raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Greška
Izvorni članak je objavljen 15.11.2017. (Danas)
“Danas” netačno o radu Kršikape
19.12.2017.    Marija Vučić    Foto: Danas
U tekstu o ostavci direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Majde Kršikape nakon dvomesečnog mandata, "Danas" se osvrće na afere sa kojima se Agencija u tom periodu suočavala - “tetkom iz Kanade”, imovinom ministra Nenada Popovića, finansiranjem kampanje naprednjaka. Ipak, u tekstu se potkralo i nekoliko grešaka kojima su Kršikapu povezali sa postupcima Agencije iz perioda pre nego što je ona postala direktor.
Govoreći o tome kako su i dalje nejasni razlozi zbog kojih je Kršikapa podnela ostavku nakon svega dva meseca u Agenciji, "Danas" konstatuje da je i dalje otvoreno pitanje da li je na nju vršen pritisak zbog koga je odlučila da se povuče sa čela ove institucije “u koju su, posebno protekla dva meseca, sve oči bile uprte”:
Danas navodi:
“Zbog toga ostaje otvoreno pitanje da li je na nju vršen pritisak sa kojim nije mogla da se izbori, te je odlučila da se povuče sa čela Agencije, u koju su, posebno protekla dva meseca, sve oči bile uprte. Jer u tom periodu Agencija je morala da se nosi sa mnogo afera - obradila je predmet "tetke iz Kanade"   1  , bavila se finansiranjem SNS-a i "neobičnim" pojedinačnim donacijama stranci u identičnom iznosu - 40.000 dinara   2  . Agencija se intenzivno bavila i imovinom pojedinih funkcionera, od kojih je poslednji ministar Nenad Popović, čije ime se našlo u "rajskim papirima".   3   Poslednji predmet koji je obradila jeste finansiranje predsedničke kampanje, gde je ustanovljeno drastično povećanje broja i vrednosti donacija kojim su kampanje kandidata pomogli građani Srbije, posebno SNS”.
1
Slučajem Vulinovog stana (poznatom u javnosti kao slučaj "tetka iz Kanade"), Agencija se bavila pre dve godine, u vreme kada je direktorka bila Tatjana Babić.

Agencija je utvrdila da je bilo mogućeg kršenja zakona i izveštaj je decembra 2015. godine predala Tužilaštvu za organizovani kriminal, kako je KRIK otkrio.

Tokom mandata Majde Kršikape Agencija se nije bavila ovim predmetom, što za Raskrikavanje potvrđuju i iz Agencije.

“Bivša direktorka Majda Kršikapa nije pokrenula bilo kakav postupak ili se na bilo kakav drugi način bavila slučajem spornog stana ministra Aleksandra Vulina, zbog kog je Agencija poslala izveštaj Tužilaštvu za organizovani kriminal”, navode iz Agencije.
2
Kršikapa se nije bavila ni finansiranjem kampanje SNS-a iz 2014. godine tokom koje su toj stranci uplaćivani sumnjivi iznosi od po 40.000 dinara, o čemu je pisao BIRN.

Izveštaj o ovom slučaju u kojem je ukazano na moguće pranje novca, Agencija za borbu protiv korupcije uputila je Višem javnom tužilaštvu marta 2017. godine, mesecima pre nego što će Kršikapa doći na direktorsko mesto.

Da se tokom njenog mandata Agencija ni na koji način nije bavila ovim slučajem iz 2014. godine, Raskrikavanju su potvrdili i u samoj Agenciji.
3
U tekstu o “rajskim papirima”, KRIK je otkrio da je Agencija 2013. godine proveravala da li je ministar Popović, tada narodni poslanik, preneo upravljačka prava nad svojim kompanijama što je po stupanju na funkciju bio obavezan da uradi. Agencija je, takođe, pokrenula još dva postupka protiv Popovića koji su u toku, a vode se u vezi sa sumnjama na zloupotrebe prilikom privatizacija preduzeća „Minel“.

Nakon objavljivanja podataka iz “rajskih papira”, Agencija je (nekoliko dana pred ostavku Majde Kršikape) saopštila samo da je “uvidom u registar” utvrđeno da je Popović prijavio imovinu i prihode u skladu sa zakonom na dan stupanja na funkciju.

“Da li će objavljene informacije biti relevantne za pokretanje postupka, na primer vanredne provere podataka o imovini i prihodima… prema ministru Popoviću, biće predmet ocene i provere Agencije. O ishodu provere Agencija će obavestiti javnost”, navodi se u saopštenju.

Mesec dana kasnije ishod provere nije poznat, ali je poznato da se na slučaju nije radilo tokom mandata Majde Kršikape. Priča o imovini i bogatstvu ministra Popovića je, inače, objavljena 8. novembra, a Kršikapa je ostavku podnela pet dana nakon toga.
Autorka teksta, novinarka "Danasa" Katarina Živanović kaže da se ovde pre radi o nepreciznoj formulaciji nego o grešci.

“Agencija se time bavila u smislu da je u tom periodu bila pod lupom javnosti i morala je da odgovara na pitanja novinara o proteklom radu u vezi sa tim predmetima, koji su u tada izašli u javnost kao afere. Moguće da je neprecizno formulisano i da može da se protumači kao da se Agencija bavila tim predmetima na neki formalan način, a ustvari je odgovarala na pitanja javnosti u tom periodu, što je i bila poenta teksta”, kaže novinarka Živanović.

Ažurirano 26.12.2017: Na pitanje Raskrikavanja da li se Agencija tokom mandata Kršikape na bilo koji način bavila finansiranjem kampanje za predsedničke izbore 2017. godine, Agencija je prećutala da je Kršikapa 16. oktobra poslala Upravi za sprečavanje pranja novca Inicijativu za pokretanje postupka kontrole transakcija po računima Srpske napredne stranke i Narodnog slobodarskog pokreta zbog sumnjivih donacija, što je BIRN objavio 25. decembra.
  Manipulisanje činjenicama
Blicovo pranje gradonačelnikove afere sa nelegalnom kućom
U nedelji kada je u javnosti otkriveno da je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak p...
  Manipulisanje činjenicama
Ružičasta biografija Siniše Malog
Građani koji se informišu preko televizija sa nacionalnom frekvencijom sinoć su uglavnom mogli da...
  Dezinformacija
Video star tri godine kao „dokaz” da aluminijum u vakcinama uzrokuje neurološke bolesti
Aluminijum u vakcinama može izazvati autizam, ali i Alchajmerovu bolest tvrdi se ovih dana u objava...
Majda Kršikapa
Agencija za borbu protiv korupcije
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: