raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Izvorni članak je objavljen 04.06.2018. (Cenzolovka)
Cenzolovka: Medija centru NUNS-a Đilas pozajmio šest miliona dinara
04.06.2018.    ---    Foto: mc.rs
Medija centar, koji je u vlasništvu Nezavisnog udruženja novinara Srbije, pozajmio je šest miliona dinara od firme Multikom Group, koja je u delimičnom vlasništvu Dragana Đilasa, piše Cenzolovka. Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić za ovaj portal kaže da je to bila odluka direktora Medija centra Branka Gligorića.
Ugovor između Medija centra i Multikoma potpisan je ubrzo nakon što je Lekić došao na mesto predsednika NUNS-a krajem marta prošle godine, a do saradnje je, prema Lekićevim rečima, došlo jer je Medija centar godinama u velikim finansijskim problemima.

Kako piše Cenzolovka, dugovi ove firme specijalizovane za organizovanje konferencija u 2014. godini premašivali su 38 miliona dinara - mahom za neplaćene poreze, zakup, održavanje prostora i izgubljene sudske procese.

Sve to je opterećivalo i sam NUNS pošto je, kao osnivač Medija centra, ovo udruženje zakupac prostora za koji je postojao dug od oko šest miliona dinara. Ukoliko bi došlo do prinudne naplate zbog neplaćanja zakupa, novac bi sa računa bio skinut upravo NUNS-u”, navodi ovaj portal.

Ugovor su ispred Multikoma i MC-a potpisali zastupnici Dragan Đilas odnosno Gligorić - novac je isplaćen u tri rate te godine, a ceo iznos bi trebalo da bude vraćen do 10. jula 2020. godine bez bilo kakvih drugih obaveza.

Lekić tvrdi da u dogovorima oko pozajmice nisu učestvovali ni on niti NUNS jer NUNS, iako je osnivač MC-a, “nema pravo da se meša u njegovu poslovnu politiku”, već da je to bila odluka direktora Branka Gligorića. On dodaje i da nije ni pokušavao da spreči potpisivanje ugovora s Đilasom, jer to nije smatrao potrebnim.

Odgovorno tvrdim da niti je tražen bilo kakav ustupak od NUNS-a, niti je NUNS spreman na ustupak bilo kakve vrste. Ne prema Đilasu, nego prema bilo kome“, kaže Lekić i dodaje da nije ni video ugovor jer ga “uopšte ne interesuje”.

Gligorić kaže da je u potrazi za donatorima i sponzorima, Multikom bio samo jedan od mnogih sa kojima su pokušavali da se dogovore.

Dragan Đilas nije želeo da za Cenzolovku govori o ovoj pozajmici. Poslao je samo SMS: „Nikada u životu nisam govorio o tome kome pomažem i zašto, i nemam nameru da takav stav menjam.“

On je, međutim, ranije u intervjuu za KRIK priznao da je finansijski pomogao osnivanje mnogih medija.

Ne postoji medij u Srbiji koji se osnivao, a kome nije pomogla Direct media (njegova nekadašnja kompanija, prim. aut). Ja sam ponudio pomoć i KRIK-u pa ste vi odbili. Svaka novina koja se osnuje dobije od nas “pripejmente”, i mi im pomognemo u tih prvih šest meseci, godinu dana. Ako oni naprave medij od toga, poraste vrednost reklamnog prostora, ja zaradim. Ukoliko propadnu, ja na tome izgubim”, rekao je Đilas novinarima KRIK-a.

Ceo tekst o Đilasovoj pozajmici Medija centru možete pročitati na sajtu Cenzolovke.
  Manipulisanje činjenicama
Đilas ne traži od EU da „upravlja RTS-om“
Lideri opozicije poslali su evroparlamentarcima u Brisel „Konačni Sporazum učesnika međustrana...
  Manipulisanje činjenicama
Siniša Mali „šokiran” navodnim Đilasovim računom na Mauricijusu, a već dugo posluje u ofšoru
Izveštavanje provladinih medija o navodnim računima Dragana Đilasa na ostrvu Mauricijus koje su ...
  Vest
RTS i dalje odbija da dostavi podatke o poslovanju sa „Dajrekt medijom“
Radio televizija Srbije (RTS) opet je odbila da novinarki Raskrikavanja dostavi ugovore sa firmom ...
Cenzolovka
Dragan Đilas
Slaviša Lekić
NUNS
Medija centar
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: