raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Hoćete da instalirate Viber na računaru? Pazite se prevare
27.10.2021.    Marija Vučić    Ilustracija: Foto: Raskrikavanje
Ukoliko ovih dana u Gugl pretraživač kucate „viber download“, kako biste skinuli ovu aplikaciju za desktop računar, velike su šanse da ćete biti prevareni ako ne budete pažljivi. Naime, prvi rezultat koji se može pojaviti na Guglu jeste plaćeni oglas za sajt vibdown.club. Sajt podseća na pravi sajt Vibera, ali će vam, za razliku od njega, tražiti da pošaljete SMS od 480 dinara kako biste aktivirali aplikaciju. Nejasno je ko tačno stoji iza ove prevare - za žalbe možete da se obratite poštom na adresu nepoznate čileanske firme, ali u uslovima korišćenja nalazi se i broj telefona iz Srbije koji pripada firmi NTH Media sa Novog Beograda, o kojoj je Raskrikavanje ranije već pisalo.
Redakciji Raskrikavanja se javio čitalac koji je želeo da instalira Viber na svom računaru. Kako nije bio dovoljno pažljiv, umalo se dogodilo da instalira nešto što možda nije Viber, a pritom i košta.

   


„Preuzmite Viber - Najnovija verzija dostupna - Za kompjuter“, piše na prvom rezultatu koji se pojavljuje u pretrazi. Nepažljivom oku mogu promaći dve indikativne stvari koje ukazuju na to da nije reč o autentičnom sajtu - to što se sajt zove „vibdown.club“, a ne „viber.com“, a pored samog rezultata stoji i oznaka „Ad“ što znači da se radi o plaćenoj reklami.

Naime, privatne firme koje žele da oglašavaju svoje biznise mogu da plate Guglu za oglašavanje kako bi se njihova firma prva pojavila u pretrazi, ali takve stvari se prepoznaju upravo po tome što nose oznaku „Ad“ koja znači da se radi o reklami.

Kada kliknete na ovaj link, dolazite na stranicu koja podseća na autentičnu stranicu Viber aplikacije.

   


Ukoliko skrolujete skroz do kraja u samom zaglavlju videćete da piše - „cost per message 480 RSD“. Drugim rečima, ovo instaliranje će vas koštati.

Klikom na „preuzmite“, otvara se nekoliko prozora za instalaciju gde ćete na kraju biti obavešteni da morate poslati SMS na 2232 kako biste dobili kod za instalaciju.

   


Pravi Viber je, inače, besplatan i ne zahteva nikakva plaćanja, a takve su i sve druge popularne aplikacije poput WhatsApp-a ili Signala.

Vlasnik sajta je anoniman. Nema nikakvih podataka o vlasništvu na platformama poput Who.is koji beleže ko je registrovao sajt, a ako kliknete na „kontakt“ naći ćete da iza sajta stoji čileanska firma APP Media SpA, čiji je direktor izvesni Huan Manuel Fereiro.

Da biste više saznali o njima, morali biste da uložite još truda i vremena. Pretragom njegovog imejla nalazimo da se on pojavljuje na još nekim sličnim sajtovima širom sveta, koji naplaćuju instalacije ili ažuriranje softvera čije se ažuriranje inače ne naplaćuje, kao što su Google Chrome i Internet Explorer (pretraživači), KeePass (softver za čuvanje lozinki), Drop Box (za čuvanje fajlova onlajn) i drugi.

Ukoliko želite da se žalite ili da otkažete ovu „uslugu“, imate par opcija. Kako se navodi u uslovima korišćenja na sajtu, jedna od opcija jeste da pošaljete pismo prekookeanskom poštom na adresu čileanske firme, da pošaljete mejl na adresu appmedia.rs@silverlines.info ali i nešto konkretnije: da pozovete 011/ 3216815.

   


Pretragom ovog broja telefona saznajemo da pripada firmi NTH Media DOO, koja se nalazi na Novom Beogradu i koja se već pojavljivala u tekstu Raskrikavanja iz juna prošle godine, o prevari koja je tada kružila Fejsbukom.

Tada su se korisnicima ove društvene mreže pojavljivali tekstovi o tome kako možete da ostvarite laku zaradu - samo ukoliko odgovorite na nekoliko pitanja poput „Da li vam je potreban dodatni novac“ i pošaljete SMS na 1554 koji košta oko 480 dinara. Posle toga, moraćete da zovete telefonom da dobijete snimak sa uputstvima kako da zaradite. Prema računici Raskrikavanja, poziv od pola sata mogao je da vas košta više od 7.000 dinara.

Iza ovih prevarantskih sajtova, kako je tada utvrdilo Raskrikavanje, stajala je ruska firma Legato LLC, ali se kao „posrednik“ između te firme i mobilnih operatera u Srbiji pojavljivala NTH Media kao „tehnički pružalac usluge“.

Ova firma je osnovana 2006. godine, a njen vlasnik je švajcarska firma NTH Holding. Nju vodi biznismen hrvatskog porekla Zvonko Ljutić, koji se pojavljuje u „Rajskim papirima“ kao biznismen koji posluje u ofšor zoni.

Šta su Rajski papiri?

Rajski papiri su, podsetimo, naziv za veliki međunarodni novinarski projekat iz 2017. godine u kome je učestvovao i KRIK. Tada je iz agencija koje se bave osnivanjem ofšor firmi procurilo više od 11 miliona dokumenata o tajnim poslovima brojnih svetskih biznismena i političara. Među srpskim državljanima koji su se pojavili u ovim dokumentima našlo se i ime ministra Nenada Popovića, za koga je istraživanje KRIK-a pokazalo da su njegova imovina i poslovi koje je vodio sa ofšora vredeli najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona, što ga je činilo najbogatijim političarem u zemlji.


Na sajtu firme NTH u Srbiji stoji da oni povezuju kompanije sa kupcima putem različitih mobilnih i online kanala od 1999. godine.

„Pomoću naše široke palete komunikacionih platformi možemo pristupiti milijardama korisnika na njihovim mobilnim uređajima“, piše na sajtu nth.rs.

Ovakve kompanije posreduju u pružanju takozvanih „usluga sa dodatom vrednošću“ (VAS - value added service) u koje spadaju i nagradne igre, igre na sreću, pristup sadržajima za odrasle i slično. Oni su posrednici između firmi koje kreiraju te sadržaje sa jedne strane, i korisnika mobilne i fiksne telefonije sa druge strane. Takvi sadržaji se naplaćuju dodatno, odnosno više od cene regularnog SMS-a ili poziva. Ovakvo poslovanje je regulisano zakonom, a beogradska firma NTH media se i nalazi u bazi RATEL-a kao firma kojoj je dozvoljeno da obavlja ove usluge.

Kada su novinari Raskrikavanja prošlog juna pitali ovu firmu u vezi sa Fejsbuk prevarom, odgovorili su nam da nemaju veze sa ovim prevarama kao i da nisu odgovorni za sadržaje i cene. Njihovo je, kako su istakli, samo da obezbede „tehničku infrastrukturu za slanje i prijem ovih SMS i MMS poruka“.

„Uloga kompanije NTH Medija je posredovanje u naplati VAS usluga između mobilnih operatora odnosno krajnjih korisnika sa jedne strane i pružaoca VAS usluga sa druge strane“, naveli su tada.

Raskrikavanju su se tada zahvalili na „ukazanoj nepravilnosti“, istakli da su ugasili servis koji je ljudima tada obećavao laku zaradu, kao i da će o svemu obavestiti mobilne operatere. Naveli su da ne postoji način da se u 100 odsto slučajeva u samom startu eliminišu „crne ovce“ koje će servise koristiti da krše zakon, ali da su u cilju zaštite korisnika razvili svoj „anti-fraud“ sistem (sistem protiv prevara, prim.aut) koji ih automatski obaveštava da li je neki servis rizičan.

Na nova pitanja Raskrikavanja o slučaju lažne Viber aplikacije, ovoga puta iz NTH Media nisu ništa odgovorili tako da nismo uspeli da saznamo kako je tzv. anti-fraud sistem zakazao.

Ažurirano 4. novembra 2021:

Nakon objave teksta, Raskrikavanju su 28. oktobra stigli odgovori od firme NTH Media s Novog Beograda u kojima tvrde da njihov anti-fraud sistem nije zakazao, ali da zbog poverljivosti ne mogu da otkriju više detalja. Ipak, tvrde da je „interno pokrenut postupak povrata sredstava krajnjim korisnicima“.

Novinarka Raskrikavanja je potom poslala dodatna pitanja - o tome kako funkcioniše proces povraćaja novca prevarenim korisnicima, gde im se on uplaćuje, koliko je ljudi u slučaju servisa vibdown.club prevareno i za koje iznose. Takođe, pitali smo i koliko su takvih procedura pokrenuli u poslednjih godinu dana zbog ovakvih prevara i koje suma su u pitanju. Tražili smo i pisani dokaz o tome da su pokrenuli postupak za povraćaja novca.

Iz firme NTH je 3. oktobra stigao mejl u kome nisu odgovorili na ova pitanja, već su naveli da žele da zaključe konverzaciju na ovu temu jer je „sve pojašnjeno u prethodnim odgovorima“.
  Vest
Doktori koji su promovisali ivermektin idu na Sud časti
Odlukom Lekarske komore Srbije, pred Sudom časti biće pokrenut postupak protiv 18 lekara koji su p...
  Analiza
Sve što treba da znate o ivermektinu
Ovih dana je u žiži javnosti Viber grupa „Ivermektin - preporuke“ koja broji oko 11.000 člano...
  Vest
Ivermektin grupa na Viberu - hoće li lekari ostati bez licence?
Nekolicina lekara već mesec dana u Viber grupi „Ivermektin preporuke“ savetuje građane da za p...
Viber
Prevara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: