raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Informer u paranoji zbog američke podrške medijima u Srbiji
17.12.2019.    Marija Vučić    Donald Tramp; Foto: Commons Wikimedia/ Gage Skidmore
Sudeći po kontradiktornim napisima o Trampu, Informer ne uspeva da se odluči da li je američki predsednik prijatelj ili neprijatelj Srbije. Iako se u više navrata pojavljivao na naslovnoj ovog tabloida kao spasilac koji nam „donosi rešenje za Kosovo“ i koji je „naterao Šiptare na podelu“, danas se našao u ulozi negativca. Amerikanci su nam, naime, spremili „pakleni plan“: uložiće „neograničena sredstva“ u medije u Srbiji sa krajnjim ciljem da ubede građane da uđu u NATO i da se „odreknu Kosova i Republike Srpske“. „Ovo nema nikakve veze sa NATO. SAD poštuju vojnu neutralnost Srbije“, kažu iz USAID-a za Raskrikavanje.
Informer navodi da ovo „dramatično upozorenje stiže iz Moskve“. Iako se iz toga može zaključiti da je reč o zvaničnom upozorenju ruskih vlasti, tabloid zapravo citira rusku državnu televiziju Russia Today (RT), ali to radi pogrešno, imputirajući im nešto što nisu rekli.

„SAD i NATO pakt spremaju ozbiljan medijski udar na našu državu! Amerikanci su odlučili da u srpske medije ulože „neograničena sredstva“ kako bi Srbe ubedili da što pre uđu u zapadnu vojnu alijansu, odreknu se Kosova i Republike Srpske! Ovo tvrdi ruska državna televizija Raša Tudej, pozivajući se na dokumente koje je objavila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID)“, piše Informer.

U tekstu se ne objašnjava detaljnije ništa o ovom projektu, šta on tačno podrazumeva, niti se nude bilo kakvi dokazi za tvrdnje iznete u naslovu i prvoj rečenici teksta.

Štaviše, ovo ne tvrdi ni RT na koju se Informer poziva.

Naime, RT piše da „SAD planiraju da u Srbiji stvore investicioni fond za finansiranje lokalnih medija“ i da politikolozi smatraju da to jeste pokušaj intervenisanja u unutrašnje procese države i usmeravanje ka Zapadu, ali ni oni ne nude nikakvu argumentaciju ni dokaze osim svog mišljenja.

Ulazak u NATO, i odricanje od Kosova i Republike Srpske (nejasno je pritom na kakvo se odricanje od Republike Srpske misli) niko nije spomenuo, naprotiv - ni reč „Kosovo“ ni „Republika Srpska“ ne spominju se uopšte u tekstu ruske televizije.

RT citira Stanislava Bišoka, direktora organizacije CIS-EMO iz Rusije, koja prati izbore na teritoriji postsovjetskih republika, koji smatra da Vašington želi da okrene Beograd ka zapadu, ali iz njegove izjave se zaključuje da ni sam ne tvrdi šta je tačno cilj USAID-ovog projekta.

„Ako je cilj američke inicijative povećati simpatije Srbije prema NATO-u, onda to neće biti ostvareno jer zemlja ima teško istorijsko iskustvo sa savezom. Ali najverovatnije govorimo o približavanju EU jer veća uključenost u evropske poslove podrazumeva manju solidarnost sa Rusijom“, navodi Bišok.

O kakvom projektu je reč?

Dok se u tekstu RT-a i mogu naći detaljnije informacije o USAID projektu podrške medijima u Srbiji, Informer gotovo da ne objašnjava o čemu se zapravo radi.

Reč je o projektu koji je u samom začetku, odnosno u fazi planiranja. Zove se „Fund for Media Innovation Activity“, a ideja je da se narednih godina u Srbiji grade mediji koji će biti finansijski samoodrživi s obzirom da su finansije, kako navodi USAID, konstantni problem malim i srednjim medijima u zemlji.

Cilj je da tokom tog procesa mediji povećavaju prihode i razvijaju svoje finansije, dođu do veće publike i postanu finansijski nezavisniji.

Kako stoji u dokumentu, USAID je tu da uloži samo početni kapital i da u saradnji sa partnerima u Srbiji razvije „etičke kriterijume za ulaganje“. Ideja je da se podrži razvoj profesionalnih medija i da se javnosti pružaju tačne i objektivne informacije, kao i da se razvija kritičko mišljenje kod građana.

Iz USAID-a za Raskrikavanje napominju da „ovo nema nikakve veze sa NATO“ i da SAD poštuju vojnu neutralnost Srbije i podržavaju strateško usmerenje vlade ka evropskim integracijama.

„Ovo nije poziv medijskoj zajednici, već tražimo povratnu informaciju od investicione zajednice kojoj se obraćamo ovim dokumentom“, navode za Raskrikavanje iz ove američke agencije.

Kako kažu, na ovaj način pomažu i našoj vladi u razvoju digitalizacije i dodaju da su slobodni i održivi mediji čuvar demokratije.
  USAID
Sličan tekst se, inače, i ranije našao na sajtu RT-a a potom i u Informeru.

Kako je Raskrikavanje već pisalo, RT je u maju ove godine objavio da će USAID uložiti 8 miliona evra u obrazovni sistem BiH da, u saradnji sa državom, kod studenata radi na jačanju kritičkog mišljenja. Informer je u sličnom maniru čitavu priču nadogradio neosnovanim tvrdnjama da je cilj zapravo rušenje Dodika i ukidanje Republike Srpske.
  Lažna vest
Grupa Qanon na domaćem Telegramu - sto „Tramp dolara“ za 450 stvarnih dolara
U Telegram grupi „Qanon Srbija“, koja broji više hiljada članova, pojavila se objava da „adm...
  Vest
Ričard Grenel demantovao tvrdnje Srpskog Telegrafa
Specijalni izaslanik SAD-a za Kosovo, Ričard Grenel, demantovao je danas na Tviteru navode Srpskog ...
  Manipulisanje činjenicama
Tramp pohvalio i Vučića i Hotija, Alo preneo samo pohvale Vučiću
Nakon što su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti u Vašingtonu potpisali n...
Donald Tramp
Kosovo
SAD
Mediji
Rusija
Russia Today
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: