raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 20.03.2018. (Informer )
Informer reciklira stare priče i podmeće lažne fotografije
20.03.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Dnevni list Informer u štampanom izdanju od utorka „reciklirao” je priču o tome kako je izvesni matematičar Dejvid Loren, gostujući na CNN-u, rekao da „Srbija ima najpametniju omladinu na svetu”. Ne samo da je Informer navodnim izjavama „nadogradio” vest koju su pojedini portali objavili pre godinu dana, već je uz tekst priložena fotografija ovog navodnog matematičara, ali se na njoj zapravo nalazi novinar Džejk Taper.
Vest „DA ZNA CEO SVET! CNN UŽIVO: Srpska omladina je najpametnija na planeti, oni su neverovatni!” datira od marta prošle godine.

U tom tekstu Dnevnog žurnala se navodi da je CNN tog jutra objavio ekskluzivan prilog o uspesima srpskih matematičara, da je matematičar Loren sproveo analizu koja pokazuje da „Srbija predstavlja vrhunac obrazovanja jer je procenat uspeha na svetskim takmičenjima ogroman”.

Kratki tekst od tri pasusa prati ista fotografija na kojoj je, navodno, ovaj naučnik.

Istu fotografiju 20. marta preuzima Informer, i nastavlja da gradi priču raznim izjavama.
Informer navodi:
Mala zemlja, a puna naučnika: Amerikanci odali priznanje našim đacima

CNN: Srpska deca su najpametnija na svetu

Američki matematičar Dejvid Loren u prilogu CNN-a rekao da su đaci iz Srbije, naročito mladi matematičari, toliko pametni da dominiraju na svim takmičenjima 
  1  
1
Na fotografiji koju je Informer stavio uz tekst nije nikakav matematičar, već CNN-ov šef dopisništva iz Vašingtona Džejk Taper (Jake Tapper). U pitanju je screenshot iz Taperovog gostovanja na CNN-u 2013. godine kada je, između ostalog, govorio o Hilari Klinton i svojoj novoj knjizi.

Zašto su stavili lažnu fotografiju i koji su im izvori za tekst, iz redakcija Informera i Dnevnog žurnala nisu odgovorili Raskrikavanju.

Novinari Raskrikavanja nisu uspeli da pronađu snimak navodnog gostovanja ni na sajtu CNN-a ni na Guglu, kao ni da uđu u trag izjavama.
    


Ovu vest je pre godinu dana na svom sajtu prenela i Matematička gimnazija u Beogradu, čiji učenici zaista nižu brojne medalje na raznim svetskim takmičenjima. Direktor Srđan Ognjanović kaže da su taj tekst preuzeli odnekud sa Interneta, ali nije mogao da precizira odakle, jer je, kaže, to bilo prilično davno.

On je bio jedan od sagovornika i Informeru za tekst od utorka, a kako kaže, ne zna zašto je Informer „tek sada posle godinu dana primetio tu vest”. On dodaje da u tekstu ima još nekih materijalnih grešaka za koje veruje da su se novinarki Informera nenamerno potkrale.

Rekao sam novinarki da na dvadesetak vodećih svetskih univerziteta ima desetak naših bivših učenika koji su profesori. Ona je napisala da ih je dvadeset. Takođe, rekao sam između ostalog da na našim srednjoškolskim takmičenjima učestvuje oko 1.000 učenika, a na kineskim dva miliona. Novinarka je napisala da mi imamo hiljadu genijalaca. Međutim, ne znači da je svako ko izađe na takmičenje genijalac”, navodi Ognjanović.
   

Skrozza: Ne vidim razloga da se laže kad naši učenici svakako jesu uspešni

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu novinarka Tamara Skrozza smatra da je ovaj tekst primer potpirivanja nacionalnog ega.

Ovo mi liči na namerno kićenje onoga što ionako jeste istina, jer naši matematičari jesu uspešni. U želji da nakite stvarnost, čak i kada je ona dobra, ne prezaju ni od čega, pa ni od otvorenih laži. Kad su u pitanju mladi ljudi često se ističe njihova pamet, i to ima osnova u realnosti, ali baš zato ne vidim razloga da se laže”, navodi Skrozza.

Ona podseća na nedavni, mada drastičniji, primer teksta u Alou, „Lepotica i zveri”, kada su objavljene fotografije skakačica u dalj, među kojima je i Ivana Španović, i gde je konstatovano da je ona jedina lepa, a da ostale „prave zastrašujuće face dok skaču".

Dakle i u situaciji kada je sve zapravo dobro, i kada imamo našu šampionku i druge lepe žene koje isto skaču kao i ona, bilo je bitno izdići našu takmičarku kao najlepšu na svetu. Niko ne spori pravo bilo kome da kaže da smo mi najbolji i najlepši, ali ako se pritom laže, tu vidim veliki problem”, zaključuje ova novinarka.

* Vest Informera je u međuvremenu preneo i portal Sputnik, kao i, između ostalih,
RTS, N1 i Danas kojima je izvor agencija FoNet.


Ažurirano 8. maja 2023. godine. Portal Mondo je 16. marta 2023. godine obavestio redakciju Raskrikavanja da su ispravili tekst iz marta 2018, u kome su netačno naveli da je američki matematičar tvrdio da su srpska deca najpametnija. Mondo je sada naveo da je reč o dezinformaciji i da je u pitanju bio „stari, reciklirani tekst bez jasnog izvora“, koji su u potpunosti izbrisali. Promenjen je i naslov koji sada glasi „ISPRAVKA: Američki matematičar nije izjavio da je srpska omladina najpametnija“.
  Vest
Dezinformacija o srpskim matematičarima preplavila medije
Vest staru godinu dana da je matematičar Dejvid Loren na CNN-u navodno nahvalio srpske đake ovih d...
  Lažna vest
RTL zavidno izveštava o sporazumu Srbije i EU o litijumu? Samo u montiranim video-snimcima!
Portal Informer je dva dana zaredom objavio tekstove koji govore o hvalospevima sa hrvatske televizi...
  Lažna vest
Video iz 2000-ih se zloupotrebljava za tvrdnje da je Kamala Haris radila kao „poslovna pratnja”
Mogućnost da trenutna potpredsednica SAD-a, Kamala Haris, bude kandidatkinja Demokratske stranke na...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Dnevni žurnal
 Telegraf
 Sputnik.news
 Danas
 RTS
 Mondo.rs
 FoNet
 Televizija Pink
 N1
Matematika
Nauka
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: