raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Human Rights Watch: Klevete na račun KRIK-a dovele redakciju u opasnost
14.01.2022.    Marija Vučić    Foto: KRIK
U najnovijem izveštaju o stanju medija u Srbiji, međunarodna organizacija Human Rights Watch (HRW) podsetila je na napade na KRIK prošlog marta, kada su provladini tabloidi i poslanici SNS-a povezivali KRIK sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka. „Klevete protiv KRIK-a dovele su njihove novinare u opasnost“, ističe HRW. U izveštaju zaključuju da se novinari u Srbiji i dalje suočavaju sa pretnjama, a da nadležni na to slabo reaguju.
Prošlogodišnji napadi na KRIK našli su se u najnovijem izveštaju HRW-a o ljudskim pravima u Srbiji. Reč je o kampanji koja je vođena u prorežimskim medijima nakon hapšenja Veljka Belivuka i njegove ekipe u februaru 2021. godine, kada su tvrdili da KRIK sarađuje sa Belivukom i nazivali ga „mafijačko-koljačkim portalom“.

„Klevete protiv nezavisne mreže KRIK dovele su novinare te redakcije u opasnost. U martu je provladin kanal TV Pink naveo da je KRIK povezan sa kriminalnom ekipom. Nekoliko provladinih tabloida ponovilo je tu tvrdnju. Poslanici SNS-a i drugi javno su diskreditovali KRIK, uključujući i optužbe da ne plaćaju porez i da su zločinačko udruženje“, navodi HRW u izveštaju..

Zbog laži izrečenih tokom ove hajke, urednik KRIK-a Stevan Dojčinović nedavno je podneo tužbe protiv pet prorežimskih tabloida.

HRW navodi još slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara podsećajući da je Nezavisno udruženje novinara Srbije tokom prošle godine zabeležilo jedan fizički napad i 20 pretnji.

Ističu slučaj napada na novinara i voditelja Daška Milinovića koga su u aprilu dvojica u Novom Sadu napala suzavcem, pretnje smrću novinaru Nova.rs Vojislavu Milovančeviću nakon objavljivanja teksta o seksualnom nasilju na Bogoslovskom fakultetu, kao i pretnje smrću novinaru Dinku Gruhonjiću zbog kolumne o ratnim zločincima.

„Novinari koji kritikuju vlast i dalje se suočavaju sa uznemiravanjem, pretnjama, nasiljem i zastrašivanjem, kao i sa slabim odgovorom nadležnih na to“, navode iz HRW-a.

Osim novinara, HRW ističe i probleme drugih ugroženih grupa.

LGBT osobe su i dalje izložene diskriminaciji, napadima i pretnjama, koji ostaju nekažnjeni. Deca sa invaliditetom nemaju pristup inkluzivnom obrazovanju, a nije mnogo toga urađeno ni na osamostaljivanju osoba sa invaliditetom za samostalni život u zajednici.

Naročito su ugrožene izbeglice i tražioci azila. Sistem azila je, kako navodi HRW, manjkav, karakterišu ga poteškoće u pristupanju tražilaca azila procedurama, nizak stepen priznavanja azilantskog statusa i odlaganja postupaka. Naročito su ugrožena deca koja u Srbiju ulaze bez pratnje odraslih - HRW dodaje da Srbija nema formalne procedure za procenu njihovog uzrasta, što stariju decu izlaže riziku da se prema njima postupa kao prema odraslim osobama umesto da dobiju posebnu zaštitu.

Ceo izveštaj možete pročitati ovde.
  Vest
HRW o medijima u Srbiji: Napadi, kampanje i neadekvatna reakcija nadležnih
Novinari u Srbiji nastavljaju da se suočavaju sa napadima i pretnjama, kao i neadekvatnim odgovorom...
  Vest
EU usvojila direktivu protiv SLAPP tužbi, u Srbiji - ništa
Pre dva dana je u Evropskom parlamentu usvojena tzv. anti-SLAPP direktiva, uputstvo za države član...
  Vest
Napadi na KRIK i SLAPP tužbe u izveštaju Evropskog centra za slobodu štampe
Osuđujuća presuda protiv KRIK-a po tužbi Bratislava Gašića, tužba bivše državne sekretarke M...
Human Rights Watch
KRIK
Napadi na novinare
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: