raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Vlasnik Večernjih novosti zvanično preuzeo pola vlasništva nad Politikom
26.05.2022.    Vesna Radojević    Foto: Društvene mreže
Do skoro nepoznat u medijskom biznisu, a danas vlasnik dva nacionalna lista. Biznismen Boban Rajić iz Smedereva i zvanično je juče preuzeo polovinu vlasništva nad listom Politika, ali ugovorom koji je dostavljen Agenciji za privredne registre (APR) nije precizirano za koji iznos.
Četiri godine stara firma „Media 026” registrovana u prigradskom naselju Vučak kod Smedereva, zvanično je juče postala suvlasnica najstarijeg lista na Balkanu. Njen vlasnik, 38-godišnji Boban Rajić zvanično ju je preuzeo od Aleksandra Trbovića, a nezvanično od Miroslava Bogićevića, vlasnika Farmakoma.

Naime, jednu polovinu dnevnog lista Politika koji izlazi već 118 godina poseduje država, dok je drugu godinama imala ruska kompanija „East media group”. 9. maja ove godine bez naknade ta polovina prelazi u ruke 74-godišnjeg Aleksandra Trbovića iz Šapca. U ugovoru o prenosu udela koje poseduje Raskrikavanje piše da je Trbović jedini vlasnik i direktor ruske kompanije, a da se vlasništvo nad Politikom prenosi na Trbovića kao fizičko lice zbog aktuelne situacije i mogućih sankcija prema ruskim kompanijama.

Ipak, nije prošlo ni 20 dana, a Trbović je svoj udeo prodao Rajiću.

Međutim, i po sopstvenom priznanju pravi vlasnik Politike je Miroslav Bogićević, vlasnik Farmakoma koji je pre nekoliko meseci i najavio ovu prodaju. U ugovoru o prodaji ne navodi se međutim koliko je Rajić izdvojio novca za ovu kupovinu.

Rajić pored Novosti, ima još nekoliko manjih preduzeća uglavnom registrovanih u Smederevu.

Igor Isailović registrovao Rajićevu firmu


Boban Rajić je 2018. angažovao advokata Igora Isailovića da za njega osnuje firmu „Media 026” koja je kasnije preuzela Novosti. Isailović je advokat koji ima jake veze sa sadašnjim ministrom finansija Sinišom Malim kao i premijerkom Anom Brnabić.

Raskrikavanje je još ranije pisalo o svim njihovim poslovnim vezama, između ostalog da je Isailović pre više od decenije vodio poslove ofšor kompanija iza kojih su tajno stajali Siniša Mali i njegova tadašnja supruga. Takva je bila kompanija „Busy Financial Corp“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva koju je porodica Mali osnovala kako bi preko nje kupila automobil i izbegla da plati porez. Isailović je imao punomoćje da obavi kupovinu mercedesa.

Isailović je bio i vlasnik kompanije „Energy & Inovation” sa premijerkom Anom Brnabić koja je, inače, prijateljica Sinše Malog iz školskih dana.

Sa Bobanom Rajićem imao je poslovni odnos i ranije - naime, u vreme dok je Rajić bio direktor kompanije „Dunav”, Isailović je kontrolisao njegov rad kao član nadzornog odbora, prema podacima Agencije za privredne registre.
  Vest
Advokat blizak Siniši Malom registrovao firmu koja kupuje Večernje novosti
O biznismenu koji kupuje Večernje novosti ne zna se mnogo, ali čovek kojeg je angažovao da mu reg...
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Analiza
Naslovne strane 2023: Šest novina, više od 1150 manipulacija
Najmanje 1.154 manipulacije prošle godine Raskrikavanje je izbrojalo na naslovnim stranama šest dn...
Boban Rajić
Politika
Večernje novosti
Miroslav Bogićević
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: