raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Današnje ekskluzive tabloida: Niti su njihove niti su ekskluzive
15.03.2023.    Marija Vučić    Današnje naslovnice Kurira i Srpskog telegrafa; Foto: Raskrikavanje.rs
„EKSKLUZIVNO - Dokumenti nemačkih stručnjaka prvi put u javnosti“, piše na današnjoj naslovnoj strani tabloid Kurir, najavljujući time tekst o izveštaju veštaka iz Vizbadena o ubistvu Zorana Đinđića. Ko je danas kupio ovaj tabloid da bi pročitao ovaj izveštaj, uzalud je potrošio 50 dinara jer je mogao da ga pročita i besplatno - nalazi se na sajtu Peščanika već godinama. Sličan metod obmane čitalaca ima i Srpski telegraf na čijoj današnjoj naslovnoj strani se najavljuje svedočenje Milorada Ulemeka Legije o ubistvu Ćuruvije koje se „krilo godinama“ i koje je na sajtu najavljeno pretencioznim rečima „Otkrivamo“. „Otkrivanje“ je u ovom slučaju značilo obično guglanje, budući da je Legijin iskaz o kome je reč pre nedelju dana objavio portal Verana Matića, javniservis.net.
Kurir na današnjoj naslovnici „mami“ čitaoce obećanjem da je reč o „ekskluzivnim dokumentima nemačkih stručnjaka“ odnosno izveštaju veštaka o ubistvu Zorana Đinđića, koji je „čitan tokom suđenja“.

Da je čitan tokom suđenja, to je tačno, ali ne i da se radi o ekskluzivi - tekst izveštaja može se već godinama unazad naći na sajtu Peščanika, u delu „Transkripti sa suđenja za atentat na Zorana Đinđića“.

Izveštaj čije detalje iznosi Kurir u današnjem broju, pročitan je 6. oktobra 2006. godine, 110. dana suđenja koje je bilo otvoreno za javnost. U njemu su veštaci nemačkog Instituta za kriminalističku tehniku iz Visbadena izneli da je Đinđić ubijen metkom ispaljenim sa prozora zgrade u Ulici Admirala Geprata, dok je drugi metak pogodio njegovog telohranitelja Milana Veruovića. Opisan je i put tog metka koji se, kako pretpostavljaju, rasprsnuo nakon udarca o kamenu ivicu pored vrata Parlamenta i izazvao povrede na Đinđićevoj butini. Veštaci su naveli i da nema naznaka da je ispaljen i treći metak.

Kurir ovo citira doslovno kako i stoji u izveštaju, a uz tekst su kao dokaz priložene fotografije ovog dokumenta u originalu. Ipak, to što stoji u originalnom dokumentu samo po sebi nije ekskluziva jer je izveštaj već pročitan u sudu pre 16 godina, njegovi nalazi su bili nebrojeno puta citirani u medijima tokom godina, a pre svega - deo su i presude za ubistvo premijera. Tekst tog veštačenja, od reči do reči, može se naći među pomenutim transkriptima od tog danа.

Svesni da se ne radi o ekskluzivnim dokumentima koje su upravo tim rečima najavili na naslovnoj strani, u tekstu stvar ublažavaju i navode da su ekskluziva zapravo fotografije:

„Kurir je došao do nalaza nemačkih veštaka koji je poznat javnosti - prezentovan je javno tokom suđenja za atentat - ali u ovoj obimnoj dokumentaciji postoje fotografije koje dosad nisu viđene, a koje danas ekskluzivno objavljujemo“.

Reč je o fotografijama koje su se nalazile u izveštaju veštaka, a koje Kurir prilaže uz tekst - fotografija puške iz koje je pucano, delovi metaka, fotografija oštećenih vrata, pogled s prozora u Admirala Geprata…

Već objavljenu i pritom tuđu ekskluzivu ima i Srpski telegraf. Na današnjoj naslovnoj strani najavljuju „svedočenje koje se krilo godinama“, a tekst se, uz „Otkrivamo“, našao tokom prethodne večeri i u onlajn verziji na sajtu Republika (sajt Srpskog telegrafa).

   


„Otkriće“ kojim Srpski telegraf dovodi publiku u zabludu nije nikakvo „tajno svedočenje“ koje se „godinama krilo“ već iskaz koji je itekako poznat javnosti.

Naime, reč je o iskazu koji je 2014. godine Tužilaštvu za organizovani kriminal dao Milorad Ulemek Legija u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije. Bivši komandant JSO je tim iskazom četvoricu bivših radika DB-a označio kao organizatore i izvršioce, nakon čega su oni i uhapšeni.

Iako se sam dokument iskaza nije dosad našao u javnosti, njegov sadržaj je itekako poznat zato što je, kao jedan od ključnih dokaza, deo optužnice za likvidaciju novinara. U optužnici se navode najbitnije tvrdnje koje je Ulemek izneo tom prilikom, a što sada Srpski telegraf prenosi na naslovnoj strani kao godinama čuvanu tajnu.

Osim optužnice, detaljima tog iskaza tokom godina su se bavili i mediji, naročito 2016. godine nakon što je suđenje počelo i kada je Legija doveden u sud da opet ispriča to što je tvrdio u istrazi. Tada su mediji naširoko podsećali na njegove reči iz 2014. godine, između ostalih i sajt Fondacije Slavko Ćuruvija.

Jedino što je u poslednje vreme „novo“, jeste što je sajt javniservis.net koji uređuje Veran Matić, prošle nedelje objavio pomenuti iskaz, i to živopisno prepričan na osnovu originalne Ulemekove priče, znatno detaljnije nego što se dosad u javnosti moglo pročitati. Taj tekst možete naći ovde.

Republika na jednom mestu u tekstu spominje Javniservis.net kao svoj izvor, ali se ipak iz naslova na sajtu i tvrdnji na naslovnoj strani u štampi netačno zaključuje da je reč o tajnom, nepoznatom svedočenju koje je ovaj tabloid sam „otkrio“ ovih dana.

Ovo, inače, nije prvi put da tabloidi javno dostupne sadržaje objavljuju kao ekskluzivne, a u tome prednjači Srpski telegraf. Raskrikavanje je već pisalo o slučajevima u ovom listu - recimo, krajem prošle godine objavili su pisma američkog biznismena o energetskoj krizi navodeći da je reč o tajnim dokumentima, iako su zapravo dostupna na internetu. Pisali smo i o tome kada su objavili „tajne Đinđićeve beleške o Kosovu“ koje su takođe odavno dostupne javnosti kao deo njegove zaostavštine.

I portal Fejk njuz tragač je do sada zabeležio nekoliko sličnih slučajeva u Srpskom telegrafu. Tokom 2018. godine, ovaj tabloid je objavio navodno „tajna dokumenta Vašingtona o raspadu Jugoslavije“, koja su javna od 1996. godine. Iste godine je objavio „ekskluzivu“ o grobu Draže Mihailovića koja postoji u javnom prostoru celu deceniju. Nedavno je „ekskluzivnim“ proglasio i pisma koja je Slobodan Milošević 1995. godine slao Ratku Mladiću i Aliji Izetbegoviću, iako je reč o pismima koja se takođe punih 27 godina mogu naći na internetu.

   
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Analiza
Naslovne strane 2023: Šest novina, više od 1150 manipulacija
Najmanje 1.154 manipulacije prošle godine Raskrikavanje je izbrojalo na naslovnim stranama šest dn...
  Vest
Više od 800 hiljada evra iz budžeta prošle godine za medije koji nas dezinformišu
Više od 800.000 evra iz džepova građana Srbije prošle godine je izdvojeno iz javnih budžeta za ...
Srpski telegraf
Kurir
Zoran Đinđić
Slavko Ćuruvija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: