raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 17.09.2018. (Alo)
Država leči mališane SMS porukama građana
17.09.2018.    Vesna Radojević    Foto: Fondacija Podrži život
Za samo deset dana koliko je trajala akcija prikupljanja sredstava za lečenje četvorogodišnjeg Dušana Todorovića u Španiji, fondacija „Podrži život“ sakupila je oko 120 hiljada evra. Nakon što je Aleksandar Vučić, u danu kada je skupljen novac, na konferenciji za štampu rekao da će država pomoći Dušanu, usledio je odgovor osnivača Fondacije Sergeja Trifunovića koji je zamolio predsednika da planirani novac država prebaci za lečenje još petoro mališana za koje ta Fondacija takođe skuplja sredstva. Prema osudi medija ovakvog odgovora predsedniku Vučiću, dalo se naslutiti da na čitavoj strani teksta u tabloidu Alo-u o Dušanovom lečenju neće biti mesta za jednu rečenicu koja objašnjava da je novac za lečenje prikupljen uz pomoć Fondacije „Podrži život“.
Tako se u tekstu Alo-a navodi se da će država prebaciti 250 hiljada evra za lećenje „još petoro mališana“ Fondaciji „Podrži život“, da je mali Dušan u Barselonu prebačen avionom vlade Srbije, te da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da država ima para za lečenje dece u inostranstvu.

   Foto: Printscreen


Fondacija „Podrži život“ je u svom saopštenju navela da je od četvrtka 6. septembra 2018. godine do 15. septembra 2018. godine Fondacija ukupno sakupila 119.391,14 evra, a da u taj iznos ne ulazi prihod od SMS poruka, kao ni iznosi koji su uplaćeni na račun Fondacije u petak 14. septembra.

„Posebno se zahvaljujemo osobi koja je stupila u kontakt sa roditeljima bez podsredstva Fondacije i koja je ostala anonimna i za Fondaciju. Ta osoba je uplatila klinici direktno preostali iznos, koji nije sakupljen preko Fondacije“, navodi se u saopštenju.

Inače, novac za lečenje dece u inostranstvu prikupljaju Fondacije Sergeja Trifunovića „Podrži život“ kao i udruženje „Budi human“ koje je osnovao predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

Na sajtovima obe organizacije nalaze se imena i fotografije onih kojima je potrebna novčana pomoć za nastavak lečenja. Tako se samo na sajtu budihuman.rs navodi da novčanu pomoć građana Srbije čeka oko 240 mališana i oko 150 odraslih.

Poreski obveznici Srbije sredstvima pune i državni Fond za lečenje u inostranstvu.

Međutim, kolikim sredstvima ovaj fond raspolaže nije moguće otkriti bez dubljih pretraga jer se na sajtu ministarstva zdravlja nalaze podaci stari godinu i po dana.

   Printscreen


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u intervjuu za televiziju Pink pozvao građane da ne politizuju situaciju oko četvorogodišnjeg Dušana, da bi potom sam poredio podatke koliko je dece poslato na lečenje u inostranstvo o trošku države pre 2012, a koliko pre toga. Tako je rekao da je od 2012. na lečenje u inostranstvo preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje poslato oko dve hiljade mališana, a da je 2010. taj broj iznosio samo 45.

„2014. godine, država je napravila i Budžetski fond. I od tada do danas 127 mališana je otišlo na lečenje i 241 uzorak je poslat na genetsko i metaboličko ispitivanje, koji nisu mogli da se urade kod nas u laboratorijama“, kazao je Lončar za Pink.

Naravno, ni ovo nije lako proveriti jer se na sajtu nalaze podaci od prošle godine, a koji se drastično razlikuju od podataka koje je izneo ministar.

   Printscree


O Sergeju Trifunoviću i uspesima Aleksandra Vučića koji pomaže bolesnoj deci danas piše i Srpski telegraf koji navodi da je Trifunović kao „predsednik Upravnog odbora humanitarne fondacije „Podrži život“ izvrgao ruglu to što je šef države omogućio da se pomogne teško bolesnom dečaku Dušanu Todoroviću i još nekolicini mališana“.
  Dezinformacija
Kada bitka za dečije živote preraste u obračun
U članku „Sergej mulja sa novcem za bolesnu decu“ novinari Srpskog telegrafa tvrde da Fo...
  Analiza
U Srbiji nisu rađene obdukcije preminulih od virusa korona
„Uradili smo 17 obdukcija i rezultati su frapantni. Pluća preminulih su uništena! Ovo je teš...
  Vest
Medicinare zbunio zaključak Kriznog štaba: otkaz svakom ko odbije da pređe u COVID centar
Medicinskim radnicima širom Srbije stigao je zaključak Kriznog štaba od 23. juna po kome svaki zd...
humanitarna pomoć
Podrži život
Vlada Srbije
Zlatibor Lončar
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: