raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Teorija zavere
Izvorni članak je objavljen 19.09.2023. (Nulta tačka)
Nulta tačka o Raselu Brendu: Raskrinkavao farmaceutsku industriju, pa ga sklanjaju
19.09.2023.    Marija Vučić    Foto: Youtube Screenshot/ Russell Brend
„Rasel Brend je postao moćan glas protiv globalne elite. Kada više nije služio njihovoj zlokobnoj agendi, morao je biti izbačen“, piše Nulta tačka o slučaju britanskog komičara i glumca Rasela Brenda koga je nekoliko žena ovih dana optužilo za seksualne napade. Ovaj popularni portal, poznat po širenju teorija zavera, navodi da se Brend zamerio moćnicima jer je raskrinkavao velike farmaceutske kompanije pa su morali da ga sklone.
Rasel Brend je uticajan glumac i komičar iz Velike Britanije koga na raznim platformama prati više miliona ljudi. Prošle nedelje je britanski Tajms objavio svedočenje četiri žene koje su navele da ih je Brend silovao ili na drugi način seksualno napao u periodu od 2006. do 2013. godine. Jedna je u to vreme bila maloletna.

Kako piše Nulta tačka, portal više puta uhvaćen u širenju dezinformacija i lažnih vesti, sve se ovo događa jer je britanski komičar navodno planirao da raskrinka „zločine protiv čovečnosti velikih farmaceutskih kompanija“.

„Brend, koji je žestoko negirao optužbe, nedavno je govorio protiv Big Pharma-e i elitne pedofilije. Postao je moćan glas protiv globalne elite. Kada više nije služio njihovoj zlokobnoj agendi, morao je biti izbačen“, navodi ovaj portal.

Tvrdnje Nulte tačke nisu originalne - Brend je sam u video obraćanju naveo da sumnja da iza ovog „napada“ na njega postoji neka šira agenda u kojoj učestvuju „mejnstrim mediji“.

„Posebno jer smo već videli koordinisane napade medija ranije, na primer sa Džoom Roganom kada se usudio da uzme lek koji mejnstrim mediji nisu odobravali. Videli smo naslove širom sveta koji su koristili isti jezik. (...) Jasno mi je, ili mi se bar tako čini, da postoji ozbiljna i orkestrirana agenda da se kontroliše ovaj prostor (alternativni mediji i internet, prim. aut) i ovakvi glasovi. Moj glas kao i vaš glas“, rekao je Brend.

Onda su se na Tviteru javili oni koji sugerišu da je Brend na meti zato što je u jednom od TV gostovanja, pre šest meseci, govorio kako farmaceutske kompanije Fajzer i Moderna ostvaruju milionske profite od pandemije koronavirusa.

Međutim, ovo gostovanje se desilo u martu 2023. godine. Istraživanje britanskih novinara traje od 2019. godine kada su prvi put čuli priče o problematičnom odnosu Rasela Brenda prema ženama. U godinama koje su usledile, navodi se u istraživanju, novinari su razgovarali sa stotinama izvora koji su potvrđivali kontroverze.

„Intervjuisali smo na stotine izvora koji su poznavali Brenda ili su radili sa njim: bivše devojke i njihove prijatelje i porodicu, komičare i druge poznate ličnosti, ljude koji su radili sa njim na radiju i televiziji, osoblje na BBC, Kanalu 4 i drugim medijskim organizacijama“, kaže se u tekstu.
Novinari nisu bili puki prenosioci svedočenja ovih žena. One su za svoje reči morale da ponude dodatna potkrepljenja.

„Naši novinari su pregledali mnoštvo dokaza koje je dala Nadija (lažno ime jedne od žrtava čiji je identitet zaštićen), koji potkrepljuju njene tvrdnje. Oni uključuju beleške sa terapije iz centra (centar za tretiranje posledica silovanja u koji je Nadija otišla nakon što ju je Brend navodno napao, prim. aut), SMS poruke, zabeležene telefonske pozive, fotografije i pismo koje kaže da je poslala Brendu o posledicama navodnog silovanja na njen život“, navodi se u tekstu Tajmsa.

Novinari su pregledali i brojne SMS prepiske i imejlove između Brenda i navodnih žrtava, medicinske izveštaje nakon silovanja i drugu dokumentaciju.

U svom video saopštenju, Brend je sve ove optužbe negirao tvrdeći da su svi njegovi seksualni odnosi bili uz saglasnost. Ipak, iz pojedinih poruka u koje su novinari imali uvid, vidi se da je Brend bio svestan da je prekoračio granice. Na primer, „Nadija“ je ispričala da je, nakon što ju je silovao, poslao joj poruku izvinjenja. Napisao je da je to bilo „ludo i sebično“, da se stidi svog ponašanja i da se nada da će mu oprostiti. Na njenu poruku da „ne znači ne“, Brend se opet izvinio.

Nakon što je ovo istraživanje objavljeno, britanskoj policiji se javila još jedna osoba koja tvrdi da ju je Brend seksualno napao, u Londonu 2003. godine.

Osim svedočenja ovih žena o neposrednim napadima, novinari su razgovarali i sa Brendovim nekadašnjim saradnicima koji su potvrdili da se komičar ponašao problematično dok je radio kao voditelj na Kanalu 4. Navodno je tražio od članova ekipe da ga spajaju sa mladim devojkama iz publike. Neki su se, kako su posvedočili, zbog ovoga osećali kao makroi.

Tim za odbranu - Endru Tejt, Aleks Džouns i Ilon Mask

Kao argument da je Brend žrtva moćnika koji su hteli da ga ućutkaju, Nulta tačka ističe kako njega podržavaju i drugi navodni borci protiv globalističke agende: „guru za osnaživanje muškaraca Endru Tejt“, vlasnik Tvitera Ilon Mask i voditelj Infowars-a Aleks Džons.

„Guru za osnaživanje muškaraca“ Endru Tejt, influenser poznat po ekstremno mizoginim stavovima, trenutno čeka suđenje u Rumuniji gde je optužen za silovanje i trgovinu ljudima, zajedno sa svojim bratom Tristanom. Braća Tejt se terete da su ženama obećavali emotivne veze kako bi ih manipulisali da počnu da rade za njih i kreiraju pornografske sadržaje uživo pred kamerom za internet klijentelu širom sveta. Najveći deo zarađenog novca išao je, naravno, u džepove braće Tejt.

Nakon ovog su razvili drugi biznis, Hustler Univerzitet. Ciljna publika su im mladi muškarci koji za 50 dolara mesečno „uče“ kako da izađu iz tzv. „matriksa“ - pojam kojim Tejt označava mejnstrim politiku, medije i velike korporacije koje nas kontrolišu i određuju nam kako ćemo raditi i šta ćemo misliti, zarad svog profita. Kada su ga u decembru rumunske vlasti uhapsile zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, Tejt je izjavio da je „matriks došao po njega“.

Kao „matriks napad“ označio je i dešavanja sa Raselom Brendom.

Bez kontroverza nije ni Ilon Mask, vlasnik Tvitera (sada X) koji je od dolaska na čelo ove kompanije naročito doprineo popularizaciji problematičnih narativa. Mask, koga na Tviteru prati više od 157 miliona ljudi, u više navrata je retvitovao tekstove sa opskurnih portala i izvora koji šire dezinformacije i teorije zavera, poput ZeroHedge. Promovisao je antivakserske i mizogine stavove, kao i pro-trampovske naloge koji su iznosili dezinformacije o izborima u SAD na kojima je pobedio Bajden.

Treći „advokat“ Brenda, jeste Aleks Džons, voditelj popularne internet emisije Infowars o kome smo već pisali budući da nije prvi put da ga portali poput Nulte tačke citiraju. Džons je svoju ogromnu popularnost i uticaj iskoristio za negiranje pandemije, širenje ekstremnih stavova i besmislenih teorija zavere, od čega pritom jako dobro zarađuje. Zbog laži koje je iznosio na svom kanalu - da je masakr u osnovnoj školi Sendi Huk u SAD bio režiran i da nijedno dete nije poginulo - roditelji te dece su ga tužili. U decembru 2022. godine je sud naložio Džounsu da porodicama žrtava plati skoro milijardu i po dolara, što on i dalje izbegava da učini.
  Vest
Raskrinkavanje mizoginije: Alo posramljuje žene što stare, gunđaju i što su se „zbabile”
To što od karcinoma dojke, jajnika i grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 3.000 žena, što...
  Lažna vest
SZO ima ovlašćenja da hapsi ljude koji se protive vakcinama? Netačno
„194 zemlje Svetske zdravstvene organizacije pristale su da hapse građane koji se protive vakcini...
  Vest
Raskrikavanje u finalu za prestižnu globalnu nagradu za proveru činjenica
Analiza Raskrikavanja u kojoj smo izbrojali više od 1.150 manipulacija na naslovnicama šest dnevni...
Rasel Brend
Seksualno zlostavljanje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: