raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
SNS dobio na poklon prostorije vredne više od 1,3 miliona evra
22.01.2019.    CINS / Raskrikavanje    Foto: SNS
Vlasnik Radio televizije Trstenik i odbornik SNS-a u Kruševcu Velibor Jovanović poklonio je Srpskoj naprednoj stranci poslovne prostorije na Novom Beogradu i Kruševcu čija je vrednost veća od 1,3 miliona evra. Prema dokumentaciji koju je objavio CINS Jovanović je SNS-u poklonio 590 metara kvadratnih poslovnih prostorija na Novom Beogradu koje je stranka i do sada koristila, a koje je u oktobru 2016. kupio za 250 hiljada evra.
590 metara kvadratnih na trećem spratu zgrade u ulici Palmira Toljatija na Novom Beogradu, u tzv. Starom Merkatoru, pripale su Srpskoj naprednoj stranci u decembru 2017. godine. Velibor Jovanović, odbornik SNS-a, i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i vladajuće partije, sklopili su Ugovor o poklonu uz obavezu da taj prostor koristi Gradski odbor stranke u Beogradu.

Iako se u Ugovoru ne navodi cena nepokretnosti odnosno vrednost poklona, u finansijskom izveštaju SNS-a se vidi da je Jovanović 2017. donirao stranci poslovne prostorije u vrednosti od 156 miliona dinara ili oko 1,3 miliona evra.

Dakle, dokumentacija pokazuje da je farmaceutska kompanija u stečaju „Vetfarm“ prostorije u Palmira Toljatija prodala Jovanoviću po pet puta manjoj vrednosti od one koja je predstavljena u finansijkom izveštaju SNS-a. Zašto je Vetfarm prodao prostorije po tako niskoj ceni, nije poznato.

Velibor Jovanović je takođe u februaru 2016. godine predvodio konzorcijum od 20 građana koji je kupio prostorije koje je koristila Agrobanka u Kruševcu. Samo dva meseca kasnije, ugovorom ih je poklonio stranci. Reč je o 396 metara kvadratnih poslovnog prostora u Balkanskoj ulici u Kruševcu, vrednog nešto više od 13 miliona dinara i namenjenih tamošnjem Gradskom odboru.

Kako piše CINS, Velibor Jovanović je odbornik SNS-a u Skupštini Grada Kruševca, direktor kruševačke filijale Auto-moto saveza i vlasnik više preduzeća, između ostalog i privatizovane Radio televizije Trstenik. On je takođe direktor u dve firme koje se nalaze u vlasništvu Vladana Gašića, sina Bratislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije. Reč je o firmi BNZ-HIGIJENIC u kojoj je Vladan suvlasnik i firmi SACO u kojoj je jedini vlasnik.

Premašen limit donacije

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti propisao je granicu koliku donaciju stranka sme da uzme.

Kada fizičko lice, poput Jovanovića, donira stranku, vrednost donacije za redovan rad na godišnjem nivou ne sme biti iznad dvadeset prosečnih mesečnih zarada, što je 2017. godine iznosilo oko 920 hiljada dinara.

Nemanja Nenadić, iz organizacije Transparentnost Srbija kazao je za CINS da davanje prostorija na Novom Beogradu nije bilo dozvoljeno.

„Ne vidim drugo rešenje, u slučaju da bude poveden prekršajni postupak i SNS i odgovorno lice u SNS-u budu oglašeni krivim zbog nezakonitog poklona, ne vidim drugo rešenje u zakonu osim da se oduzme i to sredstvo pribavljeno izvršenjem prekršaja“, rekao je Nenadić.

Ukoliko se pokaže da je na ovaj način prekršen zakon, prostorije bi morale da budu oduzete.
  Vest
Poznati teoretičar zavera Saša Borojević u vrhu liste SNS za beogradske izbore
Poslednje četiri godine mnogi portali za proveru činjenica napisali su na desetine tekstova o dezi...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
  Neutemeljeno
Ristić: Nisam fizički napao aktivistkinju SNS-a, planiramo da tužimo tabloide
Srpska napredna stranka optužila je aktivistu gupe „Sviće” Nikolu Ristića da je fizički napa...
SNS
Radio televizija Trstenik
Velibor Jovanović
CINS
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: