raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 20.12.2021. (Alo)
Alo prepisao tekst BBC-a, pa stavio svoj naslov i to - netačan
20.12.2021.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
BBC na srpskom je krajem prošle godine objavio tekst o tome kako nema nikakvih dokaza da je Nostradamus predvideo pandemiju koronavirusa, kako se u to vreme tvrdilo na društvenim mrežama. Godinu dana kasnije, 19. decembra ove godine, tabloid Alo ukrao je tekst BBC-a od reči do reči, potpisujući ga kao svoj, ali je naslov potpuno suprotan tvrdnjama u tekstu - „Nostradamus upozorio svet na koronu“.
„Koronavirus obeležio je 2020. godinu, a kao i za mnoge značajne istorijske događaje, pojavila se vest da je Francuz Mišel de Nostradamus - poznat po navodnim proročanstvima - predvideo baš ovu pandemiju. U moru nedokazanih tvrdnji, lažnih vesti i zbunjujućih informacija, navodi se da su Nostradamusovi stihovi objavljeni 1555. godine u delu „Proročanstvo" nagovestili epidemiju 2020“, piše BBC na srpskom u decembru 2020. godine.

Kineski grad Vuhan, stoji u tekstu, nije pomorski ali je pretpostavka da je epidemija potekla sa riblje pijace nekima je bila dovoljan dokaz da je francuski mistik predvideo Kovid-19.

Agencija Rojters je još u aprilu ove godine navela da nisu pronađeni dokazi da je ovo proročanstvo uopšte napisao Nostradamus“, piše ovaj portal.

I ostatak teksta je u sličnom tonu - ređaju se dokazi o tome kako se Nostradamusu netačno pripisuje da je predvideo kako koronavirus, tako i napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku 2001. godine.

Napori BBC-a da raskrinka lažne narative u vezi sa koronavirusom, osvanuli su u izdanju Alo-a, godinu dana kasnije. U broju od 19. decembra, ovaj tabloid od reči do reči prepisuje tekst, samo na jednom mestu spominjući BBC, pa izgleda kao da su tvrdnje - o tome da Nostradamus po svemu sudeći nije predvideo pandemiju - zapravo potekle od Alo-a. Tekst je ceo prepisan, osim što je novinar tu i tamo dodao reči poput „međutim“ i „inače“.

   Crvenom su obeleženi delovi teksta doslovno prepisani bez citiranja BBC-a


Ceo slučaj je bizarniji zbog činjenice da je naslov koji je tabloid „nadenuo“ ovom ukradenom tekstu potpuno suprotan od onoga što se u pasusima tvrdi.

Dok je BBC-ev naslov „Korona virus, teorije zavere i misticizam: Nostradamusovo navodno proročanstvo o pandemiji Kovida-19“ - što odgovara suštini teksta - Alo u naslovnom bloku piše:

„NEVEROVATNO - LEGENDARNI FRANCUSKI MISTIK JOŠ U 16. VEKU GOVORIO O PANDEMIJI KOVIDA 19: Nostradamus upozorio svet na koronu. Osim pošasti korone ovaj tajanstveni prorok je najavio i napad na Njujork i Vašington 2001. godine“.

U tekstu uredno prepisuju tvrdnje sa BBC-a o tome da za ovo nema nikakvih dokaza, i da je to raskrinkala i agencija Rojters.

Novinar se nije potrudio ni da promeni vremenske odrednice. BBC u ovom tekstu iz 2020. navodi da se Rojters ovim bavila „u aprilu ove godine“, što se odnosilo na 2020. godinu. Isto to o „aprilu ove godine“, piše i Alo u tekstu iz 2021. godine.

Jedna stvar se ipak razlikuje. BBC u tekstu citira Stefana Gersona, profesora francuskih studija i istorije u Njujorku koji je za Rojters potvrdio da ovaj citat ne dolazi iz Nostradamusovih proročanstava. Nakon toga citiraju psihologa Žarka Koraća, koji je nekada bio potpredsednik Đinđićeve vlade i poslanik LDP-a.

„Proročanstva su generalna, ona nikada nisu precizna i zato je u njih jednostavno učitati kome šta padne na pamet", citira BBC na srpskom Koraća.

Ipak, Alo ga u potpunosti izostavlja i ove njegove reči pripisuje gorepomenutom Stefanu Gersonu.
  Neutemeljeno
Nostradamus za 2022: Rast bitkoina, inflacija i veštačka inteligencija
Kraj svake godine je vreme kada tabloidi tradicionalno pišu o tome šta su nam za narednu godinu pr...
  Analiza
Vučićević pravda intervju sa silovateljem poredeći Informer i BBC. Evo zašto to nema nikakvog smisla.
Informerov intervju sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem doveo je do velikog protesta i...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Nostradamus
BBC
Prepisivanje
Koronavirus
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: