raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
CINS: SNS botovi imali pristup Kuriru i Espresu
04.09.2019.    Beta / CINS    Foto: Pixabay / rawpixel
Aktivisti vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), poznatiji kao „botovi", donedavno su kroz jednu aplikaciju mogli da ostavljaju na hiljade pluseva i minusa na komentare na sajtovima Kurira i Espresa i na taj način utiču na čitaoce tih posećenih medija, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
Kako se navodi na sajtu CINS-a, aplikacija koju su koristili sadrži informacije iz „kodova" ta dva sajta i radila je mimo aktivnosti botova.

Na taj način su botovi SNS, prema unapred dobijenim uputstvima, davali pozitivne ili negativne ocene na komentare objavljene u dva medija, dok su u slučaju portala Južne vesti to koristili za obračun sa kritikama na račun SNS i predsednika Aleksandra Vučića.

Stručnjak za digitalnu bezbednost pri medjunarodnoj novinarskoj mreži OCCRP Jure van Bergen rekao je za CINS da je korišćena aplikacija VotR2, koja je specijalno dizajnirana da manipuliše komentarima kroz glasanje.

Glasanje se odvija automatski na svakih šest sekundi i na jedan komentar se može glasati do pet puta, nakon čega aplikacija prelazi na sledeći komentar.

Glasanje se obavlja sa spiska komentara, uz precizno uputstvo da li treba ostaviti pozitivan ili negativan utisak.

CINS navodi da je analizirao taj kod, uz pomoć nekoliko stručnjaka, i da je došao do podataka o IP adresi, odnosno o jedinstvenom broju koji koriste računari da bi medjusobno komunicirali putem interneta, odnosno sa serverom.

"Proverom vlasništva IP adrese na bilo kom javno dostupnom sajtu (poput whois.domaintools.com) može se videti da je njen vlasnik upravo vladajuća SNS. SNS je u martu 2016. godine registovao ovu IP adresu na adresi sedišta stranke, u ulici Palmira Toljatija 5 na Novom Beogradu", naveo je CINS i dodao da do objavljivanja teksta nije stigla nikakva reakcija iz SNS.
  Vest
SNS dobio na poklon prostorije vredne više od 1,3 miliona evra
Vlasnik Radio televizije Trstenik i odbornik SNS-a u Kruševcu Velibor Jovanović poklonio je Srpsko...
  Greška
Nije zastarela optužnica protiv Mire Marković
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je priču o tome kako je zastareo deo opt...
  Vest
Fejsbuk ugasio više od 5.000 bot naloga, vodili ih članovi SNS i zaposleni u državnom sektoru
Kompanija Meta je u proteklom periodu obrisala hiljade bot naloga na Fejsbuku i Instagramu koji su k...
CINS
botovi
Kurir
Espreso
negativni komentari
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: