raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 11.10.2019. (Informer)
Dojče Vele ne tvrdi da Tramp sprema podelu Kosova
11.10.2019.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
„Tramp sprema podelu Kosova“, bombastično je na naslovnoj strani objavio Informer, netačno pripisujući tu tvrdnju nemačkom Dojče Veleu (DW). Tekst baziraju na analizi novinara DW Nemanje Rujevića o poseti Ričarda Grenela, novog Trampovog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, u kojoj autor navodi da se Beloj kući očigledno žuri da se kosovsko pitanje reši. Ipak, u toj analizi Rujević nije tvrdio da SAD radi na podeli Kosova, kako to manipulativno navodi ovaj prorežimski tabloid. „Glavna poruka moje analize nije kakvo rešenje zagovara Bela kuća - to ne zna niko - nego da se radi o očiglednoj hitnji“, kaže Nemanja Rujević za Raskrikavanje i podseća da to nije prvi put da Informer izvrće tekstove DW kada mu to odgovara.
Novinar Nemanja Rujević je 9. oktobra u analizi „Grenel u Prištini i Beogradu: Beloj kući se žuri“ pisao o novom Trampovom izaslaniku za pregovore čije imenovanje još uvek nije ni potvrđeno u američkom Senatu, a on je već došao na sastanke sa liderima u Prištini i Beogradu.

„Beloj kući se žuri – to pokazuje poseta Ričarda Grenela regionu par dana nakon što ga je Tramp imenovao za izaslanika za pregovore Beograda i Prištine. Rešenje kosovskog problema bilo bi Trampov adut pred izbore u SAD“, navodi Rujević.

On dalje citira profesora na Univerzitetu „Džon Hopkins“ Danijela Servera koji se „ubraja u one koji se pribojavaju da imenovanjem Grenela (...) ponovo može postati aktuelna ideja korekcije granica ili razmene teritorija“. Ta ideja je, po Serverovom mišljenju, „već umrla prirodnom smrću“.

Već u sledećoj rečenici, Rujević piše:

„Iako niko ne može znati šta je Tramp rekao Grenelu i dokle je spreman da ide kako bi isposlovao sporazum, moguće da je Grenel upravo izabran da bi smekšao Nemce koji se protive pomeranju granica“, piše ovaj novinar u analizi.

Upravo to je bila rečenica koju je Informer manipulativno izokrenuo da potvrdi svoju tezu o Trampovom zalaganju za podelu Kosova, pa je napisao:

„Trampov izaslanik Ričard Grenel ima samo jedan zadatak - da uveri nemačku kancelarku Angelu Merkel da prihvati podelu Kosova kao rešenje najveće krize u Evropi, javlja nemački medijski servis Dojče Vele“, netačno piše Informer.

Mada je samim poređenjem dva teksta već jasno da se radi o potpuno pogrešno interpretiranim tvrdnjama, to dodatno potvrđuje i sam Nemanja Rujević za Raskrikavanje.

„DW ne tvrdi da Tramp radi na podeli Kosova, čak eksplicitno piše da se ne zna šta je Tramp rekao Grenelu. Da se oživljava ideja podele, misli američki profesor Server čija je izjava za Glas Amerike citirana u mom tekstu. Pasus o tome da je Grenel možda odabran kako bi uticao na Nemce je sažetak mišljenja više analitičara koja su već dostupna i srpskoj javnosti… Glavna poruka moje analize nije kakvo rešenje zagovara Bela kuća - to ne zna niko - nego da se radi o očiglednoj hitnji“, kaže ovaj novinar.

Ovo nije prvi put da Informer izvrće tekstove DW kada mu to treba, ističe Rujević i podseća da je pre samo par dana on lično „završio“ u saopštenju SNS i „nekoliko pljuvačkih tekstova na portalu Informera gde sam nazvan mrziteljem i maltene drugarom Ramuša Haradinaja“.

Informer je, naime, 7. oktobra reagovao na jedan Rujevićev tvit o Aleksandru Vučiću, nazivajući ga kvazinovinarom DW i hejterom koji „krivotvori Vučićeve izjave i priziva haos i nasilje“ jer je pogođen „katastrofalnim izbornim rezultatom Haradinaja i Đilasovih kandidata Rade Trajković i Nenada Rašića na kosovskim izborima“.

„Fascinantno je kako smo DW i ja samo koji dan kasnije relevantan izvor - naravno, kada nam se tekst iskrivi i prepakuje kako odgovara režimu i paramedijskom radniku Draganu J. Vučićeviću“, zaključuje Rujević.

Tabloidi, inače, često „forsiraju“ priču o tome da se Tramp zalaže za podelu Kosova. Američka ambasada u Beogradu je u par navrata to demantovala ističući da je stav SAD da će podržati svako kompromisno rešenje Beograda i Prištine koje bi garantovalo regionalnu stabilnost.

Svoje uporne tvrdnje da je Tramp za podelu, tabloidi nikada nisu potkrepili nijednim konkretnim dokazom, a izveštavanje o tome često se svodi na dojave navodnih anonimnih „dobro upućenih“ izvora.
  Lažna vest
Grupa Qanon na domaćem Telegramu - sto „Tramp dolara“ za 450 stvarnih dolara
U Telegram grupi „Qanon Srbija“, koja broji više hiljada članova, pojavila se objava da „adm...
  Vest
Ričard Grenel demantovao tvrdnje Srpskog Telegrafa
Specijalni izaslanik SAD-a za Kosovo, Ričard Grenel, demantovao je danas na Tviteru navode Srpskog ...
  Manipulisanje činjenicama
Tramp pohvalio i Vučića i Hotija, Alo preneo samo pohvale Vučiću
Nakon što su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti u Vašingtonu potpisali n...
Donald Tramp
SAD
Kosovo
Dojče Vele
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: