raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 01.06.2021. (Srpski telegraf)
Istraživanje ne pokazuje da je 80 odsto dece preležalo koronu u Srbiji
01.06.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/pedro_wroclaw
„Šok - otkriće stručnjaka. Čak 80% dece preležalo koronu u Srbiji”, objavio je Srpski telegraf na današnjoj naslovnoj strani, čime se implicira da je 80 odsto od ukupnog broja dece u našoj zemlji, već imalo virus koronu. Srpski telegraf je međutim na naslovnoj strani pogrešno interpretirao izjavu doktorke Marije Gnjatovič sa Instituta za primenu nuklearne energije. Naime, nije reč o celokupnoj populaciji dece u Srbiji, već o deci iz 70 porodica čiji članovi su bili kovid pozitivni.
Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) o novom istraživanju tog instituta pričala je u jučerašnjem gostovanju na javnom servisu kada ju je novinarka upitala da li INEP ima podatke koliko je do sada dece u Srbiji preležalo kovid infekciju.

Gnjatović je rekla da je INEP „pratio decu do 10 godina starosti u porodicama u kojima je bilo više članova porodica inficirano i potvrđeno kovid 19 pozitivnih. Čak i u slučajevima kada su PCR nalazi bili negativni kod dece, ispostavilo se da na 70 porodica, koje smo pratili, preko 80 odsto dece uzrasta do 10 godina je imalo antitela”.

Doktorka Gnjatović je naglasila da su deca „visoko prokužena” i da za „mlađi uzrast treba razmisliti koliko je vakcinacija neophodna”, te da doze vakcine za mlađu decu neće ni biti ispitane i prepremljene pre početka sledeće godine.

Srpski telegraf je međutim pogrešno interpretirao njenu izjavu, te je na naslovnoj strani štampanog izdanja objavio - „Čak 80% dece preležalo koronu u Srbiji”, iako je prilično jasno da 70 porodica ne može biti reprezentativan uzorak koji će nam dati pravi uvid u stanje u čitavoj Srbiji.

   

Deo naslovne strane Srpskog telegrafa objavljene 01. 06. 2021.

Iako se na naslovnoj našao ovaj „bombastičan” naslov, u samom članku unutar novina navedeno je da je reč o uzorku od 70 porodica.

Greška na naslovnoj strani je ipak evidentna jer Gnjatović svakako nije rekla da je 80 odsto od ukupnog broja dece u Srbiji preležalo virus koronu.

Doktorka je takođe naglasila i da je procenat vakcinisanih „jako mali” u populaciji između 16 i 25 godina starosti, te da je potrebno pružati informacije mlađoj populaciji jer se oni drže teorije da „virus SARS-CoV-2 ne napada mlađe”.

Podsećamo da je u petak Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila vakcinaciju dece uzrasta 12 do 15 godina, a Američka uprava za hranu i lekove je još 10. maja izdala odobrenje za vakcinciju mladih od 12 do 15 godina starosti, Fajzer-Biontekovom vakcinom.

U Srbiji je za sada dozvoljena vakcinacija Fajzerovom vakcinom mladih sa najmanje 16 godina starosti, dok su ostale vakcine protiv kovida odobrene za punoletne građane.

  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
  Manipulisanje činjenicama
Jedno od 500 dece hospitalizovano zbog Fajzerove vakcine? Manipulacija.
Portal Nulta tačka, poznat po širenju antivakserskih stavova, objavio je tekst sa naslovom „Stud...
  Dezinformacija
Nije istina da je kovid vakcina 98 puta opasnija od virusa
Tvrdnja da su vakcine protiv kovida 98 puta opasnije od preležane infekcije ubrzano se širi Tviter...
Koronavirus
Deca
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: