raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 14.08.2023. (Informer)
Dan žalosti za pojedine srpske portale proglašen samo u Republici Srpskoj
14.08.2023.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/Informer
Trostruko ubistvo u Gradačcu, mestu na severu Bosne i Hercegovine koje se dogodilo 11. avgusta zaokupilo je pažnju čitavog regiona, pa i medija. Tako je jedna od današnjih tema srpskih portala proglašenje Dana žalosti u Bosni i Hercegovini zbog ove tragedije. Naime, Dan žalosti će biti obeležen 16. avgusta u oba entiteta BiH - i u Republici Srpskoj i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Mediji koji podržavaju Milorada Dodika, poput Informera i Sputnika izveštavaju da je Dan žalosti proglašen na teritoriji Republike Srpske, vešto prećutkujući da je ista odluka doneta i na nivou drugog entiteta - Federacije BiH. Informer je, šta više, ocenio da je „sramota“, što Federacija „ćuti o zločinu“.
U subotu je u Gradačcu počela trodnevna žalost nakon što je Nermin Sulejmanović u petak ubio nevenčanu suprugu Nizamu Hećimović koja ga je ranije prijavila policiji zbog nasilja. Ubistvo žene je prenosio uživo na svom Instagram profilu, a nakon što je usmrtio još dve osobe i troje ranio, Sulejmanović je izvršio samoubistvo.

O tragičnom događaju su izveštavali i mediji u Srbiji, a danas su se dotakli i obeležavanja Dana žalosti u BiH povodom tragedije.

Informer je objavo tekst sa naslovom „Sramotno! Republika Srpska žali žrtve iz Gradačca, Federacija ćuti o zločinu!“, u kome je izvestio da je Vlada Republike Srpske (RS) danas odlučila da se 16. avgust proglasi Danom žalosti u Republici Srpskoj.

Informer u naslovu eksplicitno proziva drugi entitet države - Vladu FBiH tvrdeći da je „sramota“ što „ćuti o zločinu“.

Kao glavni argument Informer koristi to što je Vlada Republike Srpske u današnjem saopštenju navela da proglašenje Dana žalosti očekuje i od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), koja čini drugi entietet u okviru Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu je održana i sednica Vlade FBiH na kojoj doneta ista odluka - da na nivou Federacije 16. avgust bude proglašen Danom žalosti, a o čemu je je Informer vešto „zaboravio” da izvesti.I ruski državni medij Sputnik je objavo sličnu vest, ističući da je Vlada RS proglasila 16. avgust za Dan žalosti, ali da Vlada BiH to nije učinila.

U tekstu navode da „Vlada Republike Srpske očekuje da istu odluku donese Vlada Federacije BiH", ali da „Savet ministara BiH nije izglasao Dan žalosti”, ignorišući činjenicu da se zapravo radi o potpuno različitim institucijama. Takođe, prećutkuju razlog zbog kog nije izglasan Dan žalosti na niovu cele države. Naime, Iako su oba entiteta danas proglasila 16. avgust Danom žalosti, on nije proglašen na nivou Bosne i Hercegovine.

Naime, na sajtu Saveta ministara BiH se navodi da na današnjoj vanrednoj sednici Savet „nije imao kvorum za odlučivanje“ o tome da li će 16. avgust biti proglašen Danom žalosti zbog tragedije u Gradačcu.

N1 piše da odluka o proglašenju Dana žalosti na nivou BiH nije usvojena jer su protiv bili ministri iz entiteta Republike Srpske.

„Obrazloženje ministara iz Republike Srpske je da je ovaj entitet već sredu na ovom području proglasio Danom žalosti i pozvao Vladu FBiH da učini isto“, navodi N1.

Vlada Federacije je prema pisanju bosanskih medija čekala odluku Saveta ministara BiH o proglašenju Dana žalosti. Kako je međutim odluka izostala, Vlada FBiH je sazvala sednicu na kojoj je usvojila odluku o proglašenju Dana žalosti na njenoj teritoriji.

„Vlada FBiH se vodila time da se Dan žalosti obeleži na teritoriji cele države istog dana, a s obzirom na to da je Republika Srpska za Dan žalosti proglasila sredu, odlučeno je da Dan žalosti u FBiH takođe bude u sredu. Na taj način, uprkos ne proglašavanju Dana žalosti na nivou države, isti će biti obeležen u oba entiteta“, pišu Vijesti.ba.

Ažurirano 15. avgusta. U tekst je dodata rečenica: Takođe, prećutkuju razlog zbog kog nije izglasan Dan žalosti na niovu cele države.
  Analiza
Misteriozno poreklo fotografije masovne grobnice
Ista fotografija - nekoliko različitih tumačenja. Prizor iskopavanja masovne grobnice u Bosni, usl...
  Analiza
DW: Šta Štrahe nije rekao u Banjaluci
U Austriji se ne smiruje medijska prašina nakon što je Hajnc-Kristijan Štrahe, vicekancelar i še...
  Dezinformacija
Tanjugov netačni citat Izetbegovića uzburkao domaće medije
Iako je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za Dojče vele (DW) na pitanje hoće...
Bosna i Hercegovina
Republika Srpska
Gradačc
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: