raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 11.06.2024. (Vaseljenska)
Izjava tužiteljke Savović koja je „uznemirila javnost” potpuno izmišljena
12.06.2024.    Stefan Kosanović    Skrinšot: Utisak nedelje na TV Nova S
Tužiteljka beogradskog Višeg tužilaštva Bojana Savović prošle nedelje je iz Odeljenje za opšti kriminal prebačena u Odeljenje za maloletnike. Portal Vaseljenska pisao je o gostovanju ove tužiteljke u emisiji Utisak nedelje, gde je navodno „ponovo privukla pažnju javnosti svojim kontroverznim izjavama”. Izdvojena je samo jedna, a u kojoj Savović kaže da je „rad sa maloletnicima ispod njenog nivoa”. Međutim, to tužiteljka Savović nije rekla u emisiji, a za Raskrikavanje objašnjava da to nikada nije ni izjavila niti da tako misli.
Tužiteljki Bojani Savović je prošle godine onemogućen nastavak rada na slučaju krađe u Elektroprivredi Srbije, u kom je naredila hapšenje šest osoba za koje se sumnja da su oštetili ovo javno preduzeće za oko 7,5 miliona dolara. Njen šef, tužilac Nenad Stefanović, oduzeo joj je tada istragu i premestio je iz Odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal.

Savović je prošle nedelje ponovo premeštena – ovog puta u Odeljenje za maloletnike, kako tvrdi, bez ikakvog objašnjenja. Ona je zbog toga napisala prigovor.

Kampanja tabloidnih medija protiv Savović, po njenim rečima, počela je prošle godine kada je odlučila da javno govori o nepravilnostima u pravosuđu Srbije i nakon što se aktivirala i u sklopu inicijative ProGlas. Zbog ProGlasa šef beogradskog Visokog tužilaštva Nenad Stefanović podneo je protiv nje 11 prijava – sedam disciplinskih i četiri „zbog kršenja kodeksa”.

Portal Vaseljenska pisao je o gostovanju ove tužiteljke u emisiji Utisak nedelje, gde je navodno njen kontraverzni stav „uznemirio javnost” i „postavio ozbiljna pitanja o njenoj posvećenosti radu sa mladima i njihovoj ulozi u društvu”.

„Savović je, naime, izjavila da je premeštaj na odeljenje za maloletnike nedostojan njenog posla, što se može protumačiti kao da je srpska omladina nebitna”, piše na portalu Vaseljenska. U naslovu je izdvojeno da je Savović izjavila da je rad sa maloletnicima ispod njenog nivoa.

Međutim, u Utisku nedelje, emitovanom u nedelju, 9. juna, ne čuje se da tužiteljka Savović izgovara bilo šta slično navodima sa portala Vaseljenska. Ona ni u jednom trenutku ne pominje rad sa maloletnicima, niti da je to nedostojno njenog posla.Savović za Rasrkikavanje potvrđuje da tako nešto nikada nije izjavila i da smatra da je rad sa maloletnicima vrlo značajna materija.

Tužiteljka je u Dnevniku Nove S, emitovanog u 7. juna, ispravila voditelja kada je rekao da je premeštena u niži rang tužilaštva, rekavši da je to jedno od ravnopravnih odeljenje koja postoje u tužilaštvu. „Nikada ne bih potcenjivala rad tog odeljena”, rekla je Savović tokom tog gostovanja.

Šta je tužiteljka zapravo pričala u gostovanju kod Olje Bećković?

Savović je tokom gostovanja u Utisku nedelje, između ostalog, oštro govorila o uticaju senzacionalističkih medija u Srbiji na formiranje javnog mnjenja, pogotovo u vezi sa političkim životom. Pričala je o negativnim kampanjama koje se plasiraju sa nacionalnih frekvencija u cilju prljanja nečijeg imena, kao i o tabloidima koji lažima targetiraju neistomišljenike i članove njihovih porodica.

Vaseljenska optužuje Savović i da sarađuje sa stranim ambasadama.

„Njena bliskost sa američkim ambasadorom dodatno je podstakla sumnje o uplivu stranih ambasada u rad tužilaštva, čime je jasno stavljeno do znanja da kroz njen rad strane ambasade imaju otvoren upliv i uvid u rad tužilaštva”, piše na portalu Vaseljenska.

Savović kaže da gotovo ne postoji seminar, na koji se šalju tužioci, a da bar delom nije potpomognut finansijama stranih ambasada, s obzirom da država, po njenim rečima, nekada nema para ni da kupi karte za putovanje.

„Svako ko radi u pravosuđu i ko je prošao i jedan jedini seminar, a ljudi su prolazili sigurno i po 20, 30 je sigurno bio na seminarima koji se finansiraju od strane stranih ambasada, tako da je to neka zamena teza od tih velikih patriota”, kaže Savović za Raskrikavanje.

Portal Vaseljenska je u poslednjih godinu i po dana objavio više tekstova u kojima negativno predstavlja Savović. Tekstovi je povezuju sa stranim službama, nazivaju je lažnom žrtvom, optužuju za političku aktivnost, a komentarišu i njen fizički izgled. Veliki broj tih tekstova nalazi se u rubrici sa nazivom „Drugosrbijanština i rusofobija”.

U ovoj, kao i u brojnim drugim rubrikama, svakodnevno se objavljuju provladini tekstovi koji obično agresivno i subjektivno pišu o opozicionim političarima i ljudima koji u javnom životu na bilo koji način kritikuju ovu vlast.

Glavna i odgovorna urednica portala Vaseljenska je Vesna Veizović, koja je ujedno i zastupnica udruženja Vaseljenska osnovanog krajem aprila 2022. godine.
  Lažna vest
RTL zavidno izveštava o sporazumu Srbije i EU o litijumu? Samo u montiranim video-snimcima!
Portal Informer je dva dana zaredom objavio tekstove koji govore o hvalospevima sa hrvatske televizi...
  Lažna vest
Video iz 2000-ih se zloupotrebljava za tvrdnje da je Kamala Haris radila kao „poslovna pratnja”
Mogućnost da trenutna potpredsednica SAD-a, Kamala Haris, bude kandidatkinja Demokratske stranke na...
  Dezinformacija
Fijat grande panda nije prvi na Balkanu – Grci proizvodili električni automobil pre pet decenija
Nakon jučerašnjeg predstavljanja električnog automobila „fijat grande panda” u Kragujevcu, na...
Beogradsko Više tužilaštvo
tužiteljka
Utisak nedelje
Izmišljena izjava
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: