raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 08.02.2021. (Informer)
Neutemeljene tvrdnje Informera da su Dancima potrebni „kovid pasoši” za kafiće i restorane
18.02.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/geralt
Odluka danskih vlasti o uvođenju korona pasoša, koji će za sada omogućiti putovanja, navela je tabloid Informer da u naslovu najavi da je u toj zemlji „kovid pasoš potreban i za kafiće, koncerte, utakmice”. Informer je međutim oprezniji u samom tekstu, te navodi da pretvaranje kovid pasoša u „propusnice” za prisustvo na javnim mestima - može da se desi. Iz danskog Ministarstva finansija su za Raskrikavanje naveli da će se ovaj dokument koristiti za poslovna putovanja u inostranstvo, te da nije poznato u koje druge svrhe bi mogao da se koristi u budućnosti. Među zemljama koje su najavile uvođenje sličnih potvrda nalaze se i Švedska, Poljska, Španija, Mađaska. Ovakvi dokumenti bi se za sada koristili za prekogranična putovanja.
Informer navodi da je danski ministar finansija, Morten Bodskov rekao da se „razmatra ideja” o uvođenju kovid pasoša kao „propusnica za kafiće, restorane, sportske i kulturne manifestacije”.

Međutim, dansko Ministarstvo finansija nije potvrdilo za Raskrikavanje će korona pasoši biti korišćeni kao „propusnice” za prisustvo na javnim mestima. Objašnjavaju da će digitalni korona pasoši biti namenjeni za poslovna putovanja u inostranstvo, kao dokaz da je putnik testiran i vakcinisan protiv kovida 19.

Dodaju i da „danska vlada u saradnji sa poslovnim i kulturnim sektorom radi na daljem razvoju digitalnih korona pasoša za čitavo društvo, koji će evidentirati negativan test ili primljenu vakcinu protiv kovida 19”. Cilj je postepeno i sigurno otvaranje društva, u skladu sa zdravstvenom situacijom.

Da li će korona pasoši biti korišćeni i u druge svrhe osim za putovanja, danska vlada odlučiće nakon razmatranja brojnih pitanja, poput onoga - da li vakcinisana osoba i dalje može preneti bolest, zaključuju za Raskrikavanje iz Ministarstva finansija.


Šta su kovid pasoši ili sertifikati o vakcinaciji?

Pasoš imuniteta (eng. immunity passport) ili kovid pasoš odnosi se na zvaničan dokument koji dokazuje da je pojedinac imun na virus korona.

Gotovo čitavu pandemiju virusa korona, pratile su i brojne diskusije u vezi sa uvođenjem dokumenta koji bi pre svega omogućio putovanja izvan granica sopstvene zemlje.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) podseća da vakcine i dalje nisu jednako dostupne svima, a nije poznato ni koliki je njihov uticaj na smanjenje širenja virusa korona. Stoga apeluje na države da za sada od dolazećih putnika ne zahtevaju dokaze o vakcinaciji.

SZO međutim naglašava da su ovo privremene preporuke, koje se u skladu sa novim saznanjima o vakcinama protiv kovida 19, mogu menjati.

Uprkos tome, Island je krajem januara uveo digitalne potvrde vakcinacije, koje građani ove zemlje koriste prilikom putovanja u druge zemlje. Ova zemlja je svoje granice otvorila za sve građane Šengena koji poseduju slične potvrde.

Uvođenje kovid pasoša ili potvrde o vakcinaciji protiv kovida 19 postalo je i tema u Evropskoj uniji (EU). U januaru ove godine članovi Evropskog saveta usaglasili su se da bi trebalo raditi na standardizaciji potvrda o vakciniaciji ali u medicinske svrhe.

Takođe, neke zemlje Evropske unije podržavaju ili su najavile uvođenje dokumenata o vakcinaciji.

Recimo, grčki premijer Kirijakos Micotakis, inače jedan od najglasnijih zagovornika potvrde o vakcinaciji, apelovao je na Evropsku komisiju da uvede „sertifikate o vakcinaciji", koji bi omogućili slobodno kretanje građana u okviru EU.

Vlada Švedske je pre nekoliko dana najavila da će do leta uvesti digitalne „sertifikate vakcinacije” protiv virusa korone, preneo je Rojters.

I Mađarska će uvesti potvrde o vakcinaciji za građane koji su vakcinisani ili su se oporavili od kovida 19, najavio je šef Orbanovog kabineta.

Španija takođe radi na razvijanju „sertifikata o vakcinaciji”, koji bi omogućio da se turistički sektor oporavi od štete koju je uztokovala pandemija virusa korona.

Krajem prošle godine je i Poljska odlučila da oni koji su primili obe doze vakcina protiv virusa korone mogu ući u zemlju, bez obaveze da budu u karantinu. Ministarka zdravlja ove države najavila je uvođenje „pasoša vakcinisane osobe”.

I druge EU zemlje razmatraju uvođenje sličnih dokumenata.

Po svemu sudeći, uskoro će početi i korišćenje CommonPass apikacije, koja se razvija u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom. Cilj je da se omoguće i olakšaju putovanja u inostranstvo, a za nju su zainteresovane avio kompanije. Prema najavama, aplikacija će sadržati informacije o rezultatima testiranja i o vakcinaciji protiv virusa korona.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Lažna vest
Nove teorije zavere o Bilu Gejtsu: Dobio dozvolu da vakciniše ljude preko vazduha
Bil Gejts i vakcine protiv kovida su po svemu sudeći nepresušan izvor dezinformacija i teorija zav...
  Dezinformacija
Video star tri godine kao „dokaz” da aluminijum u vakcinama uzrokuje neurološke bolesti
Aluminijum u vakcinama može izazvati autizam, ali i Alchajmerovu bolest tvrdi se ovih dana u objava...
Korona pasoš
Potvrda o vakcinaciji
Vakcina
Putovanja
Danska
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: