raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 16.12.2021. (Srbija danas)
Danska na Kosovo ne šalje hiljade već 300 zatvorenika
16.12.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/Ichigo121212
„DRŽAVA EVROPSKE UNIJE ŠALJE ZATVORENIKE NA KOSOVO: Na hiljade će ih doći, žučna rasprava već počela”, piše portal Srbija danas, otkrivajući u daljem tekstu da je reč o Danskoj. Za razliku od „paničnog” naslova, realnost je drugačija - Danska planira da iznajmi 300 zatvorskih mesta na Kosovu, usled nedovoljnog kapaciteta zatvora u toj zemlji.
Dok naslov teksta sadrži netačne informacije - da će „hiljade” zatvorenika iz „države Evropske unije” doći na Kosovo, Srbija danas u daljem tekstu ipak objašnjava o čemu se radi.

   


Šta je zapravo vest?

Predviđa se da će do 2025. godine Danskoj nedostajati oko 1000 mesta u zatvorima, te ova država nastoji da taj problem reši. Na Kosovu međutim planira da iznajmi zatvorska mesta za 300 zatvorenika.

U saopštenju danskog Ministarstva pravde, koje je objavljeno 15. decembra, navodi se da je „odlučeno da se zakupi 300 zatvorskih mesta na Kosovu i da se za nekoliko stotina mesta proširi kapacitet zatvora u Danskoj.”

Zatvorske ćelije na Kosovu će, prema saopštenju, biti namenjene za „strance koji su osuđeni na deportaciju”.

Ministarstvo pravde Kosova potvrdilo je da će Kosovo dati u zakup zatvorske ćelije Danskoj za 300 osuđenika.

„Osuđenici koji budu prebačeni u ovu ustanovu, neće biti visokog rizika. Kao kompenzaciju za ovo, Republika Kosovo će dobiti odštetu od 210 miliona evra, koji će biti namenjeni za kapitalne investicije, posebno za izvore obnovljive energije”, navodi se u saopštenju.

Sporazum će biti potpisan 20. decembra ove godine i važiće narednih deset godina.

„Daće se pod zakup ćelije u zatvoru u Gnjilanu. Ovo je medjunarodni sporazum koji će zahtevati ratifikaciju sa dve trećine glasova“, kazala je ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju, navodi agencija Beta.

Danska vlada inače planira da do 2025. godine uloži oko četiri milijarde danskih kruna u zatvorski sistem. Novac će biti utrošen na povećanje kapaciteta zatvora u Danskoj, iznajmljivanje 300 zatvorskih mesta na Kosovu, poboljšanje uslova rada za zaposlene u zatvorima u Danskoj, te pružanje pomoći zatvorenicima koji žele da vode život bez kriminala.

Projekat je podržalo nekoliko danskih partija različitog političkog spektra.

Kako mediji navode, Danska se trenutno bori sa prenatrpanošću zatvora. Broj zatvorenika se od 2015. godine povećao za 19 odsto, a istovremeno se smanjuje broj zatvorskih čuvara, te vlada nastoji da reši ovaj problem.

„Većina zatvorenika u Danskoj trenutno izdržava kaznu u tzv. otvorenim zatvorima. U ovim objektima su smešteni ljudi koji su osuđeni na pet ili manje godina, njima je dozvoljeno da nose svoju odeću i sami pripremaju obroke”, navodi Dojče vele i dodaje da mnogi zatvori nemaju klasičan bezbednosni sistem, poput ograda i kula.

  Neutemeljeno
Neutemeljene tvrdnje Informera da su Dancima potrebni „kovid pasoši” za kafiće i restorane
Odluka danskih vlasti o uvođenju korona pasoša, koji će za sada omogućiti putovanja, navela je t...
  Dezinformacija
Nije tačno da u Danskoj ubuduće treba „pisani pristanak za seks“
Kraljevina Danska je nedavno usvojila zakon po kome se svaki seks bez eksplicitnog pristanka može s...
  Lažna vest
Zlostavljana žena u domu za stare u Peći NIJE Srpkinja
Snimak u kome medicinska sestra više puta šamara stariju ženu, drži je za ruke i smeje joj se, o...
Zatvor
Danska
Kosovo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: