raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 20.12.2021. (Alo)
Alo prepisao tekst BBC-a, pa stavio svoj naslov i to - netačan
20.12.2021.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
BBC na srpskom je krajem prošle godine objavio tekst o tome kako nema nikakvih dokaza da je Nostradamus predvideo pandemiju koronavirusa, kako se u to vreme tvrdilo na društvenim mrežama. Godinu dana kasnije, 19. decembra ove godine, tabloid Alo ukrao je tekst BBC-a od reči do reči, potpisujući ga kao svoj, ali je naslov potpuno suprotan tvrdnjama u tekstu - „Nostradamus upozorio svet na koronu“.
„Koronavirus obeležio je 2020. godinu, a kao i za mnoge značajne istorijske događaje, pojavila se vest da je Francuz Mišel de Nostradamus - poznat po navodnim proročanstvima - predvideo baš ovu pandemiju. U moru nedokazanih tvrdnji, lažnih vesti i zbunjujućih informacija, navodi se da su Nostradamusovi stihovi objavljeni 1555. godine u delu „Proročanstvo" nagovestili epidemiju 2020“, piše BBC na srpskom u decembru 2020. godine.

Kineski grad Vuhan, stoji u tekstu, nije pomorski ali je pretpostavka da je epidemija potekla sa riblje pijace nekima je bila dovoljan dokaz da je francuski mistik predvideo Kovid-19.

Agencija Rojters je još u aprilu ove godine navela da nisu pronađeni dokazi da je ovo proročanstvo uopšte napisao Nostradamus“, piše ovaj portal.

I ostatak teksta je u sličnom tonu - ređaju se dokazi o tome kako se Nostradamusu netačno pripisuje da je predvideo kako koronavirus, tako i napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku 2001. godine.

Napori BBC-a da raskrinka lažne narative u vezi sa koronavirusom, osvanuli su u izdanju Alo-a, godinu dana kasnije. U broju od 19. decembra, ovaj tabloid od reči do reči prepisuje tekst, samo na jednom mestu spominjući BBC, pa izgleda kao da su tvrdnje - o tome da Nostradamus po svemu sudeći nije predvideo pandemiju - zapravo potekle od Alo-a. Tekst je ceo prepisan, osim što je novinar tu i tamo dodao reči poput „međutim“ i „inače“.

   Crvenom su obeleženi delovi teksta doslovno prepisani bez citiranja BBC-a


Ceo slučaj je bizarniji zbog činjenice da je naslov koji je tabloid „nadenuo“ ovom ukradenom tekstu potpuno suprotan od onoga što se u pasusima tvrdi.

Dok je BBC-ev naslov „Korona virus, teorije zavere i misticizam: Nostradamusovo navodno proročanstvo o pandemiji Kovida-19“ - što odgovara suštini teksta - Alo u naslovnom bloku piše:

„NEVEROVATNO - LEGENDARNI FRANCUSKI MISTIK JOŠ U 16. VEKU GOVORIO O PANDEMIJI KOVIDA 19: Nostradamus upozorio svet na koronu. Osim pošasti korone ovaj tajanstveni prorok je najavio i napad na Njujork i Vašington 2001. godine“.

U tekstu uredno prepisuju tvrdnje sa BBC-a o tome da za ovo nema nikakvih dokaza, i da je to raskrinkala i agencija Rojters.

Novinar se nije potrudio ni da promeni vremenske odrednice. BBC u ovom tekstu iz 2020. navodi da se Rojters ovim bavila „u aprilu ove godine“, što se odnosilo na 2020. godinu. Isto to o „aprilu ove godine“, piše i Alo u tekstu iz 2021. godine.

Jedna stvar se ipak razlikuje. BBC u tekstu citira Stefana Gersona, profesora francuskih studija i istorije u Njujorku koji je za Rojters potvrdio da ovaj citat ne dolazi iz Nostradamusovih proročanstava. Nakon toga citiraju psihologa Žarka Koraća, koji je nekada bio potpredsednik Đinđićeve vlade i poslanik LDP-a.

„Proročanstva su generalna, ona nikada nisu precizna i zato je u njih jednostavno učitati kome šta padne na pamet", citira BBC na srpskom Koraća.

Ipak, Alo ga u potpunosti izostavlja i ove njegove reči pripisuje gorepomenutom Stefanu Gersonu.
  Neutemeljeno
Nostradamus za 2022: Rast bitkoina, inflacija i veštačka inteligencija
Kraj svake godine je vreme kada tabloidi tradicionalno pišu o tome šta su nam za narednu godinu pr...
  Analiza
Vučićević pravda intervju sa silovateljem poredeći Informer i BBC. Evo zašto to nema nikakvog smisla.
Informerov intervju sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem doveo je do velikog protesta i...
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
Nostradamus
BBC
Prepisivanje
Koronavirus
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: