raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 15.06.2023. (Viber)
Fotografije pape ogrnutog zastavom duginih boja su veštački generisane
30.06.2023.    Milica Ljubičić    Foto: Unsplash (Sincerely Media)/Vajber
Četiri fotografije pape Franje, na kojima je ogrnut LGBTQ zastavom, nekoliko meseci unazad kruže društvenim mrežama poput Tvitera i Fejsbuka i to na više jezika, a ovih dana su se pojavile i na jednoj domaćoj Vajber grupi koja okuplja borce protiv tzv. novog svetskog poretka. Ipak, kako su već utvrdili neki fektčekeri u svetu, ove fotografije sadrže nelogičnosti koje ukazuju da su veštački generisane.
Fotografije poglavara rimokatoličke crkve, pape Franje, ogrnutog zastavom duginih boja nedavno su podeljene na Vajber grupi „Pobuna protiv novog svetskog poretka“ koja broji preko sedam hiljada članova i poznata je po širenju lažnih vesti i teorija zavere o čemu je Raskrikavanje pisalo u nekoliko navrata.

Fotografije pape je pratio komentar: „Rusija poslednje uporište hrišćanskog sveta. Katolicizam je sve ostalo.“

   Foto: Printscreen/Vajber


Ove fotografije nismo pronašli u svetskim mejnstrim medijma koji bi ih, da su autentične, vrlo verovatno preneli. Nije moguće zasigurno utvrditi ni gde su se i kada prvi put pojavile - najranija objava koja se može pronaći, međutim, datira iz aprila ove godine, kako su već utvrdili fektčekeri iz agencije AFP.

Oni su ih pronašli na Tviter nalogu Gay Forest, uz opis: „Papa Franja izgleda poprilično dobro sa svojom novom „prajd“ zastavom“.

U opisu slike se nalazi više heštegova, a među njima i #midjourney koji se odnosi na istoimeni program za veštačko generisanje fotografija.

„Veoma glatka koža i objekti sa čudnim karakteristikama su znaci manipulacije veštačkom inteligencijom“, objasnio je stručnjak za pravljenje likova u video igricama, Del Voker za AFP.

Osim toga, kada se obrati pažnja na detalje na fotografijama mogu se uočiti još neke nelogičnosti, što dodatno ukazuje na to da nisu realistične već veštački generisane.

Recimo, na sve četiri fotografije je primetno da raspored boja zastave nije isti sa leve i desne strane. Takođe, na trećoj fotografiji nedostaje deo zastave sa papine leve strane jer se vidi samo „trakica“ ljubičaste boje, što je nerealistično, s obzirom da je navodno ogrnut njome.

   Foto: Tvitter/Gay Forest


Primer manipulacije je možda najvidljiviji na četvrtoj slici, na kojoj osim potpuno različitih boja na levoj i desnoj strani, postoje „distorzije“ na krstu koji Papa nosi oko vrata. Kako je i AFP ukazao, na brojnim fotografijama po Internetu vidi se da se na pomenutom krstu nalazi Isusovo telo, što sa krstom na veštački generisanoj fotografiji nije slučaj.

   Foto: Tvitter/Gay Forest


Papa Franja je inače poznat kao verski poglavar koji ima relativno progresivne stavove u odnosu na LGBTQ zajednicu. Recimo, u januaru ove godine je u intervjuu za AP zakone koji kriminalizuju homoseksualnost označio kao „nepravedne“, rekavši da Bog voli svu svoju decu takvu kakva jesu.

„Biti homoseksualac nije zločin“, rekao je papa u tom intervjuu. Ipak, smatra da jeste greh.

„Ali je greh i nedostatak milosrđa prema drugima“, istakao je.

Inače, Rusija - koju na Vajber grupi nazivaju „poslednjim uporištem“ hrišćanskog sveta uvodi sve restriktivnije mere protiv pripadnika LGBTQ zajednice. Nedavno je iz ove zemje stigla vest o tome da će uskoro na tamošnjim klinikama biti angažovani seksolozi koji će „pomagati“ pacijentima da „savladaju“ homoseksualizam i druge „seksualne mentalne poremećaje“.

Rojters ovih dana piše da Putin nastoji da ograniči prava LGBTQ zajednice jer smatra da je ona „dokaz moralnog propadanja zapadnih zemalja“, a situacija u kojoj živi ova populacija u Rusiji je sve gora i gora Ruski predsednik je u decembru 2022. godine potpisao zakon kojim je zabranjeno svako javno promovisanje načina života i ponašanja pripadnika LGBTQ zajednice.
  Lažna vest
Ovo nije pedofilska zastava na zgradi Skupštine Grada Beograda
Instagram čuvari srpske tradicije i pravih vrednosti tvrde da je tokom Prajd šetnje, koja se dogod...
  Manipulisanje činjenicama
UN hoće da ukine slobodu veroispovesti zbog LGBT populacije? Netačno.
Jedan ekspert Ujedinjenih nacija objavio je izveštaj u kome argumentovano navodi da su ljudi razli...
  Manipulisanje činjenicama
Borba protiv prava i sloboda pod maskom borbe protiv pedofilije
Ovih dana na društvenim mrežama, među ljudima koji se bore protiv ljudskih prava i sloboda, naro...
Papa
LGBT
Zastava
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: