.07.2022.    Milica Ljubičić    Foto: commons.wikimedia
Tvrdnja da je japanski nobelovac Tasuku Hondžo izjavio da je korona virus veštački napravljen dospela je ovih dana na vajber grupu LRNE - roditeljski sastanak za opstanak. U opsežnoj poruci se tako tvrdi da je Hondžo rekao da prirodan virus ne bi mogao da se proširi na čitav svet, da je četiri godine radio u laboratoriji u Vuhanu kao i da je spreman da se odrekne Nobelove nagrade ukoliko se dokaže da nije u pravu. Gotovo identična poruka je deljena po društvenim mrežama još 2020. godine, a sam Hondžo je tada negirao da je izneo ove tvrdnje.
„Japanski profesor fiziologije i medicine, prof. Tasuku Hondžo danas je izazvao pometnju u medijima kada je rekao da ovaj koronavirus nije prirodan. Da je prirodan, na bi uticao na ceo svet. Budući da se temperatura razlikuje od zemlje do zemlje. Da je prirodan, uticao bi samo na zemlje sa istom temperaturom kao i Kina. (...) Da je prirodan širio bi se na hladnim mestima, a umirao na vrućim. (...) Korona 19 nije prirodna. Nije od šišmiša. Amerika ga je stvorila. Ako se ovo što govorim danas pokaže pogrešnim ili čak i nakon moje smrti, vlada može povući moju Nobelovu nagradu. Ali Amerika laže i ta će se istina jednog dana otkriti svima”, navodno je izjavio nobelovac Tasuku Hondžo, tvrdi se u poruci koja je podeljena na vajber grupi LRNE - roditeljski sastanak za opstanak.

U poruci se takođe navodi da je Hondžo radio četiri godine u laboratoriji u Vuhanu i da su svi tehničari te laboratorije mrtvi. Nije međutim navedeno i odakle ove tvrdnje potiču.

Da je reč o lažnoj vesti moguće je utvrditi za svega nekoliko minuta jer se gotovo identična poruka delila na društvenim mrežama još 2020. godine, na više jezika. Razlika je u tome što je tada pomenuti nobelovac za koronu krivio Kinu, dok u poruci koja je nedavno podeljena na vajber grupi on navodno krivi Ameriku. U drugim verzijama poruke je krivio Izrael.

Ipak, nema dokaza da je Hondžo rekao da je virus korona veštački napravljen.

I sam Hondžo je krajem aprila 2020. godine negirao ove tvrdnje. „U svetu bola, ekonomskog gubitka i neviđene globalne patnje izazvane pandemojom kovida 19, tužan sam što su moje ime i ime Kjoto univerziteta korišćeni za širenje lažnih optužbi i dezinformacija."

„U fazi, kada je energija svakoga od nas potrebna za lečenje bolesnih, sprečimo širenje tuge i planiramo novi početak, emitovanje neutemeljenih tvrdnji o poreklu ove bolesti opasno odvlači pažnju”, naveo je Hondžo u saopštenju Kjoto univerziteta, gde radi kao direktor Centra za lečenje raka imunoterapijom.

Ni tvrdnja da je Hondžo radio u laboratoriji u Vuhanu nije tačna jer se na sajtu Kjoto univerziteta može pronaći lista svih instituta na kojima je bio angažovan od 1966. do danas, a Vuhan nije naveden među njima.

Direktor tima za komunikacije Kjoto univerziteta, Dejvid Hadžime Kornhauzer je za AFP rekao da se „potpuna profesionalna karijera dr Hondžoa može videti na internet stranici njegove laboratorije. Primetićete da nikad nije radio u Kini.”

Dodao je i da je Univerzitet naknadno prijavio Tviteru lažni nalog. „Tviter nalog na kome se tvrdi da predstavlja stavove doktora Hondžoa - koji je izvor većeg dela ove netačne informacije je prevarantski i klevetnički."

Snopes koji je takođe proveravao ove tvrdnje, pronašao je intervju koji je Hondžo dao za japanski portal Nikkei Asia Review. Dok se u sumnjivoj poruci tvrdi da je Hondžo rekao da se prirodni virusi ne mogu širiti svuda po svetu jer zavise od faktora poput temperature, u intervjuu je rekao upravo suprotno - da „novi virus može da preokrene svet”, te da „zarazna bolest može da se proširi brzo, širom sveta".

Tvrdnja da je japanski nobelovac Hondžo rekao da je krona virus veštački napravljen se 2020. pojavila i na portalu Srbin.info, a zbog čega je ona netačna tada je pisao VOICE.

Tasuku Hondžo i njegov kolega Amerikanac Džejms Alison su 2018. godine dobili Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkrića u imunoterapiji za lečenje raka.

Od početka pandemije virusa korona pojavljivale su se tvrdnje da je virus veštački napravljen. Ipak, još uvek nije poznato poreklo koronavirusa i kako je dospeo do ljudi. Dosadašnja istraživanja sugerišu da je virus korona (SARS-CoV-2) potekao od slepih miševa i da je rezultat evolucije virusa u prirodi. Svetska zdravstvena organizacija je pozivajući se na izveštaj eksperata, prošlog meseca saopštila da su „potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako je nastao kovid 19, uključujući i detaljniju analizu mogućnosti da je to bio nesrećni slučaj u laboratoriji”, navodi Radio Slobodna Evropa.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Viber
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: