raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Fridom Haus: Slobode u Srbiji i dalje u padu zahvaljujući vlasti SNS-a
09.03.2023.    Marija Vučić    Foto: Pixabay/Engin_Akyurt
U pogledu političkih i građanskih sloboda, uključujući i slobodu medija, Srbija nastavlja da pada na listi međunarodne organizacije Fridom Haus. U najnovijem izveštaju za 2022. godinu, Srbija ima nešto nižu ocenu nego godinu pre toga, ali je i dalje u grupi „delimično slobodnih zemalja”, u istom rangu sa Meksikom ili Liberijom. Glavni krivac, prema izveštaju, za narušavanje političkih i građanskih sloboda je vlast Srpske napredne stranke. Što se slobode medija tiče, prošle godine su, kako se navodi, na njih uticali i REM sa dodelom frekvencija provladinim medijima, država koja sve manje odgovara na novinarske upite, tabloidne kampanje protiv „nepodobnih”, pretnje tužbama, omalovažavanje medija od strane predstavnika vladajuće stranke i vlasti, kao i fizički i drugi napadi na novinare. Osim problema u medijima, Fridom Haus podseća i na političke i koruptivne afere u koje su bili umešani funkcioneri poput Nenada Popovića, Zlatibora Lončara, Siniše Malog, o kojima je pisao KRIK.
Fridom Haus svake godine rangira zemlje sveta ocenama od 1 do 100 u odnosu na stepen ostvarenosti političkih ili građanskih prava, kao što su postojanje uslova za slobodne i fer izbore, sloboda političkog i aktivističkog organizovanja, nezavisnost i transparentnost rada vlade, skupštine i pravosuđa. Osim toga, ocenjuje se između ostalog i to da li su mediji slobodni i nezavisni ili da li postoji sloboda izražavanja.

Srbija je po ovim kriterijumima, prema najnovijem izveštaju Fridom Hausa, za 2022. godinu ocenjena sa 60 od 100, što je pad u odnosu na 2021. godinu kada je dobila ocenu 62 od 100. U grupi je „delimično slobodnih zemalja”, zajedno sa Kosovom, Meksikom i Liberijom koji takođe imaju 60 bodova.

Maksimalnim ocenama ocenjene su Švedska, Finska i Norveška, dok su na dnu liste Južni Sudan, Sirija, Tibet. Rang listu možete pogledati ovde.

Fridom haus navodi vlast Srpske napredne stranke kao glavni razlog za kontinuirano sve gore ocene Srbije.

„Poslednjih godina, vladajuća SNS narušava politička prava i građanske slobode, pritiskom na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva”, piše u izveštaju.

Naime, u poslednjih deset godina, ocena Srbije se smanjila za čak 18 bodova.

Medijske slobode u padu


U pogledu situacije u medijima, Fridom Haus navodi da je sloboda medija narušavana pretnjama tužbama ili krivičnim prijavama protiv novinara, uređivačkim pritiscima od strane političara ili vlasnika medija, pretnjama novinarima i visokom stopom autocenzure. Navodi se, kao jedan od problema, i „nedostatak transparentnosti u vlasništvu medija”, ali nije jasno na koje medije Fridom Haus misli, budući da se poslednjih godina situacija u tom domenu popravila, pa su tako sada poznati vlasnici i Politike i Večernjih novosti, svih televizija sa nacionalnim frekvencijama, itd.

Fridom Haus u tom kontekstu spominje slučaj REM-a odnosno dodele frekvencija - četiri frekvencije su dodeljene provladinim medijima, a potencijalna peta frekvencija nije bila dodeljena do kraja godine, što je, kako navode, dovelo do toga da N1 i Nova S, koja se prijavila za petu frekvenciju, prekinu program privremeno u znak protesta.

Osim toga, navodi se da država i vladajuća stranka utiču na privatne medije delimično putem reklamnih ugovora, delimično putem indirektnih subvencija. Mnoge privatne kuće su u vlasništvu pristalica SNS-a, piše Fridom Haus, što povlači i određenu uređivačku politiku.

„Neki nacionalni emiteri u privatnom vlasništvu i popularni tabloidi redovno učestvuju u kampanjama klevetanja političke opozicije i drugih navodnih protivnika vlasti”, piše u izveštaju.

Od problema ističe se i to što vlasti redovno ignorišu ili odbijaju zahteve za informacijama, „čime ometaju rad novinara”.

Fridom Haus dodaje i da su „nezavisne istraživačke grupe sve više bile izložene uznemiravanju, zastrašivanju i nasilju od strane vlasti i provladinih grupa”.

„Nekoliko članova vladajuće stranke otvoreno je pretilo novinarima, a Vučić redovno i javno omalovažava nezavisne medije. Novinari su se suočili i sa fizičkim napadima, kampanjama klevetanja, onlajn uznemiravanjem i kaznenim poreskim inspekcijama. Nezavisno udruženje novinara Srbije izbrojalo je 132 napada na novinare tokom 2022.”, piše Fridom Haus.

Takvi mediji su, povratno, uticali na izborni proces koji je takođe ocenjen kao nezadovoljavajući. Tokom kampanje, piše Fridom Haus, „neproporcionalno visok pristup” medijima je dat vladajućoj stranci što joj je omogućilo prednost.

Ceo izveštaj sa svim detaljima možete naći ovde.

Korupcija, kriminal, zarobljene institucije…

Razlog zbog koga je Srbija ovako loše pozicionirana - ima isti broj poena kao Meksiko u kome je, prema izveštaju UN-a prošle godine ubijeno 19 novinara - nije samo zbog situacije u medijima. Naime, izveštaj Fridom Hausa iznosi žestoke kritike na račun vlasti SNS-a u pogledu brojnih drugih pitanja - korupcije, izbora, sudstva, građanskih sloboda…

Jedna od najvećih kritika ove organizacije tiče se povezanosti vlasti sa korupcijom i organizovanim kriminalom, kao i nedovoljno efikasnoj borbi Agencije za sprečavanje korupcije, tužilaštva i policije.

„Slučajevi koji su poslednjih godina izašli na videlo nisu rešeni, uključujući slučajeve Nenada Popovića, političara umešanog u sumnjivu privatizaciju (što je otkrio KRIK, prim. nov), ministra finansija Siniše Malog protiv koga su antikorupcijske agencije vodile istragu zbog sumnje na pranje novca (što je takođe otkrio KRIK, prim. nov), i bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je navodno povezan sa organizovanim kriminalom (takođe otkrio KRIK)”, piše Fridom Haus.

Osim toga, Fridom Haus kritikuje vlast Srpske napredne stranke i jer je, kako kažu, imala ogromnih izbornih prednosti, zahvaljujući zloupotrebi javnih resursa i medija.

Na samim izborima, kako pišu, posmatrači ODIHR-a su zabeležili brojne nepravilnosti, poput paralelnih spiskova i kupovine glasova. Zabeležen je i pritisak na radnike u državnim preduzećima da glasaju za SNS, kao i da su „operativci SNS-a direktno zastrašivali birače tako što su se pojavljivali u njihovim kućama i vršili pritisak da podrže stranku”.

Zbog svega toga, kako se zaključuje iz izveštaja, ne može smatrati da je sadašnja vlas izabrana na slobodnim i poštenim izborima.

Dalje, to što formalno postoji opozicija koja je slobodna da politički deluje, navodi izveštaj, ipak ne znači puno budući da vladajuća stranka koristi razne taktike da nepravedno umanji njihove na izborima - manipulisanjem vremenom vanrednih izbora, pritiskom na nezavisne državne institucije, mobilisanjem javnih resursa u svrhu kampanje i zloupotrebom medija. Zbog toga, prema oceni Fridom Hausa, praktično ne postoji nikakva realna mogućnost da opozicija dobije veću podršku ili osvoji vlast.

Još jedan veliki problem koji Srbiju drži na mestu nedovoljno slobodnih zemalja, jeste i to što izvršna vlast utiče na zakonodavni proces, a nezavisnost pravosuđa je takođe ugrožena „političkim uticajem na imenovanje sudija”.

„Mnoge sudije su prijavile da se suočavaju sa spoljnim pritiskom u vezi sa svojim odlukama. Političari redovno komentarišu pravosudna pitanja”, piše Fridom Haus.

Vlast je ocenjena kao netransparentna naročito u pogledu velikih projekata i tendera, poput detalja o Beogradu na vodi koji „prate kontroverze od 2012. godine” ali i dalje detalji nisu dostupni javnosti. Kako se ističe, jedan od velikih problema je i što vlast i institucije sve ređe odgovaraju na pitanja novinara i zahteve za pristup informacijama od javnog značaja.

Ugrožena je i sloboda okupljanja, iako je formalno dozvoljena Ustavom i zakonima. Fridom Haus navodi primer Evroprajda koji je, odlukom vlasti otkazan ali su LGBT aktivisti odlučili da, uprkos zabrani, prošetaju. Manjinske grupe su diskriminisane, piše u izveštaju, i navodi da je romska manjina diskriminisana pri zapošljavanju, stanovanju i obrazovanju, dok se pripadnici seksualnih manjina i dalje suočavaju sa govorom mržnje, pretnjama i fizičkim nasiljem, dok se počinioci „retko kažnjavaju”.
  Vest
Izveštaj Fridom Hausa o medijima: Vlast SNS-a pokušala da diskredituje KRIK
U najnovijem izveštaju organizacije Fridom Haus o stanju sloboda u svetu 2021. godine, u delu o med...
  Cenzura
RTS prećutao ključne delove izveštaja Fridom Hausa koji ukazuju na uticaj SNS-a
Tek je jedan deo medija preneo jučerašnji izveštaj Fridom Hausa koji konstatuje da je Srbija naza...
  Vest
Fridom Haus o medijima u Srbiji: Pritisci, politička kontrola i uticaj SNS-a
Srbija je pala za dva mesta na globalnoj listi sloboda i demokratije međunarodne organizacije Frido...
Fridom Haus
Izveštaj
Mediji
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: