raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Isključena javnost sa današnjeg suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije
14.05.2021.    Marija Vučić    Slavko Ćuruvija; Foto: Cenzolovka
U današnjem nastavku suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije doneta je odluka da javnost bude isključena, tako da novinari nisu mogli da prate suđenje. Ovakva odluka je doneta jer je danas vršen uvid u dokumenta koja nose oznaku „državna tajna" i „strogo poverljivo".
Sa uvidom u brojnu dokumentaciju koja predstavlja dokazni materijal u ovom postupku, suđenje je započeto u sredu, a danas se sa time nastavlja, ali bez prisustva javnosti.

Na prošlom suđenju je vršen uvid u izveštaje koji se tiču mobilnih komunikacija između okrivljenih. One su za tužilaštvo važni kao ključni dokaz jer lociraju neke od njihovih telefona blizu mesta na kome je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999. godine. Na njega je pucano u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici u centru Beograda dok se sa partnerkom Brankom Prpa vraćao iz šetnje.

Odbrana okrivljenih je prošli put zahtevala, a pri tom zahtevu su ostali i danas, da se u sudnicu fizički donesi svi CD diskovi, trake, USB stik i drugi nosači podataka koje je policija svojevremeno zaplenila od nekadašnjeg „Mobtela”, a na kome se nalaze zapisi tih komunikacija. Odbrana naime sumnja da ti izveštaji uopšte postoje. O njihovoj odluci sud će naknadno odlučivati.

Podsetimo, reč je o ponovljenom suđenju koje je počelo u oktobru 2020. godine. Prethodnom presudom koja je ukinuta, svi okrivljeni su bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković koji se tereti da je po nalogu nekog iz vrha vlasti organizovao ovo ubistvo. Drugi okrivljeni je Milan Radonjić, prvi čovek beogradskog centra RDB-a, dok su pripadnici službe Ratko Romić i Miroslav Kurak optuženi da su bili na mestu ubistva - Romić da je udario Ćuruvijinu partnerku pištoljem od čega je ona pala, a Kurak da je pucao u novinara. Kuraku se, inače, sudi u odsustvu jer je već godinama u bekstvu. Prema poslednjim informacijama, nalazi se u Tanzaniji.

  Vest
Završne reči u slučaju Ćuruvija, tužilac traži ukupno 160 godina zatvora
Danas je u Višem sudu u Beogradu počelo „finale“ ponovljenog suđenja za ubistvo novinara Slav...
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije ulazi u završnicu, odbijen zahtev odbrane da se dokazi donesu u sudnicu
Na današnjem suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije došlo se do samog kraja faze u kojoj su...
  Vest
Ponovo isključena javnost sa suđenja za ubistvo Ćuruvije
Današnji nastavak suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije odvija se iza zatvorenih vrata - sudsko ve...
Slavko Ćuruvija
Suđenje
Ubistvo novinara
Državna bezbednost
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: