raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Goveda u Kanzasu uginula od vrućine, teoretičari zavere tvrde da ih truju da stvore glad u svetu
17.06.2022.    Marija Vučić    Foto: YT Screenshot
Video snimak na kome stotine mrtvih goveda leži pored puta, dok neko snima, teoretičarima zavere na društvenim mrežama poslužio je za paušalne i dramatične tvrdnje da se u Americi truje krupna stoka a da je cilj te agende - stvoriti glad u svetu. Međutim, istina je manje dramatična: u pitanju su goveda koja su poslednjih dana uginula u američkoj državi Kanzas, i to zbog visokih temperatura i vlage.
   
Ova poruka se delii i na drugim sličnim grupama.

„U Americi se vrši uništavanje krupne stoke otrovom, sve država plaća samo da se stvori glad u svetu“, napisao je jedan član.

Kao i inače, nema nikakvog izvora iz kojeg bi moglo da se zaključi odakle potiče ova „informacija“, pa se mišljenja podmeću kao činjenice.

Pretragom videa na internetu, Raskrikavanje je utvrdilo da je on novijeg datuma i potiče spočetka juna, kada je u američkoj državi Kanzas na hiljade goveda uginulo zbog previsokih temperatura, što je farmerima napravilo veliku štetu. Drugim rečima, ne radi se o trovanju već o posledicama globalnog zagrevanja - toplotni talas rekordnih vrućina je poslednjih nedelja zahvatio SAD, a temperature prelaze 40 stepeni.
    

Kako prenosi Rojters, Ministarstvo zdravlja Kanzasa je registrovalo najmanje 2.000 uginulih goveda do utorka 14. jula, a taj broj se bazira na broju zahteva koje su primili da pomognu u uklanjanju leševa. Temperature poslednjih dana u Kanzasu takođe prelaze 40 stepeni, nivo vlažnosti je visok, vetra nema, što je doprinelo pogoršanju situacije.

Kako piše Gardijan u izveštaju o ovom slučaju, Agencija za zaštitu životne sredine SAD već dugo upozorava ne samo na sve više temperature nego i na činjenicu da se trajanje toplotnog talasa produžilo - 1960. godine su vreli talasi trajali po dvadesetak dana, da bi 2010. godine trajali po 70 dana.

Takvo vreme ne prija ni životinjama, konkretno govedima, kojih u Kanzasu - jednom od najvećih proizvođača junetine - ima duplo više nego stanovnika.

Stočarska asocijacija Kanzasa je ovo masovno uginuće okarakterisala kao katastrofalno i ponudila novčanu pomoć farmerima koji su pretrpeli štetu.
  Lažna vest
Antivakseri u kampanji protiv HPV vakcine: Nije dokazano da je efikasna
Srbija se nalazi na drugom mestu po umiranju od raka grlića materice u Evropi, odmah iza Crne Gore,...
  Neutemeljeno
Ponovo se priča o uvođenju 5G u Srbiji. Evo šta treba znati
Vest Blica da „Srbija dobija 5G“ dočekana je sa negodovanjem pa i panikom u određenim internet...
  Lažna vest
Na Vajberu „rasvetlili“ slučaj zemljotresa u Maroku: Uzrok „energetsko oružje“
Maroko je u petak pogodio najrazorniji zemljotres u poslednjih više od sto godina - zasad je prebro...
Vajber
Globalno zagrevanje
SAD
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: