raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 17.11.2021. (Informer)
Gejts znao za bočice pronađene u Pensilvaniji sa oznakom „velike boginje”? Nema dokaza
22.11.2021.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/Twitter-Jeremy_Hunt
Početkom prošle nedelje u laboratoriji u Pensilvaniji pronađeno je nekoliko bočica koje su nosile oznaku „velike boginje”, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). O ovom „incidentu” izvestili su američki, ali i srpski mediji, među njima i Informer, koji je u čitavu priču ubacio i Bila Gejtsa. Informer se upitao da li je američki milijarder već znao za ove bočice s obzirom da je nedavno govorio o bioterorističkim napadima i važnosti da se svet pripremi za buduće pandemije.
„SVET NA NOGAMA, EPRUVETE SA ŠOKANTNOM OZNAKOM OTKRIVENE U LABORATORIJI U PENSILVANIJI! Laborant u zamrzivaču našao 5 BOČICA... Gejts je sve ovo znao, pa zato nedavno i najavio jeziv scenario?” objavio je Informer 17. novembra pozivajući se na vest iz američkih medija.

Nekoliko bočica sa oznakom „velike boginje” pronađeno je 15. novembra, u laboratoriji u Pensilvaniji, gde se sprovode istraživanja vakcina, saopštio je tada američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

„Nema nagoveštaja da je neko bio izložen malom broju zamrznutih bočica”, naveo je CDC u saopštenju koje je dostavio CNN-u.

Bočice je slučajno otkrio laboratorijski radnik tokom čišćenja zamrzivača.

CDC je započeo istragu i naveo da sadržaj bočica izgleda netaknuto.

Prema pisanju medija, pronađeno je 15 bočica u Merk laboratoriji (eng. Merck facility) u okrugu Montgomeri u Pensilvaniji. Pet je nosilo oznaku „velike boginje”, a na preostalih deset je pisalo „vakcinija”.

Iako je korektno preneo detalje ovog „incidenta” Informer je u čitavu priču oko pronađenih bočica ubacio osnivača Majkrosofta i milijardera, Bila Gejtsa.

Tako u naslovu piše „Gejts sve ovo znao, pa zato nedavno i najavio jeziv scenario”. Informer se doduše ogradio stavivši na kraj rečenice znak pitanja.

O kakvom je to „jezivom scenariju” reč, Informer je čitaocima objasnio kratko.

„Slučajno, ili ne, milijarder Bill Gejts upozorio pre nekoliko dana da se svetski lideri moraju pripremiti za katastrofe poput terorističkih napada velikih boginja.”

Naime, početkom novembra Bil Gejts je u intervjuu sa predsedavajućim u Komitetu za zdravstvo pri britanskom parlamentu, Džeremijem Hantom, rekao da je potrebno utrošiti milijarde dolara na istraživanja i razvoj mehanizama za prevenciju i pripremu za sledeću pandemiju.

Pozvao je SZO da osnuje posebnu radnu grupu za praćenje epidemiološke situacije, pri čemu će ona nadgledati i sprovoditi „bakteriološke vežbe”. To bi podrazumevalo da zemlje vežbaju kako da odgovore na događaje koji bi mogli uzrokovati sledeću krizu.

„Šta ako bioteroristi donesu velike boginje na deset aerodroma? Kako bi svet odgovorio na to”, upitao je Gejts, dodajući da postoje prirodno izazvane epidemije i epidemije izazvane bioterorizomom koje bi mogle biti i gore od onoga što proživljavamo trenutno. Stoga, napredak medicine treba da nam pruži alate sa kojima bismo u budućnosti prošli bolje.

Američki milijarder je dakle velike boginje u pomenutom intervjuu naveo samo kao primer bioterorističkog napada.

Ipak, njegova izjava je bila dovoljna da Informer posumnja da li je Gejts već znao za bočice koje su nekoliko dana kasnije pronađene u laboratoriji u Pensilvaniji. Za ovo međutim nema dokaza.

Šta su velike boginje?

Virus variola (koji uzrokuje velike boginje) može se javiti samo kod ljudi. Sva istraživanja u kojima se koristi virus variole nadgleda Svetska zdravstvena organizacija. Postoje dve lokacije gde se virus variole čuva - Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, u američkoj saveznoj državi Džordžiji kao i Ruskom državnomi centrru za istraživanje virusologije i biotehnologije u Koltsovu, u Rusiji.

Velike boginje su se prenosile sa osobe na osobu, infekcija je bila praćena groznicom i osipom po koži. Zahvaljujući uspešnoj primeni vakcine, Svetska zdravstvena organizacija je 1980. godine proglasila da su velike boginje iskorenjene, navodi se na sajtu CDC-a.


I pored „šokantne oznake”, CDC saopštila da bočice ne sadrže virus variole

Dan nakon što je Informer objavio ovu vest, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je da su laboratorijska ispitivanja pokazala da bočice sa oznakom „velike boginje” sadrže „vakciniju”, odnosno „virus korišćen za vakcinu protiv velikih boginja”.

„Nema dokaza da bočice sadrže virus variole, koji uzrokuje velike boginje”, navodi se u saopštenju CDC-a iz 18. novembra i dodaje da su u kontaktu sa zdravstvenim institucijama, organima za sprovođenje zakona i Svetskom zdravstvenom organizacijom u vezi sa ovim nalazima.

  Lažna vest
Nove teorije zavere o Bilu Gejtsu: Dobio dozvolu da vakciniše ljude preko vazduha
Bil Gejts i vakcine protiv kovida su po svemu sudeći nepresušan izvor dezinformacija i teorija zav...
  Neutemeljeno
Mila Alečković neumorna u borbi protiv Bila Gejtsa i vakcina
Uporna u nameri da pokaže da su vakcine opasne i da ih ni njihovi zagovarači ne koriste, poznata t...
  Lažna vest
Mila Alečković tvrdi da su Holanđani zapalili fabriku hrane na bazi insekata
Psihloškinja, ali i poznata teoretičarka zavera Mila Alečković je na Tviteru podelila fotografij...
Bil Gejts
velike boginje
Pensilvanija
laboratorija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: