raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 15.04.2019. (Blic)
Blic „napumpao“ priču oko hapšenja članova klana „Amerika“
15.04.2019.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Pixabay/ 4711018
Ono što bi inače trebalo da bude rutinska policijska akcija - hapšenje zbog paketa droge - domaći mediji predstavljaju kao „spekakularno". Naime, u subotu su uhvaćeni članovi narko-klana „Amerika“ prilikom primopredaje dva kila heroina kojeg je sakrivenog u daskama jedan od njih doneo u Beograd autobusom sa bugarske granice. Tabloidi su se u ponedeljak utrkivali ko će više dati na značaju ovom događaju, a Blic je na naslovnici ustvrdio da je „pao najveći kriminalni klan u Srbiji“, iako je odmah nakon hapšenja Tužilaštvo za organizovani kriminal odustalo od slučaja i prepustilo ga Višem javnom tužilaštvu.
Uhapšen je jedan od istaknutih članova ove grupe Veselin Raičević Meda i još četvoro saradnika tokom primopredaje droge u jednom beogradskom restoranu.

Ovo su pojedini mediji predstavili kao „spektakularnu akciju“, a Blic je na bombastičnoj naslovnici naveo da je „razbijena mafijaška grupa Amerika“ i da je „pao najveći kriminalni klan u Srbiji“, kao i njegov „vođa“ Veselin Raičević, koji je navodno na njegovom čelu od 2004. godine.

Međutim, u dokumentima italijanske policije, koja je 2010. godine radila široku istragu o ovoj međunarodnoj kriminalnoj grupi, kao vođa grupe bio je označen Mileta Miljanić koji živi u Njujorku.

U Sjedinjene Američke Države, čije državljanstvo poseduje, Miljanić je otišao nakon što je pobegao iz italijanskog zatvora - bio je osuđen na sedam i po godina 2010. godine jer je organizovao transport kokaina iz Urugvaja u Veneciju i prodaju 10 kilograma droge albanskom kriminalcu.

Prema istom izveštaju italijanske policije u koji je Raskrikavanje imalo uvid, drugi čovek grupe i Miljanićev najbliži saradnik je Zoran Jakšić, koji je 2016. godine zbog šverca kokaina uhapšen u Peruu i od tada se nalazi u zatvoru.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za Raskrikavanje navodi da „ne veruje da je Raičević bio vođa“ jer nije uobičajeno da „članovi klana donose vođi drogu i da svi popadaju u tom momentu“.

„Vođe velikih klanova nemaju dodira sa drogom, oni samo daju naloge šta treba da se radi, i to uz konsultacije sa svojim saradnicima. Time su nedodirljivi za policiju u bilo kojoj zemlji sveta jer nisu neposredni izvršioci krivičnih dela“, navodi Radovanović.

Grupa Amerika je jedan od najdugovečnijih kriminalnih klanova na Balkanu, a nazvana je tako jer su šefovi grupe američki državljani srpskog porekla.

Bivši vođa klana Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac, misteriozno je nestao 1997. godine.

Policijski doušnik sa kodnim imenom „Srećko“ je 2001. godine ispričao policiji da ga je suparnička ekipa kidnapovala, mučila i ubila, što je pokrenulo seriju osvetničkih ubistava u beogradskom podzemlju.

Sada uhapšeni Veselin Raičević je, prema rečima ovog doušnika, nakon smrti brata kao bitan član ekipe ostao u „vrhu piramide“.

Prema policijskim podacima, ova grupa stoji iza nekoliko poznatih ubistava devedesetih godina.

Član grupe je bio i Željko Maksimović Maka, koji je optužen da je organizovao likvidaciju policijskog generala Boška Buhe.
  Manipulisanje činjenicama
Zelenski nije zahtevao od Amerikanaca da svoju decu pošalju u rat
Godinu dana od početka rata u Ukrajini lažne vesti i manipulacije o ovom sukobu ne prestaju da se ...
  Neutemeljeno
Srpski telegraf: Stižu dolari za „lomljenje Vučića”
Srpski telegraf je u opsežnom članku, objavljenom pre dva dana „ukrstio” predstojeći sastanak...
  Vest
Saslušan novinar Južnih vesti, policija tražila da otkrije svoje izvore
Niška policija saslušala je novinara Južnih vesti Stefana Markovića po prijavi portparolke Opšt...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Kurir
 Alo
Narko-klan
Amerika
Hapšenje
Policija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: